Όθων Α΄ του Χάχμπεργκ-Ζάουζενμπεργκ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια


Όθων Α΄ του Χάχμπεργκ-Ζάουζενμπεργκ
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση1302
Θάνατος1384
Χώρα πολιτογράφησηςΓερμανία
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΓερμανικά
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταηγεμόνας
Οικογένεια
ΓονείςΡοδόλφος Α΄ του Χάχμπεργκ-Ζάουζενμπεργκ
ΑδέλφιαΕρρίκος του Χάχμπεργκ-Ζάουζενμπεργκ
Ροδόλφος Β΄ του Χάχμπεργκ-Ζάουζενμπεργκ
ΟικογένειαΟίκος του Τσέρινγκεν
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Ο Όθων Α΄, γερμ. Otto I (1302 - 1384) από τον Οίκο του Τσέρινγκεν ήταν, μαζί με τον μεγαλύτερο αδελφό του Ροδόλφο Β΄, μάργραβος του Χάχμπεργκ-Ζάουζενμπεργκ.

Η επιτύμβια πλάκα του Όθωνα Α΄ στον ναό του Ζίτσενκιρχ στο Κάντερν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ήταν ο τρίτος γιος του Ροδόλφου Α΄ μαργράβου του Χάχμπεργκ-Ζάουζενμπεργκ και της Αγνής, κόρης και κληρονόμου του Όθωνα κυρίου του Ρέττελν.

Το 1318 απεβίωσε ο πρωτότοκος αδελφός του Ερρίκος και τον διαδέχθηκαν ο Ροδόλφος Β΄ και ο Όθων Α΄. Μετέθεσε την έδρα του Οίκου από το κάστρο Ζάουενμπουργκ στο κάστρο Ρέττελν. Ο Όθων (ή ο αδελφός του) μαχαίρωσε τον δήμαρχο της Βασιλείας, με αποτέλεσμα στρατός από τη Βασιλεία να πολιορκήσει το Ρέττελν. Η διαμάχη διευθετήθηκε με συμβιβασμό από τους ατγενείς της Βασιλείας και του Ζάουζενμπεργκ.

Το 1352 απεβίωσε ο Ροδόλφος Β΄ και ο Όθων Α΄ ανέλαβε επίτροπος του 9ετούς Ροδόλφου Γ΄, γιου του Ροδόλφου Β΄. Το 1358 παρέδωσε την επιτροπεία στον Βάλραμ του Τήρσταϊν. Από το 1364 κυβέρνησε μαζί με τον ανιψιό του. Το 1366 ο Όθων Α΄ και ο Ροδόλφος Γ΄ δώρησαν μία εικόνα για την αγ. τράπεζα του ναού του Ζίτσενκιρχ.

Ο Όθων Α΄ απεβίωσε το 1384 και τάφηκε στο ναό του Ζίτσενκιρχ, ο οποίος είναι σήμερα μέρος του Κάντερν και λειτουργεί ως Ναός των Ευαγγελιστών.

Οικογένεια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Νυμφεύτηκε πρώτα την Αικατερίνη του Γκράντσον και, μετά το τέλος της, την Ελισάβετ του Στράσσμπεργκ (απεβ. 1352). Δεν απέκτησε απογόνους από τους γάμους του.

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Fritz Schülin: Rötteln-Haagen, Beiträge zur Orts-, Landschafts- und Siedlungsgeschichte, Lörrach, 1965, p. 65
  • Karl Seith: Die Burg Rötteln im Wandel ihrer Herrengeschlechter, Ein Beitrag zur Geschichte und Baugeschichte der Burg, self-published by the Röttelbund e.V., Haagen, cited by Schülin as "in: Markgräflerland, vol. 3, issue 1, 1931", p. 6
  • Johann Christian Sachs: Einleitung in die Geschichte der Marggravschaft und des marggrävlichen altfürstlichen Hauses Baden, part 1, Frankfurt and Leipzig, 1764 at Google Books

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]