İnkılâpçı

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
İnkılâpçı
Τύποςεφημερίδα
Ίδρυση1955

Η İnkılâpçı ("Επαναστάτης") ήταν μια εβδομαδιαία εφημερίδα στην Κύπρο, που έκλεισε το 1955. Η εφημερίδα δημοσιευόταν στη Λευκωσία.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η İnkılâpçı (Επαναστατικός) πρωτοεκδόθηκε στις 13 Σεπτεμβρίου 1955.

Η εφημερίδα θα δημοσιεύεται για 12 εβδομάδες, όπου κατά την περίοδο αυτή θεωρείται η φωνή των εργατικών τάξεων. Δημοσίευσε άρθρα σχετικά με όλα τα σημαντικά κοινωνικά και οικονομικά θέματα εκείνων των ημερών. Αλλά μετά την κήρυξη της κατάσταση έκτακτης ανάγκης από τη Βρετανική αποικιακή διοίκηση στις 14 Δεκεμβρίου 1955, η εφημερίδα έκλεισε μαζί με την ημερήσια εφημερίδα του ΑΚΕΛ Νέος Δημοκράτης. Αρχικά, το ΑΚΕΛ και στη συνέχεια οι οργανισμοί αριστεράς των χωρικών, η σοσιαλιστική νεολαία και οι γυναικείες οργανώσεις απαγορεύτηκαν, με πολλούς αριστερούς να συλλαμβάνονται και να φυλακίζονται.

Όπως μπορεί να γίνει κατανοητό από το άρθρο υπό τον τίτλο "Απειλή", που δημοσιεύτηκε στο τελευταίο τεύχος της İnkılâpçı στις 12 Δεκεμβρίου 1955, η τότε Τουρκοκυπριακή ηγεσία και οι υπόγειες οργανώσεις της έστειλαν απειλητικές επιστολές στην εκδοτική ομάδα της İnkılâpçı, όπως "σταματήστε τη δημοσίευση του İnkılâpçı, θα σκοτωθείτε, τα κεφάλια σας θα καταστραφούν".[1]

Αρκετά χρόνια μετά το κλείσιμο της εφημερίδας, ο πρώην συντάκτης της, Φαζίλ Οντέρ, δολοφονήθηκε στις 24 Μαΐου 1958 από τον Τουρκική Οργάνωση Αντίστασης.[2] Ο Χουλούς Ιμπραήμ, συνιδρυτής της İnkılâpçı, έφυγε για το Λονδίνο την ίδια μέρα με τον θάνατο του Οντέρ για να σώσει τη ζωή του.[3]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. An Overview of the past and present of the Turkish Cypriot left[νεκρός σύνδεσμος]
  2. «Yeraltı Notları (Turkish)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2018. 
  3. «Tetikçileri biliyor (Turkish)». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2018.