Άντα Τζέιμς

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άντα Τζέιμς
Γενικές πληροφορίες
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Ada Lois James (Αγγλικά)
Γέννηση23  Μαρτίου 1876 ή 23  Μαρτίου 1896[1]
Ρίτσλαντ Σέντερ, Ουισκόνσιν
Θάνατος29  Σεπτεμβρίου 1952[1]
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής[2]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητασουφραζέτα[2]
Πολιτική τοποθέτηση
Πολιτικό κόμμα/ΚίνημαΡεπουμπλικανικό Κόμμα
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άντα Λόις Τζέιμς (αγγλικά: Ada Lois James) (23 Μαρτίου 1876 – 29 Σεπτεμβρίου 1952) ήταν σουφραζέτα, κοινωνική λειτουργός και μεταρρυθμίστρια.

Γεννήθηκε στο Ρίτσλαντ Σέντερ του Ουισκόνσιν, αποφοίτησε από το γυμνάσιο το 1894, δίδαξε σε σχολείο για αρκετά χρόνια και σύντομα δραστηριοποιήθηκε στο κίνημα δικαιώματος ψήφου των γυναικών στο οποίο και οι δύο γονείς της έπαιξαν εξέχοντες ρόλους.

Το 1911, έγινε πρόεδρος της νέας Ένωσης Πολιτικής Ισότητας,[3] όπου κατείχε αυτό το αξίωμα μέχρι το 1913, όταν η ένωση συνδυάστηκε με την Ομοσπονδία Σουφραζέτων του Ουαφόνσιν υπό την ηγεσία του Χένρι Μ. Γιούμανς. Η Άντα Τζέιμς ήταν ενεργή σε πολλά από τα μεταρρυθμιστικά κινήματα της δεκαετίας του 1920, συμπεριλαμβανομένου του ειρηνισμού, της υπεράσπισης του ελέγχου των γεννήσεων και της απαγόρευσης. Το 1922 ήταν αντιπρόεδρος της κρατικής κεντρικής επιτροπής των Ρεπουμπλικάνων και το 1923 ήταν πρόεδρος της Προοδευτικής Ένωσης Γυναικών του Ουισκόνσιν, αλλά εγκατέλειψε την οργάνωση όταν ο Ρόμπερτ Μ. Λα Φολέτ επέμενε στην υποστήριξη στον Κυβερνήτη Τζον Τζ. Μπλέιν.

Κληρονομιά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άντα Τζέιμς μνημονεύεται ως η πιο εξέχουσα σουφραζέτα του Ρίτσλαντ Σέντερ και της Κομητείας Ρίτσλαντ και για τη δουλειά της με μη προνομιούχα παιδιά και γυναίκες. Ήρθε φυσιολογικά στο κίνημα του δικαιώματος ψηφοφορίας των γυναικών επειδή η μητέρα της, η Λόρα, το 1882 ήταν μία από τους ιδρυτές του Συλλόγου Γυναικών του Ρίτσλαντ Σέντερ, η οποία δούλεψε ακούραστα για το δικαίωμα ψήφου των γυναικών. Πράγματι, ο Σύλλογος Γυναικών μπορεί να ήταν ο πρώτος οργανισμός σουφραζέτων που ιδρύθηκε στην πολιτεία.

Δύο χρόνια αργότερα, ο Σύλλογος Γυναικών φιλοξένησε το πρώτο τακτικό συνέδριο της Ομοσπονδίας Σουφραζέτων του Ουισκόνσιν. Το 1886, η Σούζαν Μπ. Άντονι μίλησε για την ψηφοφορία των γυναικών στην Όπερα Μπέιλι στο Ρίτσλαντ Σέντερ.

Το 1892, αυτή και πολλά άλλα κορίτσια λυκείου δημιούργησαν τον Σύλλογο Ισότητας για να βοηθήσουν στην εκστρατεία για την ψηφοφορία των γυναικών. Το 1911, ήταν ιδρυτικό μέλος του πολιτικής Ένωσης Πολιτικής Ισότητας και διετέλεσε πρόεδρος για δύο χρόνια, συμπεριλαμβανομένου του κρίσιμου αγώνα του δημοψηφίσματος του 1912. Η Τζέιμς χρησιμοποίησε πρωτοφανείς τακτικές - ενοικίαση μηχανοκίνητου σκάφους για τη διανομή φυλλαδίων κατά μήκος του ποταμού Γουλφ και τη χρησιμοποίηση ενός αεροπλάνου για να ρίξει φυλλάδια σε πλήθη σε φεστιβάλ του νομού. Ωστόσο, η ψηφοφορία των γυναικών χτυπήθηκε με μια ηχηρή ήττα, καθώς καταψηφίστηκε με 90.000 ψήφους. Μια κατατροποτική Άντα κατηγορούσε κατά κύριο λόγο τις πολυτελείς δαπάνες των συμφερόντων των ζυθοποιών που φοβόταν ότι οι γυναίκες ψηφοφόροι θα υποστήριζαν την ιδιοσυγκρασία.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. 1,0 1,1 1,2 books.google.co.uk/books?id=UVpnSr5OeBcC&pg=PA172. Ανακτήθηκε στις 8  Σεπτεμβρίου 2019.
  2. 2,0 2,1 «Online Biographical Dictionary of the Woman Suffrage Movement in the United States» (Αγγλικά) Alexander Street Press.
  3. Winning the West for Women: The Life of Suffragist Έμμα Σμιθ ΝτεΒό, της Τζένιφερ Μ. Ρος-Νάζαλ

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]