The Eternal Idol

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Eternal Idol
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφόρησε1 Νοεμβρίου 1987
Ηχογραφήθηκε1986 - 1987 στο Λονδίνο
Μουσικό είδοςHeavy Metal
Διάρκεια42:42
ΠαραγωγόςΤζεφ Γκλίξμαν, Βικ Κόπερσμιθ, Κρις Τσανγκαρίδης
ΔισκογραφικήVertigo Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
The Seventh Star
(1986)
The Eternal Idol
(1987)
Headless Cross
(1989)

The Eternal Idol είναι ο τίτλος του 13ου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath, ο οποίος κυκλοφόρησε τον Νοέμβριο του 1987 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Vertigo" στην Ευρώπη και της "Warner Bros." στην Αμερική.

Το άλμπουμ επανεκδόθηκε στις 25 Οκτωβρίου 2010 σε μορφή διπλού CD, με το δεύτερο μέρος της συγκεκριμένης έκδοσης να περιλαμβάνει τις αρχικές ηχογραφήσεις των τραγουδιών του δίσκου με τον Ρέι Γκίλεν στα φωνητικά.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μετά το τέλος της περιοδείας για το "The Seventh Star", οι Black Sabbath επέστρεψαν στο στούντιο με τον τραγουδιστή Ρέι Γκίλεν για να ηχογραφήσουν το επόμενο άλμπουμ τους. Λίγο αργότερα, ο Γκίλεν αποχώρησε από το συγκρότημα και αντικαταστάθηκε από τον Τόνι Μάρτιν, ο οποίος ηχογράφησε εκ νέου τα μέρη τα οποία είχε τραγουδήσει ο Γκίλεν.

Το εξώφυλλο του άλμπουμ παρουσιάζει δύο βαμμένα, γυμνά μοντέλα τα οποία αναπαριστούν ένα άγαλμα του Ωγκύστ Ροντέν από το 1889, με την ονομασία "The Eternal Idol". Το συγκεκριμένο άλμπουμ ήταν το τελευταίο το οποίο κυκλοφόρησαν οι Black Sabbath μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Warner Bros.", στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ένα βίντεο κλιπ γυρίστηκε για το τραγούδι "The Shining", με τον Τέρι Τσάιμς των Clash να εμφανίζεται σαν ντράμερ και έναν άγνωστο μπασίστα. Το τραγούδι "Nightmare" προοριζόταν για το σάουντρακ της ταινίας "Εφιάλτης στο Δρόμο με τις Λεύκες", γι' αυτό και πήρε αυτή την ονομασία. Ο εναλλακτικός τίτλος του δίσκου ήταν "Blood God".

Η εμπορική επιτυχία του "The Eternal Idol" ήταν πολύ μικρή, με το δίσκο να μην καταφέρνει να μπει στο Top-50 στη Μεγάλη Βρετανία ή το Hot-100 του Billboard. Οι κριτικές που έλαβε ήταν μέτριες, με το "AllMusic" Να του δίνει τρία αστέρια και το "Rolling Stone" δύο αστέρια.

Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ξεκίνησε στις 21 Ιουλίου 1987 από το Γήπεδο της Λεωφόρου Αλεξάνδρας στην Αθήνα, σε μία εμφάνιση η οποία διακόπηκε λόγω επεισοδίων. Το συγκρότημα αποτελούνταν από τους Τόνι Μάρτιν στα φωνητικά, Τόνι Αϊόμι στην κιθάρα, Ντέιβ Σπιτζ στο μπάσο, Μπεβ Μπέβαν στα τύμπανα και Τζεφ Νίκολς στα πλήκτρα. Μετά την πρώτη αυτή εμφάνιση, ο Τέρι Τσάιμς αντικατέστησε τον Μπέβαν, ενώ στις αρχές Αυγούστου, το μπάσο ανέλαβε ο Τζο Μπαρτ. Στο set list των Black Sabbath συμπεριλήφθηκαν από το "The Eternal Idol" τα "Born to Lose", "Glory Ride" και "The Shining".

Η περιοδεία συνεχίστηκε με έξι εμφανίσεις στο "Sun City Superbowl" στο Σαν Σίτι της Νότιας Αφρικής. Μετά την ένταξη του Μπαρτ στο συγκρότημα, οι Black Sabbath πραγματοποίησαν την επίσημη εκκίνηση της περιοδείας από το Έσσεν της Γερμανίας με τους Virgin Steele να ανοίγουν τις εμφανίσεις τους. Μετά από 16 ευρωπαϊκές εμφανίσεις μέχρι τα τέλη της χρονιάς, οι Black Sabbath ολοκλήρωσαν την επεισοδιακή περιοδεία τους χωρίς να δώσουν συναυλίες στην αντίπερα όχθη του Ατλαντικού.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. The Shining (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 6:00
2. Ancient Warrior (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 5:28
3. Hard Life to Love (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 5:00
4. Glory Ride (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 4:49
5. Born to Lose (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 3:43
6. Nightmare (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 5:19
7. Scarlet Pimpernel (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 2:05
8. Lost Forever (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 4:03
9. Eternal Idol (Iommi, Martin, Nicholls, Singer, Daisley) - 6:33

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

The Eternal Idol (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 1 Νοεμβρίου 1987

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 66
Ηνωμένες Πολιτείες 168

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το The Eternal Idol ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]