Yamaha Z

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Yamaha
Yamaha Z
Κατασκευάστρια: Yamaha
Κατηγορία: Παπί
Παραγωγή: 1η γενιά:1998 - 2012
2η γενιά: 2016- σήμερα
Κυβισμός: 125cc
Ισχύς: 17.5 PS
Βάρος: 101 kg
Φρένα: Δισκόφρενα

Το Yamaha Z γνωστό και ως Yamaha Y125Z είναι δίχρονη μοτοσικλέτα 125 κυβικών τύπου "παπάκι" που παράχθηκε από την Ιαπωνική βιομηχανία Yamaha. Έκανε το ντεμπούτο του το 1998 ως διάδοχος του Yamaha Y110SS. Παρόλο που πωλήθηκε σε χώρες της Νοτιοανατολικής Ασίας όπως η Μαλαισία και η Σιγκαπούρη πωλήθηκε επίσης και στην Ελλάδα

Η χρήση του Yamaha Z είναι περισσότερη αγωνιστική παρά για ταξίδια διότι μπορεί να παρουσιάσει διάφορες βλάβες. Το μηχανάκι αυτό παρ'όλο που δεν έχει αξιοπιστία να δώσει είναι πάρα πολύ γρήγορο για τα κυβικά του ειδικά αν τροποποιηθεί.

Χρήσεις του Ζ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Yamaha Z στην Ασία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Yamaha Z χρησιμοποιείται συνήθως σε τουρνουά αγώνων δρόμου με παπιά στη Μαλαισία και σε άλλες ασιατικές χώρες. Στη Μαλαισία το Ζ χρησιμοποιείται στην κατηγορία expert των αγώνων. Τα Ζ κυκλοφορούν ακόμα στη Μαλαισία με τη νέα έκδοση τα ZR.

Το Yamaha Z στην Ελλάδα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στην Ελλάδα παρατηρείται ακόμα ένας μεγάλος αριθμός από Ζ, αν και τα τελευταία χρόνια τα Ζ σπανίζουν όλο και περισσότερο στην Ελλάδα. Επίσης θεωρείται στην Ελλάδα ως "Το πιο Γρήγορο Παπί του Κόσμου". Όπως και στις Ασιατικές χώρες χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα σε αγώνες δρόμου διότι αν τροποποιηθεί το Ζ μπορεί να φτάσει τα 150 η ακόμα και τα 200 κυβικά. Τα Ζ πωλούνται ακόμα από παιδιά στην Ελλάδα μεταχειρισμένα σε αρκετά υψηλές τιμές λόγω των δυνατοτήτων του παπιού. Οι κινητήρες WR 200 συχνά χρησιμοποιούνται στα Yamaha Z. Ο αριθμός των "μαμίσιων" Yamaha Z στην Ελλάδα είναι πολύ μικρός και είναι εξαιρετικά σπάνια και μερικά από αυτά που πωλούνται έχουν κομμένο σκελετό. Από τα πιο γνωστά Ζ είναι το άσπρο Ζ του πρωταθλητή αγώνων Γιάννη "Casper" Λαμπρόπουλου. Μερικά Yamaha Z στην Ελλάδα φοράν ειδικές μάσκες πολυεστέρα για καλύτερη εμφάνιση που όμως δεν έχουν φώτα.


Pro Z Dragster[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η dragster τροποποίηση του Z, το Pro Z.

Το Pro Z Dragster είναι μια ελληνική τροποποίηση του Yamaha Ζ η οποία είναι αποκλειστικά και μόνο για αγώνες dragster. Για να μετατραπεί ένα κανονικό Ζ σε Pro Z απαιτείται κόψιμο σε κάποια σημεία του σκελετού καθώς και χαμήλωμα, άλλο μπροστινό σύστημα καθώς και δοχείο για τη βενζίνη καθώς το τεπόζιτο αφαιρείται. Το πιο γρήγορο Pro Z στον κόσμο είναι αυτό του διάσημου πρωταθλητή αγώνων Dragster, Γιάννη Λαμπρόπουλου. Στα Pro Z τοποθετούνται κινητήρες είτε από το κανονικό Yamaha Z άλλα και από WR 200.

Lifan Z[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η κινέζικη εταιρεία Lifan προσπάθησε να αντιγράψει το Ζ κατασκευάζοντας το Lifan Z το οποίο είναι πολύ όμοιο και ακόμα και στα ίδια κυβικά αλλά τετράχρονο. Επίσης έχουν σχεδόν ίδιο σκελετό.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]