Άνθρωπος της Ειρήνης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Ο τίτλος Άνθρωπος της Ειρήνης δημιουργήθηκε το 1999 από την ετήσια Παγκόσμια Σύνοδο των βραβευθέντων με Νόμπελ Ειρήνης στη Ρώμη. Σκοπός του βραβείου είναι να αναγνωρίσει «προσωπικότητες από τον κόσμο του πολιτισμού και της ψυχαγωγίας που όρθωσαν το ανάστημά τους για τα δικαιώματα του ανθρώπου και για τη διάδοση των αρχών της ειρήνης και της αλληλεγγύης στον κόσμο, έκαναν μια εξαιρετική συμβολή στη διεθνή κοινωνική δικαιοσύνη και την ειρήνη».[1]

Μια πρωτοβουλία από τον πρώην ηγέτη της Σοβιετικής Ένωσης Μιχαήλ Γκορμπατσώφ, ο ίδιος βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης, το βραβείο απονέμεται στο Καπιτώλιο της Ρώμης από τον ο Πρόεδρο Γκορμπατσόφ, τον Βάλτερ Βελτρόνι, Δήμαρχο της Ρώμης, και τους βραβευθέντες με Νόμπελ Ειρήνης που παρακολουθούν την ετήσια σύνοδο.

Στα πρώτα χρόνια του, το βραβείο αναφερόταν ως «Άνθρωπος για την Ειρήνη» στην Ευρώπη και «Άνθρωπος της Ειρήνης» στις Ηνωμένες Πολιτείες. Το 2006 ο τίτλος του άλλαξε επίσημα σε «Άνθρωπος της Ειρήνης», και επίσης «Βραβείο Συνόδου Ειρήνης».

Οι παραλήπτες του βραβείου είναι:

Επιπλέον, η σύνοδος απένειμε επίσης το «Βραβείο Συνόδου Ειρήνης για τον Κοινωνικό Ακτιβισμό» σε «ενώσεις που έχουν διακριθεί για την εξαιρετική συμβολή τους στη διεθνή ειρήνη και την κοινωνική δικαιοσύνη».[2]

  • 2005: PeaceJam
  • 2010: Nihonhidankyo (Ιαπωνική Συνομοσπονδία Οργανισμού Πασχόντων από Ατομική και Υδρογονική Βόμβα)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «World Summits of Nobel Peace Laureates  » Peace Summit Award». www.nobelforpeace-summits.org. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 15 Ιανουαρίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015. 
  2. «Peace Summit Award for Social Activism». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Νοεμβρίου 2015.