Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Uniform Resource Locator)

Ο όρος Ενιαίος Εντοπιστής Πόρων (αγγλικά: Uniform Resource Locator, συντμ. URL) δηλώνει μια διεύθυνση ενός πόρου του Παγκόσμιου Ιστού. Είναι παρόμοιο με το όνομα ενός αρχείου, αλλά κρατάει και επιπλέον πληροφορία σχετικά με το όνομα του εξυπηρετητή, καθώς και το είδος του πρωτοκόλλου που αυτός χρησιμοποιεί.

Οι ιστοσελίδες χρησιμοποιούν τα URLs για να συνδεθούν με άλλες σελίδες. Εκτός από αυτό τα URLs περιέχουν και πολλές άλλες δημοφιλείς δικτυακές εντολές όπως δείκτες προς FTP αρχεία, μηνύματα Usenet κτλ.

Ένα παράδειγμα URL είναι το http://example.com/. Η συγκεκριμένη διεύθυνση είναι παρακρατημένη από το RFC 2606, Section 3 για χρήση σε τεκμηρίωση ως παράδειγμα.

Δομή ενός Βελτιστοποιημένου URL[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το URL που δημιουργείται κάθε φορά που προσθέτετε μια νέα σελίδα ή ένα άρθρο σε μία ιστοσελίδα πρέπει να είναι σύντομο, περιεκτικό, να περιέχει την κεντρική λέξη κλειδί που στοχεύετε σε επίπεδο SEO και να είναι σε πλήρη σύνδεση με το κεντρικό τίτλο (headline) και φυσικά το περιεχόμενο της σελίδας. Για παράδειγμα σε αυτό το λήμμα η κεντρική λέξη κλειδί είναι “Uniform Resource Locator“ οπότε και το URL έχει διαμορφωθεί αναλόγως.

Επιπλέον λέξεις όπως το “μου”, “από”, “τον”, “της”, “το”, “ο”, “η”, “θα”, “να”, “για” κοκ (ονομάζονται και stop words) δεν προσθέτουν καμία αξία και καλό είναι να αποφεύγονται.