Ηρακλής Θεσσαλονίκης (πετοσφαίριση ανδρών)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ηρακλής (πετοσφαίριση ανδρών))
Αυτό το λήμμα αφορά το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών του Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης. Για τον αθλητικό σύλλογο, δείτε: Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης «ο Ηρακλής».
Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης
Πλήρες όνομαΝέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής 1908
Σύντομο όνομαΝ.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908
ΠροσωνύμιοΓηραιός και Ημίθεος
Ίδρυση29 Νοεμβρίουιουλ. / 12  Δεκεμβρίου 1908γρηγ.
ΣτάδιοΚατσάνειο Κλειστό Γυμναστήριο, Θεσσαλονίκη, Ελλάδα
ΠροπονητήςΠαναγιώτης Τσότρας
ΠρωτάθλημαPre League
ΙστότοποςΕπίσημος ιστότοπος
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Instagram
Τμήματα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης
Ποδόσφαιρο
(Ανδρών)
Καλαθοσφαίριση
(Ανδρών)
Καλαθοσφαίριση
(Γυναικών)
Πετοσφαίριση
(Ανδρών)
Πετοσφαίριση
(Γυναικών)
Υδατοσφαίριση
(Ανδρών)
Υδατοσφαίριση
(Γυναικών)
Rugby
(Ανδρών)
Rugby
(Γυναικών)
Κλασικός Αθλητισμός Κολύμβηση Καλλιτεχνική Κολύμβηση
Καταδύσεις Ξιφασκία Judo
Karate Jiu Jitsu Παγκράτιο
Κολύμβηση Ανοιχτής Θάλασσας Μαραθώνια Κολύμβηση Κολύμβηση Μεγάλων Αποστάσεων


Ο Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής[1] είναι ελληνικό αθλητικό σωματείο το οποίο εδρεύει στη Θεσσαλονίκη. Ιδρύθηκε στις 29 Νοεμβρίου 1908 και αποτελεί ένα από τα αρχαιότερα εν ενεργεία αθλητικά σωματεία στην Ελλάδα.

Αντλεί το όνομα του από τον Ηρακλή, ημίθεο και ήρωα της ελληνικής μυθολογίας. Στο έμβλημα του απεικονίζεται το άγαλμα του Ηρακλή του Λυσίππου.[2] Τα χρώματα του είναι το μπλε και το λευκό, εμπνευσμένα από τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, ως ένδειξη της εθνικότητας και του πάθους των μελών του για την απελευθέρωση της υποδουλωμένης τότε Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Αποτελεί τον παλαιότερο εν ενεργεία αθλητικό σύλλογο της Θεσσαλονίκης και της Μακεδονίας, και θεωρείται ως η ομάδα των συντηρητικών παλαιών Θεσσαλονικέων.[3] Τα προσωνύμια που τον ακολουθούν είναι «Γηραιός» και «Ημίθεος».

Το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 1921 και καλλιεργεί τμήματα τόσο ενηλίκων όσο και νεαρότερων ηλικιακά πετοσφαιριστών. Χρησιμοποιεί ως αγωνιστική έδρα το ιδιόκτητο Κατσάνειο Κλειστό Γυμναστήριο το οποίο έχει χωρητικότητα 700 θέσεων.

Το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης αποτελεί μία από τις πιο αξιόλογες και πετυχημένες ελληνικές ομάδες πετοσφαίρισης τόσο στην Ελλάδα όσο και στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης έχει κατακτήσει συνολικά 17 τίτλους. Από το 2000 και μετά το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης διακρίθηκε όχι μόνο σε εθνικό επίπεδο αλλά και στις Ευρωπαϊκές διοργανώσεις, συμμετέχοντας 3 φορές στον τελικό του C.E.V. Champions League, ενώ 5 φορές συνολικά βρέθηκε στις 4 κορυφαίες ομάδες της Ευρώπης.

Από την αγωνιστική περίοδο 2022–2023 το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης αγωνίζεται στο δεύτερο τη τάξει πρωτάθλημα της Pre League, διαθέτοντας το νομικό πρόσωπο του αθλητικού σωματείου, με την επωνυμία «Νέος Γυμναστικός Σύλλογος Θεσσαλονίκης ο Ηρακλής 1908».[4]

Όμιλος Φιλομούσων (1899–1909)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριο λήμμα: Όμιλος Φιλομούσων

Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης (1908–2022)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ν.Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης 1908 (2020–Σήμερα)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης – Τμήμα Πετοσφαίρισης Ανδρών (1921–2015)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τμήμα πετοσφαίρισης ανδρών, που ιδρύθηκε το 1921, είναι το πιο πετυχημένο τμήμα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης. Από το πρώτο πρωτάθλημα Α΄ Εθνικής Κατηγορίας που διοργανώθηκε την αγωνιστική περίοδο 1968–1969, πέρα από τις δικές του επιτυχίες, τροφοδοτούσε συνεχώς με αθλητές τις εθνικές ομάδες πετοσφαίρισης. Τη δεκαετία του 1970 πραγματοποίησε αξιόλογες εμφανίσεις στην Α΄ Εθνική Κατηγορία, κατακτώντας αρκετές φορές την 2η και 3η θέση. Από το 1987 είχε θετική παρουσία και στα ευρωπαϊκά κύπελλα. Την τριετία 1999–2001 συμμετείχε σε τρεις διαδοχικούς τελικούς της Α1 Εθνικής Κατηγορίας, και για πρώτη φορά το 2000 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας.

Οι 5 συμμετοχές του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης στο final 4 του C.E.V. Champions League.

Οι βάσεις για τη μεγάλη ομάδα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης που τη δεκαετία αυτή έκανε εμφατική παρουσία στον ελληνικό αλλά και στον ευρωπαϊκό χώρο είχαν ήδη τεθεί. Το 2002 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε για πρώτη φορά στην ίδια χρονιά Πρωτάθλημα Ελλάδας και Κύπελλο Ελλάδας (double) και ταυτόχρονα την τρίτη θέση στο ευρωπαϊκό C.E.V. Champions League που έγινε στο Opole της Πολωνίας. Στον ημιτελικό της διοργάνωσης εκείνης, μετά από μία συγκλονιστική εμφάνιση, ηττήθηκε μόλις με 3–2 από την ιταλική Lube Macerata, που τελικά κατέκτησε το κύπελλο. Έτσι η Ελλάδα έχασε τη σπάνια ευκαιρία να έχει δύο εκπροσώπους στον τελικό, αφού στον άλλο ημιτελικό ο Ολυμπιακός Πειραιώς νίκησε την πολωνική Mostostal με 3–1. Στον αγώνα για την τρίτη θέση ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης νίκησε τη Mostostal με 3–2 και κατέκτησε το χάλκινο μετάλλιο.[5]

Το 2003 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέλαβε την δεύτερη θέση στην Α1 Εθνική Κατηγορία. Το 2004 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας ενώ συμμετείχε σε ένα ακόμη final 4 του C.E.V. Champions League στο Belgorod της Ρωσίας, όπου περιορίστηκε στην 4η θέση.

Το 2005 κατέκτησε το δεύτερο double της ιστορίας του. Την ίδια χρονιά έφτασε στο final 4 του C.E.V. Champions League που έγινε στη Θεσσαλονίκη στο Κλειστό Γήπεδο του Π.Α.Ο.Κ.. Στον ημιτελικό νίκησε τη ρωσική Lokomotiv Belgorod με 3–2 και στον τελικό υπέκυψε στην ανωτερότητα της γαλλικής Tours, χάνοντας με 3–1, αλλά με γεμάτα όλα τα set (21–25, 31–29, 25–17, 25–23).

Το 2006 κατέκτησε το Κύπελλο Ελλάδας. Την ίδια χρονιά έφτασε ξανά στο final 4 του C.E.V. Champions League που έγινε στη Ρώμη. Εκεί, έχοντας ίσως την καλύτερη ομάδα της ιστορίας του, και με την παρουσία 6.500 χιλιάδων οπαδών του που ταξίδεψαν από τη Θεσσαλονίκη, προσπάθησε να κατακτήσει το Ευρωπαϊκό Κύπελλο. Στον ημιτελικό βρίσκεται αντιμέτωπος της Lokomotiv Belgorod την οποία κέρδισε ξανά με 3–2. Στον τελικό αντιμετώπισε την πανίσχυρους Ιταλούς οικοδεσπότες της Sisley Treviso από τους οποίους ηττήθηκε με 3–1, με όλα τα set να κρίνονται στους 2 πόντους (25–23, 23–25, 25–23, 26–24). Την ομάδα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης εκείνης της χρονιάς αποτελούσαν οι Μάριος Γκιούρδας, Lloy Ball, Clayton Stanley, Matej Černič, Andrej Kravárik, Γιάννης Καλμαζίδης, Thomas Hoff, Alex Diaz, Χρήστος Δημητρακόπουλος, Freddy Brooks, Κώστας Μπαρμπούδης, Νίκος Ιωαννίδης, Enea Tzelati, Αντώνης Μαυρίδης, Νίκος Παπαγγελόπουλος.[6]

Το 2007 η ομάδα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης μπήκε στα play off της Α1 Εθνικής Κατηγορίας με μειονέκτημα έδρας, αλλά με 3–1 νίκες επί του Ολυμπιακού Πειραιώς και 3–1 επί του Παναθηναϊκού πήρε πανηγυρικά το τρίτο πρωτάθλημα στην ιστορία του συλλόγου. Το γεγονός ότι και με τους δυο αντιπάλους του ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης κατάφερε να σπάσει το πλεονέκτημα έδρας που είχαν απέναντί του, ήταν αφορμή να χειροκροτηθεί από φίλους και αντιπάλους.

Το 2008 κατέκτησε ξανά το Πρωτάθλημα Ελλάδας κερδίζοντας τον Παναθηναϊκό με 3–0 νίκες και έχοντας το μειονέκτημα έδρας, ενώ κατέκτησε και το Super Cup Ελλάδας. Τo 2009 έφτασε για 5η φορά στο final 4 του C.E.V. Champions League που έγινε στην Πράγα. Στον ημιτελικό νίκησε τη ρωσική Iskra Odintsovo με 3–1, αλλά στον τελικό το εμπόδιο της ιταλικής Trentino ήταν ανυπέρβλητο. Η ομάδα της Θεσσαλονίκης ηττήθηκε με σκορ 3–1 και κατέκτησε άλλο ένα ασημένιο μετάλλιο στην κορυφαία ευρωπαϊκή διοργάνωση συλλόγων.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας αυτής, τη φανέλα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης φόρεσαν παίκτες καταξιωμένοι όχι μόνο στην ελληνική αλλά αλλά και στην παγκόσμια πετοσφαίριση. Εκτός από εκείνους της περιόδου 2005–2006, στον “Γηραιό” αγωνίστηκαν ακόμα οι Έλληνες: Θεόδωρος Baev, Γιώργος Πετρέας, Νίκος Σαμαράς, Άκης Χατζηαντωνίου, Κώστας Χριστοφιδέλης, οι ξένοι: Plamen Konstantinov, Slobodan Boškan, Frank Depestele, José Rivera, Simon Tischer κ.α.

Το 2011 έφτασε μέχρι τον τελικό του Κυπέλλου Ελλάδας κόντρα στον Ολυμπιακό Πειραιώς, αλλά δεν κατάφερε να σηκώσει το τρόπαιο. Το 2012 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης έκανε το double. Στις 10 Μαρτίου 2012 κατέκτησε το 6ο Κύπελλο Ελλάδας και 14ο συνολικά τίτλο της ιστορίας του. Οι κυανόλευκοι επικράτησαν με 3–0 σετ (25–21, 25–20, 25–19) τον Γ.Σ. Λαμίας και χωρίς να χάσουν set στο final 8. Στις 14 Μαΐου 2012 κατάφερε να κατακτήσει και το Πρωτάθλημα Ελλάδας κόντρα στον Α.Ο. Φοίνικα Σύρου.

Την αγωνιστική περίοδο 2012–2013 ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης τερμάτισε στη 10η θέση της Volley League, αλλά στα play out κατάφερε να παραμείνει στην κατηγορία. Όμως εκκρεμούσε η απόφαση του αθλητικού δικαστή για την αποβολή του από το πρωτάθλημα λόγω χρεών. Ο Γ.Σ. Ηρακλής Θεσσαλονίκης προσέφυγε στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλύσεως Αθλητικών Διαφορών (Α.Σ.Ε.Α.Δ.) ασκώντας έφεση κατά της απόφασης, η οποία όμως απορρίφθηκε με αποτέλεσμα τον υποβιβασμό του στην Α2 Εθνική Κατηγορία.[7] Στη συγκεκριμένη κατηγορία αγωνίστηκε τις επόμενες δύο αγωνιστικές περιόδους, κατακτώντας τελικά το πρωτάθλημα της Α2 Εθνικής Κατηγορίας 2014–2015,[8] γεγονός το οποίο τον οδηγούσε και πάλι στη Volley League.

Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 (2015–2020)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 20 Αυγούστου 2015 το τμήμα πετοσφαίρισης του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης συγχωνεύτηκε με το πετοσφαιρικό σωματείο «Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015» το οποίο ιδρύθηκε το 2015.[9] Στις 15 Οκτωβρίου 2015 ο Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 κατάφερε να πάρει την αδειοδότηση από την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού (Ε.Ε.Α.) και να συμμετάσχει κανονικά στο πρωτάθλημα της Volley League 2015–2016.[10][11]

Από την αγωνιστική περίοδο 2015–2016 έως την αγωνιστική περίοδο 2019–2020 το ανδρικό τμήμα πετοσφαίρισης αγωνιζόταν στο πρώτο τη τάξει πρωτάθλημα της Α1 Εθνικής Κατηγορίας (Volley League), διαθέτοντας το νομικό πρόσωπο του τμήματος αμειβομένων πετοσφαιριστών (Τ.Α.Π.), με την επωνυμία «Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015 Τμήμα Αμειβομένων Πετοσφαιριστών».

Έμβλημα – Χρώματα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στο έμβλημα του απεικονίζεται το άγαλμα του Ηρακλή του Λύσιππου.[2] Τα χρώματα του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης είναι το μπλε και το λευκό, εμπνευσμένα από τη γαλανόλευκη σημαία της Ελλάδας, ως ένδειξη της εθνικότητας και του πάθους των μελών του για την απελευθέρωση της υποδουλωμένης τότε Θεσσαλονίκης από την οθωμανική αυτοκρατορία.

Τρέχουσα Σύνθεση Ομάδας (2023–2024)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τελευταία ενημέρωση: Ιανουάριος 2024

Πετοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολουθεί η σύνθεση της ανδρικής ομάδας πετοσφαίρισης του Ν.Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης 1908 στην Pre League 2023–2024:[4][12]

Αριθμός
Φανέλας
Εθνικότητα Ονοματεπώνυμο Θέση Ύψος
(m)
Ημερομηνία
Γέννησης
3 Μάριος Σταυρόπουλος Πασαδόρος 1,85 31/3/2005
4 Αναστάσιος Παναγιώτου Ακραίος 1,87 30/3/2005
5 Ευάγγελος Ρούσος Ακραίος 1,93 27/8/2005
6 Braedon Friesen Ακραίος 2,00 19/1/2000
7 Ναπολέων Φραγκουλίδης Διαγώνιος 1,91 12/10/2000
8 Ηλίας Θεοδόσης Πασαδόρος 1,90 20/5/1995
10 Οδυσσέας Τσιράκης Libero 1,85 27/5/1995
11 Samuel Jackman Διαγώνιος 1,99 24/10/2000
17 Ιωάννης Ψαθόπουλος Κεντρικός 1,93 22/10/2004
18 Νικήτας Εφραιμίδης Libero 1,89 11/2/1989
19 Άγγελος Σταθέλος Κεντρικός 2,01 26/7/2005
22 Νικόλαος Σδραυκάκης Ακραίος 1,91 30/5/2001
23 Αλέξανδρος Χήρας Κεντρικός 2,00 28/5/1988
99 Δημήτριος Εφραιμίδης Ακραίος 1,91 19/12/1990

Διοικητική Διάρθρωση – Επιτελεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Διοικητικά Στελέχη[4][13]
Ιδιότητα Υπεύθυνος
Έφορος Ευάγγελος Μπερμπέρογλου
Αθλητικός Διευθυντής Ηρακλής Θεοδώρου
Team Manager
Προπονητικό Επιτελείο[4]
Ιδιότητα Υπεύθυνος
Προπονητής Παναγιώτης Τσότρας
Ιατρικό Επιτελείο[4]
Ιδιότητα Υπεύθυνος
Φυσικοθεραπευτής Στυλιανός Ναβροζίδης
Φροντιστής Θεόδωρος Οσμαλάρι
Επιτελείο Επικοινωνίας[4]
Ιδιότητα Υπεύθυνος
Υπεύθυνος Επικοινωνίας Μάκης Ιωαννίδης

Πορεία στην Α΄ Εθνική Κατηγορία / Α1 Εθνική Κατηγορία / Volley League[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατατάξεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θ. 69 70 71 72 73 74 75 76 77 78 79 80 81 82 83 84 85 86 87 88 89 90 91 92 93 94 95 96 97 98 99 00 01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20
1 1 1 1 1 1
2 2 2 2 2 2 2 2 2 2
3 3 3 3 3 3 3 3
4 4 4 4 4 4 4 4 4 4
5 5
6 6 6 6 6 6
7 7 7 7 7 7
8 8 8 8 8 8
9
10 10
11 11
12 12

Θέσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θέση 10η 11η 12η
Φορές 5 9 7 9 1 5 5 5 0 1 1 1

Αξιομνημόνευτοι Πετοσφαιριστές – Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Έλληνες Πετοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξένοι Πετοσφαιριστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προπονητές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τρόπαια – Διακρίσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πανελλήνιες Διοργανώσεις[14][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τοπικές Διοργανώσεις[14][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Κύπελλο Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης (1 Τρόπαιο): 2022[16]
  • Πρωτάθλημα Μακεδονίας (3 Τρόπαια): 1926, 1928, 1961
  • Πρωτάθλημα Θεσσαλονίκης (1 Τρόπαιο): 1960[17]

Διοργανώσεις Τμημάτων Υποδομών[14][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Εφήβων (8 Τρόπαια): 1997, 2002, 2003, 2007, 2008, 2009, 2010, 2018
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παίδων (11 Τρόπαια): 2001, 2002, 2003, 2004, 2005, 2006, 2007, 2010, 2012, 2013, 2015
  • Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Παμπαίδων (6 Τρόπαια): 2000, 2002, 2003, 2004, 2005, 2010
  • Πρωτάθλημα Εφήβων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης (16 Τρόπαια): 1997, 2002, 2003, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013, 2014, 2015, 2018, 2019, 2024[18]
  • Πρωτάθλημα Παίδων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης (15 Τρόπαια): 2001, 2002, 2004, 2005, 2006, 2007, 2008, 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2024[19]
  • Πρωτάθλημα Παμπαίδων Ε.ΠΕ.Σ. Θεσσαλονίκης (10 Τρόπαια): 2000, 2002, 2003, 2004, 2006, 2008, 2009, 2010, 2012, 2013
  • Πρωτάθλημα Εφήβων Θεσσαλονίκης (1 Τρόπαιο): 1971[20]

Ευρωπαϊκές Διοργανώσεις[14][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σύνδεσμοι Φίλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οργανωμένοι οπαδοί του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης στη Θύρα 10 του Καυτανζογλείου Εθνικού Σταδίου, σε έναν εντός έδρα αγώνα με τον Α.Ο. Παναθηναϊκό.
Οργανωμένοι οπαδοί του Γ.Σ. Ηρακλή Θεσσαλονίκης σε έναν εκτός έδρας αγώνα με τον Α.Π.Σ. Πανθρακικό στην εναρκτήρια αγωνιστική της αγωνιστικής περιόδου 2009–2010 της Super League στις 23 Αυγούστου 2009.

Ενεργοί Σύνδεσμοι Φίλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εκτός Θεσσαλονίκης έχουν ανοίξει σύνδεσμοι οπαδών στο Ασβεστοχώρι, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, στο Ανατολικό Θεσσαλονίκης (Βαλμάδα), στην Κοζάνη, στην Αλεξάνδρεια Ημαθίας, στην Αθήνα, στο Κιλκίς, στη Δράμα, στην Καστοριά, στην Πτολεμαΐδα, στην Κομοτηνή, στην Αλεξανδρούπολη, στη Νέα Φώκαια Χαλκιδικής και σε πολλές άλλες πόλεις της Ελλάδας.

Ανενεργοί Σύνδεσμοι Φίλων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Εγγεγραμμένα σωματεία | Ηλεκτρονικό Μητρώο Αθλητικών Σωματείων με Ειδική Αθλητική Αναγνώριση». somateia2023.gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 12 Απριλίου 2024. 
  2. 2,0 2,1 «Σήματα | Iraklakias.com». web.archive.org. 14 Μαρτίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 12 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  3. «Ο Ηρακλής, η ομάδα των «μπαγιάτηδων», γιορτάζει 114 χρόνια ιστορίας». www.makthes.gr. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουνίου 2023. 
  4. 4,0 4,1 4,2 4,3 4,4 4,5 «ΝΓΣΘ Ηρακλής | ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΣΗΣ». www.volleyball.gr. Ανακτήθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2023. 
  5. «CEV - Confédération Européenne de Volleyball». web.archive.org. 29 Σεπτεμβρίου 2020. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «CEV - Confédération Européenne de Volleyball». www-old.cev.eu. Ανακτήθηκε στις 22 Ιουνίου 2023. 
  7. «Υποβιβάζεται στην Α2 το βόλεϊ του Ηρακλή!». 
  8. «Πρωταθλητής στην Α2 ο Ηρακλής». www.sport24.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. 
  9. Sportsfeed (20 Αυγούστου 2015). «Και εγένετο Ηρακλής Πετοσφαίριση 2015». Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024. 
  10. «Αποφάσεις ΕΕΑ - Συνεδρίαση 15-10-2015». gga.gov.gr. Ανακτήθηκε στις 15 Ιουνίου 2023. 
  11. «Το αφιέρωμα της Volleyleague για τον Αυτοκράτορα – Iraklis1908.gr». www.iraklis1908.gr. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2024. 
  12. «Iraklis Thessaloniki » rosters :». Volleybox (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 6 Μαΐου 2023. 
  13. «Διοίκηση - Γ.Σ. Ηρακλής». Γ.Σ. Ηρακλής - Επίσημο site του ερασιτέχνη Ηρακλή (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2024. 
  14. 14,0 14,1 14,2 14,3 «Τίτλοι - Γ.Σ. Ηρακλής». Γ.Σ. Ηρακλής - Επίσημο site του ερασιτέχνη Ηρακλή (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024. 
  15. «O ΝΕΟΣ ΓΣ ΗΡΑΚΛΗΣ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΗΣ Β΄ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΔΡΩΝ - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 7 Απριλίου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2024. 
  16. «Ο Νέος ΓΣ Ηρακλής Κυπελλούχος Ανδρών ΕΠΕΣΘ - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 19 Μαΐου 2022. Ανακτήθηκε στις 14 Απριλίου 2024. 
  17. Εφημερίδα «Ελευθερία», Φύλλο: 29/9/1960, σελίδα: 5
  18. «Ο Ηρακλής πρωταθλητής Κ21 Αγοριών, 3-0 τον ΠΑΟΚ - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 6 Μαρτίου 2024. Ανακτήθηκε στις 7 Μαρτίου 2024. 
  19. «Ο Ηρακλής πρωταθλητής Κ18 Αγοριών, 3-1 τον ΠΟ Μουδανιών - ΕΝΩΣΗ ΠΕΤΟΣΦΑΙΡΙΚΩΝ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ». 21 Φεβρουαρίου 2024. Ανακτήθηκε στις 22 Φεβρουαρίου 2024. 
  20. Εφημερίδα «Ελευθερία», Φύλλο: 21/5/1971, σελίδα: 6
  21. «ΙΣΤΟΡΙΚΟ». apache club 1999. Ανακτήθηκε στις 29 Σεπτεμβρίου 2020. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Καράδαλης, Γεώργιος (2002). ΗΡΑΚΛΗ Σαλονικιέ μου... 1899-2002. Ένας αιώνας ιστορικής πορείας. Θεσσαλονίκη: Metrosport Ε.Π.Ε. 
  • ΓΥΜΝΑΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΗΡΑΚΛΗΣ. 100 ΧΡΟΝΙΑ ΗΡΑΚΛΗΣ. 1908-2008. Θεσσαλονίκη: Κέντρο Ιστορίας Θεσσαλονίκης του Δήμου Θεσσαλονίκης. 2008. ISBN 960-87344-6-0. 
  • Οικονομίδης, Αλέξανδρος (Δεκέμβριος 2022). Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΗΡΑΚΛΗ ΣΤΟ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΟ. Απ’ την ίδρυση ως τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο. Θεσσαλονίκη: UNOFFICIAL. ISBN 978-618-00-4270-2. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Επίσημοι ιστότοποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Social Media – Επίσημες σελίδες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]