Ένωση Βιβλιοπωλών Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η Ένωση Βιβλιοπωλών Ηνωμένου Βασιλείου και Ιρλανδίας (αγγλ.The Booksellers Association of the United Kingdom and Ireland Limited - BA) είναι μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης, η οποία εκπροσωπεί τους βιβλιοπώλες που δραστηριοποιούνται επαγγελματικά στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Ιρλανδία και προωθεί τα συμφέροντα τους. Η BA έχει συσταθεί στην Αγγλία και την Ουαλία και εκπροσωπεί περίπου το 95% των βιβλιοπωλών στις συγκεκριμένες χώρες.

Διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BA διευθύνεται από το Διοικητικό Συμβούλιο (Board of Directors) [1] , το οποίο συνεδριάζει τουλάχιστον τρεις φορές το χρόνο και είναι υπεύθυνο για τη συνολική διαχείριση της ένωσης. Συγκεκριμένα, φροντίζει για τις εσωτερικές υποθέσεις της BA και είναι υπεύθυνο για την οικονομική διαχείριση της. Ένα ακόμη όργανο της ένωσης είναι το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο (Advisory Council) [2] , το οποίο αποτελείται από τα ανώτερα στελέχη και περίπου 10 ως 15 μέλη και εκπροσωπεί το σύνολο των μελών της BA. Το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο έχει συμβουλευτικό χαρακτήρα σχετικά με τις αποφάσεις του Διοικητικού Συμβουλίου, την επαγγελματική εξέλιξη των μελών και τη σύσταση επιμέρους Επιτροπών (Committees), Ομάδων Εργασίας (Working Groups) και Συμβουλευτικών Ομάδων (Advisory Groups).

Σκοπός[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα της BA, σκοπός[3] της είναι η εκπροσώπηση των βιβλιοπωλών του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας, η υπεράσπιση των συμφερόντων τους και η ενίσχυση του έργου τους.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BA παρέχει στα μέλη [4]της μια πληθώρα υπηρεσιών και προϊόντων που συμβάλλουν στην επαγγελματική τους εξέλιξη. Η συμμετοχή στην ένωση προϋποθέτει την ύπαρξη αποθέματος μεγαλύτερου ή ίσου των £5,000 καινούργιων βιβλίων σε δημοσιευμένες τιμές, την εργασία του βιβλιοπώλη σε ένα εμπορικά αξιόλογο κτίριο και τη λειτουργία της επιχείρησης κατά τη διάρκεια όλου του έτους. Τα μέλη της Ένωσης που βρίσκονται εντός του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ιρλανδίας συμμετέχουν ως Πλήρη μέλη (full membership ) και διακρίνονται σε δύο υποκατηγορίες, σύμφωνα με τον τρόπο εμπορίου των βιβλίων, σε λιανική και χονδρική πώληση. Βιβλιοπώλες από το εξωτερικό και εμπορικοί συνεργάτες που ενδιαφέρονται να ενισχύσουν το έργο της ένωσης, μπορούν να συμμετάσχουν ως Συνεργαζόμενα μέλη (Associate Membership).

Δράση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η BA μέσα από το σύνολο των δραστηριοτήτων της προωθεί τα συμφέροντα των βιβλιοπωλών - μελών της και διοργανώνει και υποστηρίζει ποικίλες εκδηλώσεις και συνέδρια για τη ανάπτυξη συνεργατικών σχέσεων μεταξύ τους. Διεξάγει ετήσιο συνέδριο (Booksellers Association Annual Conference), όπου προβάλλονται και εξετάζονται αναδυόμενα ζητήματα που εντάσσονται στο πλαίσιο των δραστηριοτήτων της ένωσης, αλλά και της πώλησης βιβλίων γενικότερα. Επιπλέον, έχει δημιουργήσει ένα Παράρτημα στην Ιρλανδία (Irish Branch) [5], το οποίο διευθύνεται από μια Επιτροπή Ιρλανδών Βιβλιοπωλών (Irish Branch Committe) και διαχειρίζεται ζητήματα που σχετίζονται με το ιρλανδικό εμπόριο βιβλίων. Τέλος, έχει συστήσει Ομάδες Ειδικών Βιβλιοπωλών (Specialist Bookseller) [6], που εκπροσωπούν τα συμφέροντα των πωλητών σε κάθε τομέα και δημοσιεύει ένα ευρύ φάσμα πληροφοριών για να κρατάει τα μέλη της ενήμερα για σημαντικά ζητήματα και εξελίξεις στο χώρο της βιβλιοπώλησης.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Διοικητικό Συμβούλιο της BA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  2. «Γνωμοδοτικό Συμβούλιο της BA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  3. «Σκοπός της BA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  4. «Συμμετοχή στη BA». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 12 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  5. «Παράρτημα της BA στην Ιρλανδία». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 
  6. «Ομάδες Ειδικών Βιβλιοπωλών». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Οκτωβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2012. 

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]