WikiScanner

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

Το WikiScanner (επίσης γνωστό ως Wikipedia Scanner, δηλαδή «σαρωτής της Βικιπαίδειας») είναι λογισμικό εργαλείο που κατασκευάστηκε στις 14 Αυγούστου 2007[1] από τον Βίρτζιλ Γκρίφιθ, χάκερ, φοιτητή του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια και ερευνητή του Ινστιτούτου Σάντα Φε στο Νέο Μεξικό, το οποίο αποτελείται από μια δημόσια βάση δεδομένων με δυνατότητα αναζήτησης η οποία συνδέει, ή αντιστοιχίζει, εκατομμύρια ανώνυμες επεξεργασίες[2] της Βικιπαίδειας με οργανισμούς από όπου προφανώς προήλθαν αυτές οι επεξεργασίες, μέσω διασταύρωσης των επεξεργασιών με τα δεδομένα των ιδιοκτητών των σχετικών ομάδων διευθύνσεων ΙP. Το WikiScanner δεν καλύπτει επεξεργασίες που γίνονται από χρήστες που είναι συνδεδεμένοι στη Βικιπαίδεια με το προσωπικό όνομα χρήστη.

Ο Γκρίφιθ αναφέρει ότι «γενικά—ειδικά για μη αμφιλεγόμενα θέματα—η Βικιπαίδεια δουλεύει ήδη καλά» αλλά «για αμφιλεγόμενα θέματα, η Βικιπαίδεια μπορεί να γίνει πιο αξιόπιστη μέσω τεχνικών όπως το WikiScanner»[3].


Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. John Borland (14 Αυγούστου 2007). «See Who's Editing Wikipedia - Diebold, the CIA, a Campaign». Περιοδικό Wired. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. 
  2. Υπολογίζεται ότι στην αγγλική έκδοση της Βικιπαίδειας έχουν γίνει συνολικά 35 εκατομμύρια επεξεργασίες. (Εφημερίδα Αγγελιοφόρος, 23 Σεπτεμβρίου 2007, σελ. 3)
  3. Virgil Griffith. «WikiScanner FAQ». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 27 Σεπτεμβρίου 2007. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]