Whiplash (συγκρότημα)

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Whiplash
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
Μουσικά είδηThrash metal
speed metal
Παρουσία1984–1990, 1996–1998, 2007–παρόν
Δισκογραφική εταιρείαRoadrunner, Massacre, Pulverised
ΜέληΤόνι Πορτάρο
Τσάρλι Ζελένι
Ντανκ Ντελόνγκ
Πρώην μέληΡιτς Ντέι
Τόνι Μπόνο
Τόνι Σκαλιόνε
Τζο Κανγκελόσι
Μάικ Ορόζ
Γκλεν Χάνσεν
Ρομπ Γκόνζο
Ρομπ Χάρντινγκ
Τζέιμς Πρετσιόζα
Γουόρεν Κοντίτι
Χένρι Βέτζιαν
Μπομπ Καντέλα
Νταν Φουρντ
Ιστότοπος
officialwhiplash.com

Οι Whiplash είναι αμερικάνικο thrash metal συγκρότημα το οποίο σχηματίστηκε το 1984, στο Νιου Τζέρσεϊ. Μετά από δύο επανενώσεις έχουν κυκλοφορήσει επτά συνολικά άλμπουμ και συνεχίζουν να περιοδεύουν και να ηχογραφούν.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Whiplash σχηματίστηκαν το 1984 από τον κιθαρίστα Τόνι Πορτάρο, τον μπασίστα Τόνι Μπόνο και το ντράμερ Τόνι Σκαλιόνε. Το συγκρότημα πήρε το όνομα του από το ομώνυμο τραγούδι των Metallica και τον Μάρτιο του 1984 ηχογράφησαν το πρώτο τους ντέμο με τίτλο Fire Away και τραγουδιστή τον Μάικ Ορόζ. Ο τελευταίος αποχώρησε αφήνοντας τα φωνητικά στον Πορτάρο και τους Whiplash να ηχογραφούν το ντέμο Thunderstruk, τον Αύγουστο της ίδιας χρονιάς.

Ακολούθησε το τρίτο τους ντέμο με τίτλο Looking Death In The Face, το οποίο ηχογράφησαν με τον Πορτάρο να έχει σπασμένο χέρι λόγω αυτοκινητιστικού ατυχήματος. Το συγκρότημα εξασφάλισε συμβόλαιο συνεργασίας με την Roadrunner Records και ηχογράφησαν το ντεμπούτο άλμπουμ τους, Power and Pain, το οποίο κυκλοφόρησε τον Μάρτιο του 1985. Την επόμενη χρονιά, ο 18χρονος Σκαλιόνε επιλέχθηκε να αντικαταστήσει τον Ντέιβ Λομπάρντο στα τύμπανα των Slayer. Οι Whiplash ενέταξαν στην σύνθεση τους τον Τζο Κανγκελόσι για το Ticket to Mayhem, που κυκλοφόρησε τον Οκτώβριο του 1987.

Στα τέλη του 1988, οι Whiplash προσέθεσαν στην σύνθεση τους τον τραγουδιστή Γκλεν Χάνσον και ξεκίνησαν τις ηχογραφήσεις του τρίτου τους δίσκου με τίτλο Insult to Injury, ο οποίος κυκλοφόρησε στις 14 Αυγούστου του 1990. Μετά την κυκλοφορία του άλμπουμ, το συγκρότημα διαλύθηκε για επαγγελματικούς λόγους.

Ο Κανγκελόσι έγινε μέλος των Γερμανών Kreator, ενώ οι Σκαλιόνε και Πορτάρο έγιναν μέλη των M.O.D..

Το 1996, η γερμανική δισκογραφική εταιρεία Massacre Records πρότεινε στο συγκρότημα να επανενωθεί και να ηχογραφήσει ένα άλμπουμ για την ευρωπαϊκή αγορά. Οι Πορτάρο και Σκαλιόνε, με τον τραγουδιστή Ρομπ Γκόνζο και τον μπασίστα Τζέιμς Πρετσιόζα ηχογράφησαν το Cult of One και περιόδευσαν στην Ευρώπη μαζί με τους Skyclad.

Μετά το τέλος της περιοδείας, ο Γκόνζο απολύθηκε και το συγκρότημα προσέλαβε τον Γουόρεν Κοντίτι. Με τον Μπομπ Καντέλα στα τύμπανα, οι Whiplash κυκλοφόρησαν το Sit Stand Kneel Prey στις 8 Σεπτεμβρίου του 1997. Ακολούθησε το Thrashback ένα χρόνο αργότερα, με επανεκτελέσεις τραγουδιών, μερικά από τα οποία δεν είχαν επίσημα κυκλοφορήσει στο παρελθόν. Το συγκρότημα διαλύθηκε και πάλι μετά από αυτή την κυκλοφορία. Τέσσερα χρόνια αργότερα, τον Μάιο του 2002, ο Τόνι Μπόνο πέθανε από καρδιακή προσβολή σε ηλικία 38 ετών.[1]

Οι Whiplash επανενώθηκαν και πάλι το 2007, με τον Τόνι Πορτάρο, τον μπασίστα Ριτς Ντέι και το ντράμερ Τζο Κανγκελόσι να αποτελούν την σύνθεση τους. Αποτέλεσμα αυτής της προσπάθειας ήταν το άλμπουμ Unborn Again, το οποίο κυκλοφόρησε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2009. Το συγκρότημα εμφανίστηκε σε αρκετά ευρωπαϊκά φεστιβάλ όπως το Wacken Open Air της Γερμανίας και το Jalometalli της Φινλανδίας.

Τον Δεκέμβριο του 2010, ανακοινώθηκε η επιστροφή του Τόνι Σκαλιόνε στο συγκρότημα, ενώ στην σύνθεση τους εντάχθηκε ο μπασίστας Ντανκ Ντελόνγκ.

Τον Ιανουάριο του 2011, ο Σκαλιόνε δήλωσε ότι δεν θα μπορούσε να συνεχίσει λόγω προσωπικών υποχρεώσεων, με τον Νταν Φουρντ να παίρνει την θέση του.[2] Τον Απρίλιο του 2011, το συγκρότημα έπαιξε ζωντανά στην Ελλάδα και την Ιταλία, συνεχίζοντας στο Hellfest της Γαλλίας και στις Ηνωμένες Πολιτείες.[3]

Το 2014, ο Φουρντ αντικαταστάθηκε από τον Τσάρλι Ζελένι[4] και το συγκρότημα ξεκίνησε τις ηχογραφήσεις του επόμενου του άλμπουμ.

Τον Ιούλιο του 2018 υπέγραψαν συμβόλαιο με την Metal Blade Records.[5]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Messages in Blood (1999)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Blabbermouth (27 Μαΐου 2002). «Former WHIPLASH Bassist Dies After Suffering Apparent Heart Attack». BLABBERMOUTH.NET (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  2. www.metalunderground.com http://www.metalunderground.com/news/details.cfm?newsid=63791. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019.  Missing or empty |title= (βοήθεια)
  3. Blabbermouth (21 Απριλίου 2011). «New WHIPLASH Lineup Performs In Greece (Video)». BLABBERMOUTH.NET (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  4. «Charlie Zeleny joins Whiplash as their new drummer». drummerszone.com. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 
  5. «American thrash metal legends Whiplash sign to Metal Blade Records | Metal Blade Records» (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2019. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]