Έκταμα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Η λέξη έκταμα απαντάται κυρίως ως ναυτικός όρος. Παλαιότερα λεγόταν "κάθεμα", είναι το κοινώς λεγόμενο "καλούμο" ή "καλούμα καδένας".
Ως έκταμα χαρακτηρίζεται το συνολικό μήκος της αλυσίδας (καδένας) της άγκυρας που έχει ποντιστεί μέχρι του πλοίου (όκκιο) και μετριέται σε αριθμούς αμμάτων, αρχής γενομένης από την άγκυρα προς το πλοίο, π.χ. έκταμα πέντε αμμάτων (κοινώς "πέντε κλειδιά καλούμο"). Από το μήκος του εκτάματος εξαρτάται και η ασφαλής αγκυροβολία. Τα πλοία που "σαλεύουν" επί μιας αγκύρας θα πρέπει να παρεάσουν (=αφήσουν) έκταμα περίπου το τριπλάσιο του βάθους του σημείου αγκυροβολίας.

Για παράδειγμα αν το βάθος στο επιλεγμένο σημείο αγκυροβολίας είναι 7 μ. τότε το έκταμα της καδένας που θα πρέπει να αφεθεί πρέπει να είναι τουλάχιστον 21 μέτρα. Αν ο άνεμος γίνεται σφοδρότερος ευνόητο είναι ότι θα πρέπει να "παρεάται" (καλουμάρεται) αλυσίδα ώστε ν΄ αυξάνεται το έκταμα. Αν και τότε εξακολουθεί το πλοίο να σύρει την άγκυρα, που αυτό γίνεται και εμπειρικά αντιληπτό από τα "σκροτσαρίσματα" (τραντάγματα) της καδένας στη πλώρη, τότε ποντίζεται και δεύτερη άγκυρα με έκταμα σχεδόν ίσο με το βάθος του βυθού ως "μόλυβδο βολίδος" όπως λεγόταν παλαιότερα, ή διαφορετικά επαναλαμβάνεται αγκυροβολία σε άλλο ασφαλέστερο σημείο.

Σε περίπτωση "αμφιδέτησης επ΄ αγκύρων" (αγκυροβολία και με τις δύο άγκυρες) θα πρέπει, όσο το δυνατόν, τα εκτάματα των καδενών να εξισώνονται (να είναι ίσα). Το εκάστοτε έκταμα + το μήκος του πλοίου αποτελούν την ακτίνα ασφαλείας του πιθανού κύκλου στροφής του αγκυροβολημένου πλοίου σε περιπτώσεις μετάπτωσης του ανέμου. Τούτο σημειώνεται στο χάρτη (αγκυροβολίας) και ελέγχεται το ελεύθερο του χώρου από κάθε κίνδυνο (π.χ. προσάραξης σε αβαθή, ή επικίνδυνης προσέγγισης με άλλο αγκυροβολημένο πλοίο).