Έιστειν Μπελί

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Έιστειν Μπελί
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Östen Illråda (Σουηδικά)
Πληροφορίες ασχολίας
Οικογένεια
ΓονείςHarald Wartooth
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΜονάρχης της Σουηδίας
Θυρεός

Ο Έιστειν Μπελί ήταν ημιμυθικός βασιλιάς της Σουηδίας στα τέλη του 8ου αιώνα. Οι "Ιστορίες των γιων του Ράγκναρ" τον συσχετίζουν με τους γιους του Ράγκναρ Λόθμπροκ οι οποίοι εγκατέλειψαν τη Σουηδία και κατέκτησαν τη Σγιέλαν, τη Γιουτλάνδη, την Γκότλαντ, την Έλαντ και όλα τα μικρότερα νησιά. Ο μεγαλύτερος γιος του Ράγκναρ Άιβαρ ο Ασπόνδυλος ήταν ο αρχηγός της εκστρατείας, στη συνέχεια εγκαταστάθηκε στη Λεζρ μαζί με τα μικρότερα αδέλφια του.

Ο Ράγκναρ άρχισε να ζηλεύει τις επιτυχίες των γιων του, τοποθέτησε σαν Γιαρλ στη Σουηδία τον Έινστειν Μπελί με εντολή να προστατεύσει τη χώρα από τους γιους του και ο ίδιος προχώρησε σε εκστρατεία στη Βαλτική Θάλασσα για να λεηλατήσει και να δείξει τις ικανότητες του. Οι γιοι του Ράγκναρ Έρικ και Αγκνάρ αποβιβάστηκαν στη λίμνη Μέλαρεν ζητώντας από τον Έινστειν Μπελί να υποταχθεί στους ίδιους και στα αδέλφια τους, ο Έρικ ζήτησε επιπλέον από τον Έινστειν την κόρη του Μπόργγκχιλ σαν σύζυγο. Ο Έινστειν του απάντησε ότι θα ζητήσει πρώτα τη γνώμη από το βασιλικό συμβούλιο, το συμβούλιο απέρριψε την πρόταση και κήρυξε τον πόλεμο στα δυο αδέλφια, στη μάχη που ακολούθησε ο Αγκνάρ σκοτώθηκε και ο Έρικ συνελήφθη αιχμάλωτος από τις Σουηδικές δυνάμεις. Ο Έινστειν Μπελί πρότεινε στον Έρικ να τον κάνει κυβερνήτη στην Ουψάλα και να του δώσει την κόρη του σύζυγο αλλά ο Έρικ του απάντησε ότι μετά από αυτή την ατιμωτική ήττα δεν ήθελε τίποτε άλλο παρά μονάχα να θανατωθεί, η επιθυμία του έγινε αποδεκτή. Στη Σγιέλαν ο Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος, ο Χβίτσερκ και η μητέρα τους Άσλεγκ έπαιξαν καθοριστικό ρόλο στη συνέχεια, επιτέθηκαν στη Σουηδία με την ίδια την Άσλεγκ που αποκαλούσε τον εαυτό της "Ρανταλίν" επικεφαλής του ιππικού, στη μάχη που ακολούθησε οι Σουηδοί ηττήθηκαν και ο Έινστειν Μπελί σκοτώθηκε. Μετά τον θάνατου του Έινστειν Μπελί ο Μπγερν έγινε νέος βασιλιάς της Σουηδίας.

Τα Σάγκας του Ράγκναρ Λόθμπροκ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα "Σάγκας του Ράγκναρ Λόθμπροκ" αναφέρουν ότι ο Έιστειν ήταν βασιλιάς της Σουηδίας και καλός φίλος του Ράγκναρ Λόθμπροκ, είχε μια πανέμορφη κόρη που ονομαζόταν Ίνγκεμποργκ. Ο Έιστειν ήταν πιστός παγανιστής και έγιναν εκείνη την εποχή στην Ουψάλα τόσες αιματοχυσίες όσες σε καμιά άλλη πόλη. Οι Σουηδοί λάτρευαν μια ιερή αγελάδα με το όνομα "Σιμπίλζα", όταν οι εχθροί των Σουηδών επιτέθηκαν στη χώρα τους άφηναν την αγελάδα να περπατήσει μπροστά από τον στρατό τους, η μαγική δύναμη της αγελάδας ήταν τόσο μεγάλη που οι εχθροί άρχισαν να πολεμούν μεταξύ τους. Ο Ράγκναρ Λόθμπροκ επισκέφτηκε τον Έιστειν στην Ουψάλα εντυπωσιάστηκε από την ομορφιά της κόρης του Ινγκεμπόργκ και αποφάσισε να την πάρει σύζυγο του αφού χωρίσει τη νόμιμη σύζυγο του Άσλεγκ. Η Άσλεγκ τον συνάντησε και του εξήγησε ότι η ίδια προέρχεται από πολύ μεγαλύτερη οικογένεια, ήταν κόρη του Σίγκουρντ και της Μπρινχίλντ. Ο Ράγκναρ τελικά άλλαξε γνώμη και αποφάσισε να μην παντρευτεί την Ίνγκεμποργκ, όταν το έμαθε ο Έιστειν κήρυξε ότι ο Ράγκναρ ήταν εχθρός του, οι δυο νόθοι γιοι του Έρικ και Αγκνάρ εκμεταλλεύτηκαν την ευκαιρία και με τη σύμφωνη γνώμη του πατέρα τους αποφάσισαν να επιτεθούν στη Σουηδία. Ο Ειστέιν αποφάσισε να στείλει το ένα τρίτο του στρατού του να αντιμετωπίσει τους εισβολείς τοποθετώντας μπροστά τη Σιμπίλζα ο επόμενος στρατός θα πολεμούσε στη συνέχεια μετά τα μάγια της αγελάδας. Όταν έφτασε η αγελάδα μπροστά στον Έρικ και τον Αγκνάρ ο στρατός τους άρχισε να αλληλοσκοτώνεται, το αποτέλεσμα ήταν να πέσει στη μάχη ο Άγκναρ και ο Έρικ συνελήφθη αιχμάλωτος από τον Έιστειν. Ο Έιστειν πρότεινε στον Έρικ να κλείσει μαζί του ειρήνη και να του δώσει την Ίνγκεμποργκ σύζυγο, ο Έρικ του απάντησε ότι μετά την τόσο ντροπιαστική ήττα επιθυμούσε να πεθάνει πέφτοντας σε μια λόγχη, η επιθυμία του έγινε αποδεκτή.

Η Άσλεγκ έμαθε τα νέα σχετικά με τον θάνατο του Έρικ και του Αγκνάρ και απαίτησε από τους γιους της να εκδικηθούν τον θάνατο των αδελφών τους. Ο Άιβαρ ο Ασπόνδυλος δίστασε να κάνει επίθεση επειδή είχε ακούσει για τη μαγεία της ιερής αγελάδας, μονάχα όταν ο τρίχρονος μικρός αδελφός τους Σίγκουρντ ο Φιδομάτης ζήτησε συμμετοχή του στη μάχη εναντίον του Έιστειν τα αδέλφια του άλλαξαν γνώμη και αποφάσισαν να πραγματοποιήσουν την εκστρατεία. Ο θετός πατέρας του Σίγκουρντ τους παρείχε πέντε μεγάλα πλοία, ο Χβίτσερκ και ο Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος εξόπλισαν 14 πλοία, ενώ η Άσλεγκ και ο μεγαλύτερος αδελφός Άιβαρ ο Ασπόνδυλος από 10 πλοία ο καθένας. Ο Άιβαρ δεν ήθελε να επιτρέψει στη μητέρα τους να έρθει μαζί τους μέσω θαλάσσης, αλλά η ίδια επέμενε και ήθελε να γίνει αρχηγός του ιππικού, η επιθυμία της έγινε αποδεκτή και η ίδια άλλαξε το όνομα της σε "Ρανταλίν". Όταν ο στρατός έφτασε στο πεδίο της μάχης ο Άιβαρ διέταξε τους αδελφούς του να κάνουν ησυχία για να μην ακούσει θόρυβο η αγελάδα. Ο Άιβαρ έριξε από ένα βέλος στο κάθε μάτι της αγελάδας και διέταξε στη συνέχεια τους αδελφούς της να τη χτυπήσουν με βέλη στο κεφάλι, ενώ ο ίδιος πήγε στη συνέχεια πάνω στην αγελάδα και τη συνέθλιψε. Ο στρατός τους τελικά νίκησε, όμως ο Έιστειν Μπελί σκοτώθηκε και τα αδέλφια στη συνέχεια αποφάσισαν να μην λεηλατήσουν τη Σουηδία, επειδή εκδικήθηκαν για τον θάνατο των αδελφών τους.

Άλλες αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα Σάγκας του Ερβαράρ αναφέρουν ότι ο Έινστειν Μπελί ήταν γιος του Χάραλντ του Πολεμοδόντη. Τα Σάγκας του Ερβαράρ αναφέρουν ότι ο Χάραλντ ο Πολεμοδόντης έγινε βασιλιάς της Σουηδίας και ο Σίγκουρντ Ίρινγκ πατέρας του Ράγκναρ Λόθμπροκ έγινε βασιλιάς της Δανίας ενώ άλλες πηγές λένε το αντίθετο. Αναφέρουν ότι στη συνέχεια ο Έινστειν κληρονόμησε τη Σουηδία από τον πατέρα του Χάραλντ τον πολεμοδόντη και ήταν βασιλιάς μέχρι την εποχή που εκτελέστηκε από τους γιους του Ράγκναρ Λόθμπροκ όπως αναφέρουν τα "Σάγκας του Ράγκναρ Λόθμπροκ". Μετά τον θάνατο του Έινστειν Μπελί ο Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος έγινε νέος βασιλιάς της Σουηδίας. O Σάξων ο Γραμματικός αναφέρει στο έργο του "Γκέστα Ντανόριουμ" (Βιβλίο 9) μια πολύ σύντομη αναφορά για τα γεγονότα. Ο Σάξων γράφει ότι όταν ο Αγκνάρ γιος του Ράγκναρ Λόθμπροκ έμαθε για τον θάνατο του αδελφού του Έρικ από τον βασιλιά της Σουηδίας Όστιν, έκανε εκστρατεία για να εκδικηθεί τον θάνατο του αδελφού του αλλά έπεσε και ο ίδιος στη μάχη.

Έιστειν Μπελί
Βασιλικοί τίτλοι
Προκάτοχος
Ράγκναρ Λόθμπροκ
Ήμι-μυθικός βασιλιάς της Σουηδίας

τέλη 8ου αιώνα
Διάδοχος
Μπγερν ο Σιδηρόπλευρος