Αλφάβητο Μολόνττσοφ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Κυριλλικό αλφάβητο Μολόνττσοφ

Το Κυριλλικό αλφάβητο Μολόνττσοφ (Κόμι: Молодцов анбур, Molodcov anbur) είναι αλφάβητο που προέρχεται από το Κυριλλικό και χρησιμοποιήθηκε στη δεκαετία του 1920 και του 1930 για να γράψει δύο εκδόσεις της γλώσσας Κόμι, την Κόμι-Ζιριάν και Κόμι-Περμιάκ. Αντικαταστάθηκε από το λατινικό αλφάβητο Μολόνττσοφ το 1931[1] και αργότερα από το Κυριλλικό αλφάβητο στην Αυτόνομη Σοβιετική Σοσιαλιστική Δημοκρατία των Κόμι.

Τα γράμματα που συναντώνται μόνο στο κυριλλικό αλφάβητο Μολόνττσοφ είναι τα ακόλουθα: Ԁ Ԃ Ԅ Ԇ Ԉ Ԋ Ԍ Ԏ (τα άγκιστρα αντιπροσωπεύουν φατνιακοποίηση)

Το αλφάβητο Μολόνττσοφ
А а Б б В в Г г Ԁ ԁ Ԃ ԃ Е е Ж ж Җ җ З з Ԅ ԅ
Ԇ ԇ І і Ј ј К к Л л Ԉ ԉ М м Н н Ԋ ԋ О о Ӧ ӧ
П п Р р С с Ԍ ԍ Т т Ԏ ԏ У у Ч ч Ш ш Щ щ Ы ы

Επιπλέον, τα γράμματα Ф ф, Х х, και Ц ц μπορεί να χρησιμοποιήθηκαν για λέξεις που προέρχονταν από την ρωσική.

Λατινικό αλφάβητο Μολόνττσοφ

Το λατινικό αλφάβητο Μολόνττσοφ[2] χρησιμοποιήθηκε στην περιφέρεια Περμ, όπου σχεδόν όλες οι δημοσιεύσεις στα Κόμι από το 1932 μέχρι το 1936 έγιναν στο λατινικό αλφάβητο Μολόνττσοφ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. "Creating and development of the Komi literary language" in Tsypanov, Prof. E. A.; anonymous (tr.). «The Finno-Ugric language family». ReoCities. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Οκτωβρίου 2013. Ανακτήθηκε στις 8 Δεκεμβρίου 2011. CS1 maint: Πολλαπλές ονομασίες: authors list (link)
  2. Русско-пермяцкий словарь для канцелярии. Kudьmkar: Komi-Permjackәj Izdat̡el̡ştvo. 1932 [Roça-komi kьvvez : natod̦il̡ kancel̡arija da sud uзьn].