Άνθιμος Ρώμης

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άγιος Άνθιμος Ρώμης
Λιθογραφική απεικόνιση του Αγίου
Ιερομάρτυρας
Γέννησηάγνωστο έτος
Βιθυνία;
Κοίμηση303
Κεντρική Ιταλία
Αναγνώριση
Σαντ Άντιμο
Τιμάται απόΟρθόδοξη Εκκλησία
Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία
Εορτασμός11 Μαΐου
ΠολιούχοςΣαντ Άντιμο

Ο Άγιος Άνθιμος της Ρώμης (ιταλ. Sant'Antimo, θάν. 303 μ.Χ.) ήταν Χριστιανός άγιος και μάρτυρας. Τα όσα γνωρίζουμε για τη ζωή του βρίσκονται κατά μεγάλο μέρος στη σφαίρα του θρύλου. Λέγεται ότι γεννήθηκε στη Βιθυνία. Χειροτονήθηκε ιερέας του Χριστιανισμού. Η μνήμη του εορτάζεται στις 11 Μαΐου.

Οι παραδόσεις για τον βίο του[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Άνθιμος φυλακίσθηκε για την πίστη του την εποχή των Ρωμαίων Αυτοκρατόρων Διοκλητιανού και Μαξιμιανού.[1]

Συνέβη κάποιο καιρό αργότερα να αρρωστήσει ο Ρωμαίος κυβερνήτης της Βιθυνίας Πινιανός, οπότε η Χριστιανή σύζυγός του Λουκίνα (εξελλ. Λυκινία), πολύ γνωστή για τη φιλανθρωπία της προς φυλακισμένους Χριστιανούς και ανεψιά του πρώην Αυτοκράτορα Γαλλιηνού, βρήκε τον Άνθιμο στη φυλακή. Ο Άνθιμος έκανε τον Πινιανό Χριστιανό και ο κυβερνήτης θεραπεύθηκε. Από ευγνωμοσύνη ο Πινιανός απελευθέρωσε όλους τους Χριστιανούς φυλακισμένους στην επαρχία του και επέτρεψε στον Άνθιμο να κατοικεί στη βίλα του πάνω στη Σαλάρια οδό, βορειοανατολικά της Ρώμης.

Στην Ιταλία ο Άνθιμος μετέστρεψε πολλούς στη χριστιανική πίστη και του αποδίδονταν πολλά θαύματα. Εκχριστιάνισε έναν ιερέα του θεού των δασών Σιλβανού και ολόκληρη την οικογένειά του. Κατηγορήθηκε τότε ότι είχε καταστρέψει το είδωλο του Σιλβανού και για τον λόγο αυτόν ρίφθηκε στον ποταμό Τίβερη με μια πέτρα δεμένη στον λαιμό του. Ο θρύλος αναφέρει ότι τότε διασώθηκε θαυματουργικώς από έναν άγγελο. Αργότερα ωστόσο συνελήφθη και πάλι και αποκεφαλίσθηκε με διαταγή του υπάτου Πρίσκου. Τάφηκε από τους Χριστιανούς στο ιερό όπου συνήθιζε να προσεύχεται.[2]

Τίμησή του ως αγίου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο τάφος του Αγίου βρισκόταν αρχικώς στο Μοντεματζόρε του Δήμου Κόλλι αλ Μετάουρο, στην περιφέρεια Μάρκε, και ήταν αντικείμενο προσκυνήματος. Το σκήνωμά του μεταφέρθηκε την εποχή του Καρλομάγνου στην Τοσκάνη, κοντά στο Μονταλτσίνο, όπου βρίσκεται σήμερα το Αββαείο του Αγίου Ανθίμου. Ανεξαρτήτως αυτών, υπάρχει η ομώνυμη πόλη Σαντ Άντιμο πολύ κοντά στη Νάπολη, συνδεδεμένη με έναν αρχαίο θρύλο με τον Άγιο, το ιερό του οποίου βρίσκεται στο κέντρο της.

Ο Άγιος Άνθιμος της Ρώμης τιμάται ως άγιος τόσο από τη Ρωμαιοκαθολική όσο και από την Ορθόδοξη Εκκλησία. Η μνήμη του εορτάζεται από αμφότερες στις 11 Μαΐου.[3]


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Passio sancti Anthimi presbiteri et martiris, mense Maii die XI , et aliorum sanctorum (BHL 561) [= M 72]
  2. Bollandus: Acta Sanctorum, τόμος II, «11 maggio», σσ. 614-615
  3. Martyrologium romanum Gregorii XIII, Dessain, 1859

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]