Αλάριχος Β΄

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Αλάριχος
Alaricus
𐌰𐌻𐌰𐍂𐌴𐌹𐌺𐍃
Σφραγιστικός δακτύλιος, που στην πέτρα υπάρχει προτομή με την επιγραφή γύρω ALARICUS REX GOTHORUM. Βιέννη, Μουσείο Ιστορίας της Τέχνης
Περίοδος484–507[1]
ΠροκάτοχοςΕυάριχος
ΔιάδοχοςΓεζάλεχος
Γέννησηπ. 460[1]
Θάνατος507[1]
Πουατιέ στη Μάχη του Βουγιέ[1]
ΣύζυγοςΘεοδεγόθα[1]
ΕπίγονοιΑμαλάριχος[1]
Γεζάλεχος (νόθος)[1]
ΟίκοςΔυναστεία των Βάλτων
ΠατέραςΕυάριχος
ΜητέραΡαγναγίλδη
ΘρησκείαΑρειανισμός[1]
Commons page Σχετικά πολυμέσα
δεδομένα (π  σ  ε )

Ο Αλάριχος Β΄, γοτθικά: 𐌰𐌻𐌰𐍂𐌴𐌹𐌺𐍃 Alareiks, δηλ. όλων ρηξ (π. 460–507)[1] από τον Οίκο των Μπαλτ ήταν βασιλιάς των Βησιγότθων. Διαδέχθηκε τον πατέρα του Ευάριχο ως βασιλιάς των Βησιγότθων στην Τουλούζη τον Δεκέμβριο του 484. Ήταν δισεγγονός του διάσημου Αλάριχου Α΄ που είχε λεηλατήσει τη Ρώμη το 410. Ίδρυσε την πρωτεύουσά του στο Αιρ-συρ-λ'Αντούρ (Vicus Julii) στην Ακουιτανία. Η επικράτειά του περιελάμβανε, όχι μόνο το μεγαλύτερο μέρος της Ισπανίας (εκτός του βορειο-δυτικού μέρους της), αλλά επίσης και την Ακουιτανία της Γαλατίας και το μεγαλύτερο μέρος της -ως τότε αδιαίρετης- Ναρβωνικής της Γαλατίας (Gallia Narbonensis).

Η βασιλεία του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο ιστορικός Χέρβιχ Βόλφραμ αρχίζει το κεφαλαιό του για τον 8ο βασιλιά των Βησιγότθων λέγοντας πως "η βασιλεία του Αλάριχου δεν αναφέρεται πλήρως στις πηγές και οι λίγες πληροφορίες επισκιάζονται από το τέλος του στη μάχη του Βουγιέ και την πτώση του βασιλείου της Τουλούζης". Ένα παράδειγμα είναι ο Ισίδωρος της Σεβίλλης, που έχει μία μόνο παράγραφο για τη βασιλεία του Αλάριχου Β΄ και είναι κυρίως για το τέλος του στη μάχη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 1,7 1,8 Mathisen, Ralph W.· Shanzer, Danuta (2012). The Battle of Vouillé, 507 CE (PDF). Boston: Walter de Gruyter. σελ. xxv. ISBN 978-1-61451-099-4. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Edward Gibbon, History of the Decline and Fall of the Roman Empire Chapter 38
  • Alarico II (in Spanish), Diccionario biográfico español, Luis Agustín García Moreno, Real Academia de la Historia.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Alaric II στο Wikimedia Commons