Άννα Ελεονώρα του Στόλμπεργκ-Βέρνιγκεροντε

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άννα-Ελεονώρα του Στόλμπερκ-Βέρνιγκεροντε
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση26  Μαρτίου 1651
Ilsenburg
Θάνατος27  Ιανουαρίου 1690
Κέτεν
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταπολιτικός
Οικογένεια
ΣύζυγοςΕμμανουήλ του Άνχαλτ-Κέτεν (από 1670)[1]
ΤέκναΕμμανουήλ Λέμπρεχτ του Άνχαλτ-Κέτεν
ΓονείςHenry Ernest, Count of Stolberg και Anna Elisabeth of Stolberg-Ortenberg
ΑδέλφιαLouis Christian, Count of Stolberg-Gedern
Ernest, Count of Stolberg-Ilsenburg
ΟικογένειαHouse of Stolberg
Αξιώματα και βραβεύσεις
ΑξίωμαΑντιβασιλέας
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Άννα-Ελεονώρα, γερμ.: Anna-Eleonore von Stolberg-Wernigerode (26 Μαρτίου 1651 - 27 Ιανουαρίου 1690) από τον Οίκο του Στόλμπεργκ, ήταν κόρη του κόμη του Στόλμπεργκ-Βέρνιγκεροντε και με τον γάμο της έγινε πριγκίπισσα του Άνχαλτ-Κέτεν. Έγινε επίτροπος του Άνχαλτ-Κέτεν κατά τη διάρκεια της ανηλικιότητας του γιου της από το 1671 έως το 1690.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γεννημένη στο Άισενμπουργκ, ήταν το δεύτερο παιδί του Ερρίκου-Ερνέστου κόμη του Στόλμπεργκ-Βέρνιγκεροντε και της Άννας-Ελισάβετ του Στόλμπεργκ.

Στο Άισενμπουργκ στις 23 Μαρτίου 1670 η Άννα-Ελεονώρα παντρεύτηκε τον Εμμανουήλ πρίγκιπα της Άνχαλτ-Κέτεν. Ο γάμος διήρκεσε μόνο οκτώ μήνες, μέχρι το τέλος του Εμμανουήλ στις 8 Νοεμβρίου.

Επίτροπος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Άννα-Ελεονώρα, που ήταν έγκυος τριών μηνών τη στιγμή τού τέλους τού συζύγου της, ονομάστηκε επίτροπος τού Άνχαλτ-Κέτεν μέχρι τη γέννηση του παιδιού της: αν ήταν αγόρι, θα γινόταν αμέσως ο νέος πρίγκιπας και η Άννα-Ελεονώρα θα διατηρούσε την επιτροπεία, αλλά αν το παιδί ήταν κορίτσι, οι άλλοι πρίγκιπες του Άνχαλτ θα μοίραζαν τον Kέτεν μεταξύ τους.

Στις 20 Μαΐου 1671 η Άννα-Ελεονώρα γέννησε έναν γιο, τον Εμμανουήλ-Λέμπρεχτ, ο οποίος έγινε ο νέος πρίγκιπας. Η Άννα-Ελεονώρα παρέμεινε επίτροπος μέχρι το τέλος της.

Απεβίωσε στο Κέτεν σε ηλικία 38 ετών. Τάφηκε δίπλα στον σύζυγό της στον Άγ. Ιάκωβο. Επειδή ο γιος της ήταν ακόμη ανήλικος, ο Ιωάννης-Γεώργιος Β΄ πρίγκιπας της Άνχαλτ-Ντέσαου τη διαδέχθηκε στην επιτροπεία μέχρι το 1692, οπότε ο Εμμανουήλ-Λέμπρεχτ ενηλικιώθηκε και ξεκίνησε την ανεξάρτητη διακυβέρνησή του.

Βιβλιογραφικές αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. p4118.htm#i41180. Ανακτήθηκε στις 7  Αυγούστου 2020.