Ένωση για τις Υπηρεσίες Βιβλιοθηκών σε Παιδιά

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση για τις Υπηρεσίες Βιβλιοθηκών για Παιδιά (αγγλ.Association for Library Service to Children - ALSC) εργάζεται για την υποστήριξη και την ενίσχυση των υπηρεσιών των βιβλιοθηκών που απευθύνονται σε παιδιά. Εκπροσωπεί όσους ενδιαφέρονται και εργάζονται για την κοινωνική, πολιτιστική και ψυχοσωματική ευημερία και ανάπτυξη των παιδιών, μέσω των παρεχόμενων υπηρεσιών των βιβλιοθηκών.[1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα ανώτερα στελέχη της ALSC είναι ο Πρόεδρος (President), ο Αντιπρόεδρος (Vice-President) ο Οικονομικός Διευθυντής (Fiscal Officer) και ο Εκτελεστικός Διευθυντής (Executive Director), τα οποία απαρτίζουν την Εκτελεστική Επιτροπή (Executive Committee). Το κυνερνών όργανο της ένωσης είναι το Διοικητικό Συμβουλίο [2] που εκλέγεται από τα μέλη του και περιλαμβάνει τα ανώτερα στελέχη, έναν Σύμβουλο της ALSC και της ALA (ALSC/ALA Councilor) και οκτώ Διευθυντές (Directors).

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALSC εστιάζει [3] στην προώθηση του επαγγέλματος της Βιβλιοθηκονομίας ενθαρρύνοντας τους εργαζόμενους στις βιβλιοθήκες να παρέχουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες στα παιδιά. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της, η ALSC εργάζεται για τη βελτίωση και την επέκταση των υπηρεσιών που παρέχουν οι βιβλιοθήκες κάθε τύπου σε παιδιά.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALSC αριθμεί περισσότερα από 4.000 μέλη [4], τα οποία περιλαμβάνουν άτομα που σχετίζονται με τη βελτίωση και την ανάπτυξη των υπηρεσιών πληροφόρησης που απευθύνονται σε παιδιά. Τα μέλη της ALSC διακρίνονται σε:

  • Φοιτητές (Student membership)
  • Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Personal membership)
  • Οργανισμοί (Organizational membership)
  • Εταιρικά Μέλη (Corporate membership)

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ALSC μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της συμβάλλει στη βελτίωση των υπηρεσιών που παρέχουν οι βιβλιοθήκες και απευθύνονται σε παιδιά και κατ’ επέκταση στην πνευματική ανάπτυξη των παιδιών. Η ALSC δημοσιεύει ενημερωτικό υλικό και διαθέτει διαδικτυακά εργαλεία επικοινωνίας με τα μέλη της. Παράλληλα, διατηρεί ένα ιστολόγιο (ALSC Blog) το οποίο περιλαμβάνει πληροφορίες και τρέχουσα ενημέρωση σχετικά με το έργο της και τη Βιβλιοθηκονομία γενικότερα. Επιπλέον, διοργανώνει ποικίλες δραστηριότητες, συνέδρια και εργαστήρια, τα οποία διευρύνουν το γνωστικό πεδίο των μελών της και συμμετέχει στο ετήσιο συνέδριο της ALA (ALA Annual Conference). Στα πλαίσια της δράσης της έγκειται η οικονομική ενίσχυση των μελών της, μέσω της χορήγησης υποτροφιών και της απονομής τιμητικών βραβεύσεων για τη σημαντική συνεισφορά τους στο έργο της και συναφή επιτεύγματα.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]