Έργο τέχνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Tribuna από το Uffizi, Johann Zoffany (1772-78), που δείχνει πολλά διάσημα έργα της Ευρωπαϊκής τέχνης
Το Μεγάλο Τζαμί της Καϊρουάν (που ονομάζεται επίσης το Τζαμί του Uqba) σε Καϊρουάν στην Τυνησία[1]
Κήπος γλυπτικής της Εθνικής Πινακοθήκης, Καμπέρα με γραβιτόστρες από το Βανουάτου

Ένα έργο τέχνης ή ένα αντικείμενο τέχνης είναι ένα αισθητικό φυσικό αντικείμενο ή καλλιτεχνική δημιουργία. Εκτός από το "έργο τέχνης", το οποίο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για οποιαδήποτε εργασία θεωρείται ως τέχνη με την ευρύτερη έννοια, συμπεριλαμβανομένων των έργων από τη λογοτεχνία και τη μουσική, οι όροι αυτοί εφαρμόζονται κυρίως σε απτές, φορητές μορφές εικαστικής τέχνης:

  • Ένα παράδειγμα καλής τέχνης, όπως μια ζωγραφική ή γλυπτική
  • Ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την αισθητική του, όπως ένα κομμάτι του κοσμήματος
  • Ένα αντικείμενο που έχει σχεδιαστεί για αισθητική και λειτουργικό σκοπό, όπως στο εσωτερικό σχεδιασμό και στη μεγάλη λαϊκή τέχνη
  • Ένα αντικείμενο που δημιουργήθηκε για βασικούς ή εντελώς λειτουργικούς, θρησκευτικούς ή άλλους μη αισθητικούς λόγους που έχει εκτιμηθεί ως τέχνη (συχνά αργότερα ή από πολιτιστικούς ξένους)
  • Μια μη εφήμερη φωτογραφία, ταινία ή οπτικό πρόγραμμα ηλεκτρονικού υπολογιστή, όπως ένα βιντεοπαιχνίδι ή animation υπολογιστή
  • Ένα έργο τέχνης εγκατάστασης ή εννοιολογικής τέχνης.

Χρησιμοποιείται ευρύτερα, όμως ο όρος χρησιμοποιείται λιγότερο για:

  • Ένα ωραίο έργο αρχιτεκτονικής ή σχεδιασμού τοπίου
  • Παραγωγή ζωντανής παράστασης, όπως θέατρο, μπαλέτο, όπερα, καλλιτεχνικές παραστάσεις, μουσικές συναυλίες και άλλες τέχνες και άλλες εφήμερες, μη απτές δημιουργίες.

Αυτό το άρθρο ασχολείται με τους όρους και την έννοια που χρησιμοποιούνται και εφαρμόζονται στις εικαστικές τέχνες, αν και άλλα πεδία όπως η ηχητική μουσική και η γραπτή λογοτεχνία έχουν παρόμοια ζητήματα και φιλοσοφίες. Ο όρος objet d'art μπορεί να περιγράψει έργα τέχνης που δεν είναι έργα ζωγραφικής, εκτυπώσεις, σχέδια ή μεγάλα ή μεσαία γλυπτά ή αρχιτεκτονική (π.χ. οικιακά αγαθά, ειδώλια κ.λπ., ορισμένα καθαρά αισθητικά, μερικά επίσης πρακτικά). Ο όρος χρησιμοποιείται για να περιγράψει το πλήρες σώμα της εργασίας που συμπληρώνεται από έναν καλλιτέχνη σε όλη τη διάρκεια μιας καριέρας.[2]

Ορισμός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κινέζικα νεφρίτη στολίδι με σταφύλια αμπέλου, (1115-1234 CE)
Leadlight παράθυρο από τη δεκαετία του 1920
Χρυσό και σμάλτο τσάντα κούμπωμα, Saxon

Ένα έργο τέχνης στις εικαστικές τέχνες είναι ένα φυσικό δισδιάστατο ή τρισδιάστατο αντικείμενο που καθορίζεται επαγγελματικά ή θεωρείται διαφορετικά ότι εκπληρώνει μια πρωτίστως ανεξάρτητη αισθητική λειτουργία. Ένα μοναδικό αντικείμενο τέχνης εμφανίζεται συχνά στο πλαίσιο ενός μεγαλύτερου καλλιτεχνικού κινήματος ή καλλιτεχνικής εποχής, όπως: ένα είδος, μια αισθητική σύμβαση, ένας πολιτισμός ή μια περιφερειακή-εθνική διάκριση. Μπορεί επίσης να θεωρηθεί ως στοιχείο στο "έργο της δουλειάς" ενός καλλιτέχνη ή ενός έργου. Ο όρος χρησιμοποιείται συνήθως από: τους επιμελητές του μουσείου και της πολιτιστικής κληρονομιάς, το ενδιαφερόμενο κοινό, την προστάτιδα τέχνης, την ιδιωτική συλλεκτική τέχνη και τις γκαλερί τέχνης.

Τα φυσικά αντικείμενα που τεκμηριώνουν άυλα ή εννοιολογικά έργα τέχνης αλλά δεν συμμορφώνονται με καλλιτεχνικές συμβάσεις μπορούν να επαναπροσδιοριστούν και να ανά ταξινομηθούν ως αντικείμενα τέχνης. Μερικά εννοιολογικά και έτοιμα έργα Dada και Neo-Dada έχουν ληφθεί αργότερα. Επίσης, υπάρχουν και άλλα παραδείγματα αρχιτεκτονικών υποδειγμάτων και μοντέλων αδημοσίευτων έργων, όπως οι Βιτρουβίους, Λεονάρντο ντα Βίντσι, Φρανκ Λόιντ Ράιτ και Φρανκ Γκέρι.

Τα προϊόντα του περιβαλλοντικού σχεδιασμού, ανάλογα με την πρόθεση και την εκτέλεση, μπορούν να είναι έργα τέχνης και περιλαμβάνουν: γήινη τέχνη, τέχνη σχετική με την τοποθεσία, αρχιτεκτονική, κήπους, αρχιτεκτονική τοπίου, τέχνη εγκατάστασης, τέχνη βράχου και μεγαλιθικά μνημεία.


Θεωρίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Marcel Duchamp επικρίνει την ιδέα ότι το έργο τέχνης πρέπει να είναι ένα μοναδικό προϊόν της εργασίας του καλλιτέχνη, αντιπροσωπευτικό της τεχνικής ικανότητάς του ή της καλλιτεχνικής κατάστασής του. Οι θεωρητικοί υποστήριξαν ότι τα αντικείμενα και οι άνθρωποι δεν έχουν σταθερό νόημα, αλλά οι έννοιές τους διαμορφώνονται από τους ανθρώπους στο πλαίσιο του πολιτισμού τους, καθώς έχουν την ικανότητα να κάνουν τα πράγματα να σημαίνουν ή να σημαίνουν κάτι. [3]

Ο καλλιτέχνης Μάικλ Κρέιγκ-Μάρτιν, δημιουργός του δέντρου Βελανιδιά , δήλωσε για το έργο του - "Δεν είναι σύμβολο. Έχω αλλάξει τη φυσική ουσία του ποτηριού του νερού σε μια δρυς. Η πραγματική βελανιδιά είναι φυσικά παρούσα, αλλά με τη μορφή ποτήρι νερό. " [4]

Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το αρχικό σιντριβάνι του Μαρσέλ Ντυσάν, 1917, που φωτογραφήθηκε από τον Alfred Stieglitz στις 291 του μετά την έκθεση του 1917 της Ένωσης Ανεξάρτητων Καλλιτεχνών.

Ορισμένοι θεωρητικοί και συγγραφείς τέχνης έχουν κάνει από καιρό διάκριση μεταξύ των φυσικών ιδιοτήτων ενός αντικειμένου τέχνης και της ταυτότητάς του ως έργου τέχνης.[5] Για παράδειγμα, ένας πίνακας ζωγραφικής του Ρέμπραντ έχει μια φυσική ύπαρξη ως «ελαιογραφία σε καμβά» που είναι ξεχωριστή από την ταυτότητά του ως αριστούργημα «έργου τέχνης» ή μεγιστάνας του καλλιτέχνη.[6] Πολλά έργα τέχνης αρχικά αρνούνται την «ποιότητα του μουσείου» ή την καλλιτεχνική αξία και αργότερα γίνονται αποδεκτά και αποτιμώνται σε μουσειακές και ιδιωτικές συλλογές. Τα έργα των ιμπρεσιονιστών και των μη αντιπροσωπευτικών αφηρημένων καλλιτεχνών είναι παραδείγματα. 

Υπάρχει μια αόριστη διάκριση, για τα σημερινά ή τα ιστορικά αισθητικά αντικείμενα: ανάμεσα σε αντικείμενα "καλής τέχνης" που δημιουργούνται από "καλλιτέχνες". Και λαϊκής τέχνης, βιοτεχνίας ή αντικειμένων «εφαρμοσμένης τέχνης» που κατασκευάζονται από «πρώτου, δεύτερου ή τρίτου κόσμου» σχεδιαστές, τεχνίτες και βιοτέχνες. Η σύγχρονη και αρχαιολογική εγχώρια τέχνη, τα είδη βιομηχανικού σχεδιασμού σε περιορισμένη ή μαζική παραγωγή και οι χώροι που δημιουργούνται από περιβαλλοντικούς σχεδιαστές και πολιτιστικά τοπία αποτελούν μερικά παραδείγματα. Ο όρος είναι διαρκώς διαθέσιμος για συζήτηση, επανεξέταση και επαναπροσδιορισμό.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John Stothoff Badeau and John Richard Hayes, The Genius of Arab civilization: source of Renaissance.
  2. Oeuvre Αρχειοθετήθηκε 2017-05-31 στο Wayback Machine. Merriam Webster Dictionary , Accessed April 2011
  3. Hall, S (ed.) 1997, Cultural Representations and Signifying Practice, Open University Press, London, 1997.
  4. Hall, S (ed.) 1997, Cultural Representations and Signifying Practice, Open University Press, London, 1997.
  5. «Archived copy». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Αυγούστου 2009. Ανακτήθηκε στις 29 Οκτωβρίου 2008. 
  6. «Rembrandt Research Project - Home». rembrandtresearchproject.org. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Art στο Wikimedia Commons