Έπαυλη του Διομήδη

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Περιστύλιο της Έπαυλης

Η Έπαυλη του Διόμηδη (αγγλικά: Villa of The Diomedes) είναι μια Έπαυλη στην Πομπηία της Ιταλίας. Βρίσκεται έξω από τα τείχη της Πομπηίας στην Πύλη του Ερκουλάνεουμ στη Via dei Sepolcri. Ανασκάφηκε από το 1771 ως το 1774 από τον Φρανσίσκο Λα Βέγκα και πήρε το όνομά της από τον Μάρκους Άριους Διόμηδης, ο τάφος του οποίου είναι απέναντι από την είσοδο της Έπαυλης, αν και δεν είναι σαφές ότι στην πραγματικότητα ήταν η έπαυλη του.

Η έπαυλη χωρίζεται σε δύο επίπεδα. Στο μπροστινό μέρος, ακριβώς στην είσοδο υπάρχει ένα μεγάλο περιστύλιο με 17 κολώνες σε κάθε πλευρά. Στη μέση αυτού του μεγάλου κήπου βρίσκεται ένα καλοκαιρινό τρικλίνο με μια πισίνα νερού μπροστά του. Η έπαυλη διακοσμήθηκε με απλές τοιχογραφίες, οι οποίες διατηρούνται ελάχιστα. Στο πίσω μέρος υπάρχουν μπάνια και κουζίνα, καθώς και διάφοροι χώροι διαβίωσης.

Στο υπόγειο της Έπαυλης βρέθηκαν αρκετοί σκελετοί ανθρώπων. Ένας σκελετός είχε ένα ύφασμα που περιείχε νομίσματα (δέκα χρυσά, ογδόνταοκτώ αργυρά και εννέα χάλκινα) και είναι ένας από τους πλουσιότερους θησαυρούς στην πόλη. Αυτός ο άνθρωπος είχε ένα κλειδί και φορούσε χρυσό δαχτυλίδι.

Επίσης υπήρχαν 18 άλλοι σκελετοί γυναικών, υπηρέτων και παιδιών που είναι πιθανό να πεθάναν από ασφυξία από εισερχόμενα αέρια. Επίσης στο υπόγειο βρέθηκαν πολλοί αμφορείς κρασιού.

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Eugenio La Rocca, M. de Vos Raaijmakers, A. Vos of: Luebbe archaeological leader Pompeii . Gustav Lübbe Verlag, Bergisch Gladbach 1979, (ISBN 3-7857-0228-0) , pp 237-340.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]