Ένωση Χριστιανών Βιβλιοθηκονόμων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Χριστιανών Βιβλιοθηκονόμων (αγγλ.Association of Christian Librarians - ACL) ιδρύθηκε το 1957 με έδρα το Οχάιο των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής και εκπροσωπεί τους βιβλιοθηκονόμους που εργάζονται σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες Χριστιανικών ιδρυμάτων, καθώς και όσους ασχολούνται με τη Βιβλιοθηκονομία και επιθυμούν να συμμετάσχουν στο έργο της. [1]

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACL διευθύνεται από ένα εξαμελές Διοικητικό Συμβούλιο [2] (Board of Directors), το οποίο είναι υπεύθυνο για την εύρυθμη λειτουργία της ένωσης και απαρτίζεται από τον Πρόεδρο (President), τον Αντιπρόεδρο (Vice-President), τον Προηγούμενο Πρόεδρο (Past President), τον Ταμία (Treasurer), το Γραμματέα (Secretary), τον Εκτελεστικό Διευθυντή (Executive Director) και έξι Γενικούς Διευθυντές (Directors-at-Large). Αναλυτικότερα, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου είναι υπεύθυνος για τη γενική διαχείριση των υποθέσεων της ACL, και ο Αντιπρόεδρος διαχειρίζεται θέματα που αφορούν τα μέλη της. Ο Γενικός Γραμματέας διατηρεί αρχειακό υλικό σχετικά με τη λειτουργία της, ο Ταμίας έχει αναλάβει την οικονομική διαχείριση του οργανισμού και ο Εκτελεστικός Διευθυντής είναι υπεύθυνος για το στρατηγικό σχεδιασμό και το γενικό προσανατολισμό της ACL. Εκτός από τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, βασικό ρόλο στη διαχείριση σημαντικών ζητημάτων της ένωσης διαδραματίζουν οι επιμέρους oμάδες που έχουν συσταθεί, οι οποίες αναπτύσσουν τα προγράμματα της ACL και είναι οι εξής:

  • Ομάδα Επιλογής Μελών (Membership Eligibility Team)
  • Ομάδα Υποψηφίων (Nominations Team)
  • Oμάδα Kεντρικών Γραφείων (Home Office)
  • Συμβουλευτική Ομάδα Διαφήμισης (Marketing Advisory Team)

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σκοπός [3] της ACL είναι να αποτελέσει το συνδετικό κρίκο μεταξύ των βιβλιοθηκών και του Χριστιανισμού μέσω της ανάπτυξης των παρεχόμενων υπηρεσιών των βιβλιοθηκών των χριστιανικών ιδρυμάτων και της ενίσχυσης του έργου των βιβλιοθηκονόμων που εργάζονται σε αυτές. Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της ACL, αποστολή της είναι να ενισχύσει το έργο των βιβλιοθηκών μέσω της επαγγελματικής ανάπτυξης των Ευαγγελιστών βιβλιοθηκονόμων, της ευρυμάθειας και της πνευματικής ενθάρρυνσης για την εξυπηρέτηση στην Ανώτατη Εκπαίδευση.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το σύνολο των μελών [4] της ACL αποτελείται από βιβλιοθηκονόμους που εργάζονται σε ακαδημαϊκές βιβλιοθήκες Χριστιανικών Ιδρυμάτων, οι οποίοι συμφωνούν με το γενικό προσανατολισμό της ένωσης και επιθυμούν να ενισχύσουν το έργο της. Επιπλέον όσοι ενδιαφέρονται για τη Βιβλιοθηκονομία και ενστερνίζονται τους σκοπούς της Ένωσης μπορούν να συμμετάσχουν ως Συνεργαζόμενα Μέλη (Associate Membership). Τα μέλη διακρίνονται σε Μεμονωμένα άτομα ως μέλη (Individual) και Ιδρύματα (Institutional) και ο συνολικός αριθμός τους ξεπερνά τα 650. Η ένωση παρέχει στα μέλη της ευκαιρίες δικτύωσης, κατάρτισης, επαγγελματικής εξέλιξης καθώς και συμμετοχή στα προγράμματα και τις υπηρεσίες της.

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η ACL μέσα από τις δράσεις της επιδιώκει να ενισχύσει το έργο των βιβλιοθηκών που συνδέονται με το Χριστιανισμό και να ενισχύσει τον αντίκτυπο της στο χώρο της πληροφόρησης. Συγκεκριμένα, παρέχει εκπαιδευτικά προγράμματα και υπηρεσίες για την συνεχή κατάρτιση των μελών της και προωθεί την ανάπτυξη των μεταξύ τους σχέσεων. Επιπρόσθετα, δραστηριοποιείται στο χώρο των εκδόσεων, με επίσημη δημοσίευση το περιοδικό με τίτλο «The Christian Librarian» [5] το οποίο εκδίδεται 2 φορές το χρόνο, περιλαμβάνει άρθρα και υλικό σχετικό με το Χριστιανισμό και τη Βιβλιοθηκονομία και τα τεύχη του είναι διαθέσιμα σε μικροφίλμ. Επιπλέον, η ACL έχει ιδρύσει το Τμήμα Θεωρητικών Επιστημών (Liberal Arts Section) για να παρέχει υποστηρίζει το έργο των βιβλιοθηκονόμων που απασχολούνται σε Κολλέγια και Πανεπιστήμια των Θεωρητικών Επιστημών.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]