Ακαθάριστο εθνικό εισόδημα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι ομάδες εισοδήματος της Παγκόσμιας Τράπεζας το 2016[1]

Το ακαθάριστο εθνικό εισόδημα (ΑΕΕ), παλαιότερα γνωστό ως ακαθάριστο εθνικό προϊόν (ΑΕΠ), είναι το συνολικό εγχώριο και εξωτερικό προϊόν που διεκδικούν οι κάτοικοι μιας χώρας, το οποίο αποτελείται από το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν (ΑΕΠ), συν τα εισοδήματα των συντελεστών παραγωγής από κατοίκους εξωτερικού, μείον εισόδημα που αποκτάται στην εγχώρια οικονομία από μη κατοίκους.[2] Η σύγκριση του ΑΕΕ με το ΑΕΠ δείχνει τον βαθμό στον οποίο το ΑΕΠ μιας χώρας αντιπροσωπεύει την εγχώρια ή διεθνή δραστηριότητα. Το ΑΕΕ αντικατέστησε σταδιακά το ΑΕΠ στις διεθνείς στατιστικές.[3][4] Ενώ είναι εννοιολογικά πανομοιότυπο, υπολογίζεται διαφορετικά.[5] Το ΑΕΕ είναι η βάση υπολογισμού του μεγαλύτερου μέρους των εισφορών στον προϋπολογισμό της Ευρωπαϊκής Ένωσης.[6] Το Φεβρουάριο του 2017, το ΑΕΠ της Ιρλανδίας διαστρεβλώθηκε τόσο πολύ από τα εργαλεία φορολογικού σχεδιασμού της βασικής διάβρωσης και μετατόπισης κερδών (ΒΔΜΚ) των πολυεθνικών των ΗΠΑ, ώστε η Κεντρική Τράπεζα της Ιρλανδίας αντικατέστησε το ιρλανδικό ΑΕΠ με μια νέα μέτρηση, το Ιρλανδικό Τροποποιημένο ΑΕΕ. Το 2017, το ιρλανδικό ΑΕΠ ήταν 162% του Ιρλανδικού Τροποποιημένου ΑΕΕ.[7]

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «World Bank's Income Groups». Our World in Data. Ανακτήθηκε στις 5 Μαρτίου 2020. 
  2. Todaro, Michael P.· Smith, Stephen C. (2012). Economic development (11 έκδοση). Addison-Wesley. ISBN 978-0-13-801388-2. 
  3. World Bank. «GNI, Atlas method». data.worldbank.org. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. 
  4. World Bank. «GNI, PPP (international $)». data.worldbank.org. Ανακτήθηκε στις 23 Ιουνίου 2016. 
  5. «Glossary:Gross national income (GNI)». Eurostat Statistic Explained (Eurostat). http://ec.europa.eu/Eurostat/statistics-explained/index.php/Glossary:Gross_national_income_%28GNI%29. Ανακτήθηκε στις 2016-06-23. 
  6. «Monitoring GNI for own resource purposes». Eurostat Statistic Explained (Eurostat). http://ec.europa.eu/Eurostat/statistics-explained/index.php/Monitoring_GNI_for_own_resource_purposes. Ανακτήθηκε στις 2016-06-23. 
  7. Heike Joebges (Ιανουαρίου 2017). «CRISIS RECOVERY IN A COUNTRY WITH A HIGH PRESENCE OF FOREIGN-OWNED COMPANIES: The Case of Ireland» (PDF). IMK Macroeconomic Policy Institute, Hans-Böckler-Stiftung.