Zaz (τραγουδίστρια)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Zaz
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
ZAZ (Γαλλικά)
Προφορά
ΨευδώνυμοZaz
Γέννηση1  Μαΐου 1980[1][2]
Τουρ[3]
Χώρα πολιτογράφησηςΓαλλία
ΣπουδέςToulouse Conservatory school
Ιδιότητατραγουδιστής-τραγουδοποιός και μουσικός ηχογραφήσεων
Όργαναφωνή και ακουστική κιθάρα
Είδος τέχνηςΣανσόν, ποπ μουσική, παραδοσιακή μουσική, τζαζ και Τσιγγάνικη τζαζ
ΒραβεύσειςEuropean Border Breakers Awards (2011)
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Υπογραφή
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Isabelle Geffroy (γεννημένη στις 1 Μαΐου 1980 στο Τουρ, Γαλλία), περισσότερο γνωστή με το ψευδώνυμο Zaz είναι μια Γαλλίδα τραγουδίστρια που το μουσικό της ύφος συνδυάζει το στιλ της τζαζ, την γαλλική μουσική, soul και την ακουστική και είναι διάσημη για την επιτυχία της "Je Veux", από το πρώτο της άλμπουμ, Zaz, που κυκλοφόρησε στις 10 Μαΐου 2010.

Πρώτα στάδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η μητέρα της ήταν καθηγήτρια ισπανικών, ο πατέρας της εργαζόταν για μια εταιρεία ηλεκτρισμού. Το 1985, αυτή μπήκε στο ωδείο του Τουρ, με την αδελφή της και τον αδελφό της, παρακολούθησε μαθήματα από την ηλικία των πέντε έως έντεκα ετών. Σπούδασε θεωρητικά της μουσικής, συγκεκριμένα βιολί, πιάνο, κιθάρα, και χορωδιακό τραγούδι. Το 1994 μετακόμισε στην Μπορντώ. Το 1995, έκανε μαθήματα τραγουδιού, και ασχολήθηκε με τα σπορ για ένα χρόνο στο Μπορντώ, ενώ μελετά kung fu με έναν επαγγελματία προπονητή. Το 2000, κέρδισε μια υποτροφία από το περιφερειακό συμβούλιο, η οποία της επέτρεψε να ενταχθεί σε μια σχολή σύγχρονης μουσικής το CIAM του Μπορντώ (κέντρο Μουσικών Δραστηριοτήτων και πληροφοριών). Στις μουσικές επιρροές της περιλαμβάνονται οι «Τέσσερις Εποχές» του Βιβάλντι, τραγουδιστές της τζαζ όπως οι Ella Fitzgerald, και άλλοι όπως ο Enrico Macias, Bobby McFerrin και Richard Bona, καθώς και τραγουδιστές της Αφρικής, της Λατινικής και της Κούβας. Το 2006, μετακόμισε στο Παρίσι.

Η καριέρα της στο τραγούδι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το 2001, ξεκίνησε την καριέρα της στο τραγούδι στο συγκρότημα blues "Fifty Fingers". Τραγούδησε σε μουσικές ομάδες στο Ανγκουλέμ, ειδικά σε μια τζαζ κουιντέτο. Έγινε ένας από τους τέσσερις τραγουδιστές του Izar-Adatz ("Shooting Star" στα βασκικά), μια ποικιλόμορφη μπάντα η οποία αποτελούνταν από δεκαέξι ανθρώπους με τους οποίους περιόδευσε για δύο χρόνια, ειδικά στην Midi-Pyrenees και στην Χώρα των Βάσκων. Εργάστηκε στο στούντιο ως χορωδός στην Τουλούζη και εκτέλεσε με πολλούς τραγουδιστές, όπως τον Maeso, Art Mengo, Vladimir Max, Jean-Pierre Mader και Serge Guerao.

Το 2011, η Zaz κέρδισε ένα βραβείο EBBA. Κάθε χρόνο, τα ευρωπαϊκά βραβεία Border Breakers (EBBA) αναγνωρίζουν την επιτυχία δέκα ανερχόμενων καλλιτεχνών ή ομάδων που έφτασαν στο κοινό εκτός της χώρας της με το πρώτο διεθνώς κυκλοφόρησε το άλμπουμ της κατά το παρελθόν έτος.

Τον Μάιο του 2010, το γαλλικό περιοδικό Telerama ανακοίνωσε: "φήμες λένε έχει διογκωθεί κατά τις τελευταίες εβδομάδες: Zaz είναι μια ιερή φωνή, και αυτή θα είναι η αποκάλυψη του καλοκαιριού!" Στις 10 Μαΐου 2010, η Zaz κυκλοφόρησε το πρώτο της άλμπουμ.. Περιέχει τα τραγούδια που έγραψε (Trop sensible") και τα κομμάτια("Les passants", "Le long de la route", "Prends garde à ta langue", "J'aime à nouveau", "Ni oui ni non"). Η παραγωγός του δίσκου Kerredine Soltani που συνεργάστηκε στην δισκογραφική εταιρία "Play On", και έγραψε και συνέθεσε το hit single "Je veux". Η ποπ τραγουδίστρια Raphaël Haroche έγραψε τα τραγούδια της "Éblouie par la nuit", "Port Coton" και "La fée". Το 2010 υπέγραψε συμβόλαιο για τις περιοδείες της με την Caramba και τον εκδότη Sony ATV. Είχε προσκληθεί να κάνει αρκετές τηλεοπτικές εμφανίσεις (όπως Taratata ή Chabada) και σε πολλά προγράμματα στο ραδιόφωνο.

Η Zaz περιόδευσε στη συνέχεια, στη Γαλλία (Παρίσι, Λα Ροσέλ, Μοντωμπάν, Σαιντ-Ουάν, Σατορού, Λαντερνώ, Φεκάμπ ...), που διεξάγεται στο Francofolies του Μόντρεαλ (Καναδάς), Μοντέ (Ελβετία), στις Βρυξέλλες, το Βερολίνο και το Μιλάνο ... Το φθινόπωρο η Zaz ήταν στη κορυφή των charts στο Βέλγιο, την Ελβετία και την Αυστρία. Ο Ματιέ Μπαλιγκάν, διευθυντής και παραγωγός της στο Caramba Entertainment, εξήγησε για την Ηχογράφηση: «Μιλάμε πολύ από το δικαίωμα της τώρα και οι άνθρωποι την περιμένουν στην σειρά ... Παρά τη ζήτηση, θα ήταν προτιμότερο να κάνει την πρώτη περιοδεία της σε πενήντα μικρά χώρους που θα καταστήσουν αξιόπιστη της. Zaz είναι μία διάσημη, διαισθητική καλλιτέχνιδα, η οποία είναι εξοικειωμένη με τη μουσική, που μπορεί να τραγουδήσει, αλλά να κάνει μια επίδειξη της ποιότητας είναι κάτι άλλο (...). "Τον Νοέμβριο του 2010, το ντεμπούτο άλμπουμ Zaz έγινε διπλά πλατινένιο, και τιμήθηκε με το "Revelation Song" από την Ακαδημία Σαρλ Κρο. Επίσης κέρδισε το ευρωπαϊκό βραβείο Border Breakers που δίνεται στον καλλιτέχνη/-δα της Γαλλίας με το έργο που ακούστηκε / παίχτηκε περισσότερο στο εξωτερικό. Σύμφωνα με μια έρευνα που δημοσιεύθηκε από L'Internaute, η Zaz ήταν η πιο δημοφιλής Γαλλίδα τραγουδίστρια στην κατάταξη του 2010.

Το 2011, ανέλαβε τη θέση της στους Les Enfoirés. Επίσης, εμφανίζεται στο τραγούδι «Volant Coeur" για το soundtrack της ταινίας του 2011, Hugo.

Το 2012, η ​​Zaz πήγε για περιοδεία και πραγματοποίησε συναυλίες σε διάφορες χώρες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένης της Ιαπωνίας, Καναδά, Γερμανία, Ελβετία, Σλοβενία, Δημοκρατία της Τσεχίας, την Κροατία, τη Βουλγαρία, τη Σερβία και την Τουρκία.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

'Αλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Zaz* (2010)
  • Recto Verso* (2013)

Live άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Sans tsu tsou Live Tour

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 27  Απριλίου 2014.
  2. (Γερμανικά, Αγγλικά) FemBio database. 31590. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. Εθνική Βιβλιοθήκη της Γερμανίας: (Γερμανικά) Gemeinsame Normdatei. Ανακτήθηκε στις 11  Δεκεμβρίου 2014.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Πολυμέσα σχετικά με το θέμα Zaz στο Wikimedia Commons