Άδρηστος του Μέροπος

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Άδρηστος του Μέροπος
Γενικές πληροφορίες
Αιτία θανάτουπεσών σε μάχη
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότηταβασιλιάς
Οικογένεια
ΓονείςΜέροψ ο μάντης
ΑδέλφιαΑρίσβη (μυθολογία)
Κλείτη
Άμφιος
Στρατιωτική σταδιοδρομία
Πόλεμοι/μάχεςΤρωικός πόλεμος

Ο Αδρηστος ή Άδραστος του Μέροπος ήταν γιος του μάντη Μέροπα, ο οποίος ήταν και βασιλιάς της πόλεως Περκώτης στον Ελλήσποντο. Το όνομα της μητέρας του Αδρήστου δεν αναφέρεται. Ο Άδρηστος είχε έναν αδελφό, τον Άμφιο, και δύο αδελφές, την Κλείτη και (κατά τη Βιβλιοθήκη Απολλοδώρου) την Αρίσβη, που παντρεύτηκε τον βασιλιά της Τροίας Πρίαμο πριν αυτός παντρευτεί την Εκάβη.

Παρά τις ικεσίες του πατέρα του, που ως μάντης είχε προβλέψει ότι θα σκοτωνόταν στο πεδίο της μάχης, ο Άδρηστος, μαζί με τον Άμφιο, πήγε να πολεμήσει στον Τρωικό Πόλεμο εναντίον των Ελλήνων επικεφαλής ενός εκστρατευτικού σώματος από 4 πόλεις της Τρωάδας: την Αδράστεια, την Απαισό, την Πιτύα και την Τηρεία[1]. Στον πόλεμο αυτό ο Άδρηστος σκοτώθηκε είτε από τον Διομήδη (σύμφωνα με την Ιλιάδα[2]), είτε από τον Πάτροκλο (σύμφωνα με άλλες πηγές).

Στην έκτη ραψωδία της Ιλιάδας πάντως αναφέρεται και ένας Τρώας με το όνομα Άδραστος, ο οποίος σκοτώθηκε και αυτός στη μάχη, αλλά από τον Αγαμέμνονα. Αναφέρεται και ένας τρίτος Άδραστος ή Άδρηστος (το «Άδρηστος» είναι η ιωνική προφορά του «Άδραστος»), γενεές πριν, στην περιοχή, του οποίου η θυγατέρα, η Ευρυδίκη, παντρεύτηκε τον βασιλιά της Τροίας Ίλο. Επομένως αυτός ο Άδραστος έγινε ο πρόπαππους του Πριάμου. Η πόλη Αδράστεια που αναφέρθηκε παραπάνω πιθανώς ονομάσθηκε έτσι από αυτόν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Ιλιάδα, Β 828-830
  2. Λ 328-334

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Νέα Ελληνική Εγκυκλοπαίδεια «Χάρη Πάτση», τόμος 2 (1968), σελ. 127