The Big Bang Theory

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Big Bang Theory
The Big Bang Theory
ΕίδοςΚωμωδία, σίτκομ [1]
ΔημιουργοίChuck Lorre
Bill Prady
ΣκηνοθεσίαΜαρκ Σεντρόφσκι
ΠρωταγωνιστέςΤζόνι Γκαλέκι
Τζιμ Πάρσονς
Κέιλι Κουόκο
Σάιμον Χέλμπεργκ
Κούναλ Ναγιάρ
Μελίσα Ράους
Μαγίμ Μπιάλικ
Κέβιν Σούσμαν[2]
Σάρα Γκίλμπερτ
Μουσική τίτλωνBig Bang Theory Theme των Barenaked Ladies
ΧώραΗ.Π.Α.
ΓλώσσαΑγγλικά
Αριθμός κύκλων12
Αριθμός επεισοδίων279
Παραγωγή
Διάρκεια18'-22' ανά επεισόδιο
Εταιρεία παραγωγήςChuck Lorre Productions
Warner Bros.
ΔιανομήWarner Bros.
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςCBS (Η.Π.Α.)
Star Channel (Ελλάδα)
ΉχοςDolby Digital 5.1
Προβολή24 Σεπτεμβρίου 2007

16 Μαΐου 2019
Σχετίζεται με
Young Sheldon
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
ΙστοσελίδαSite

Το The Big Bang Theory είναι αμερικανική κωμική τηλεοπτική σειρά που δημιουργήθηκε από τους Τσακ Λορ και Μπιλ Πράντυ. Η σειρά έκανε την πρεμιέρα της στις 27 Σεπτεμβρίου 2007 στο CBS.[3] Η δωδέκατη σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 24 Σεπτεμβρίου 2018.[4]

Η σειρά επικεντρώνεται σε πέντε χαρακτήρες που ζουν στην Πασαντίνα της Καλιφόρνια: δύο συγκάτοικοι και φυσικοί, οι Leonard Hofstadter και Sheldon Cooper, η Penny, μια γειτόνισσά τους σερβιτόρα που φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός, ο αεροδιαστημικός Howard Wolowitz και ο Ινδός αστροφυσικός Raj Koothrappali.[5][6] Κατά την πάροδο του χρόνου, χαρακτήρες που δεν είχαν προοριστεί για μεγάλο ρόλο στη σειρά προωθήθηκαν σε πρωταγωνιστικούς ρόλους: η Bernadette Rostenkowski, φίλη του Howard (αργότερα και σύζυγός του) που είναι μικροβιολόγος και αρχικά στη σειρά σερβιτόρα, και η νευροεπιστήμονας Amy Farrah Fowler, η οποία μπαίνει στην ομάδα αφού γνωρίζεται με τον Sheldon μέσω μιας ιστοσελίδα γνωριμιών.

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωταγωνιστές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το καστ του The Big Bang Theory.

Λέοναρντ Λικι Χόφστάντερ (Leonard Liki Hofstadter)
Τον υποδύεται ο Τζόνι Γκαλέκι.[7] Πειραματικός φυσικός με δείκτη νοημοσύνης 173, έλαβε το διδακτορικό του όταν ήταν 24 ετών. Η μητέρα του, Dr. Beverly Hofstadter, είναι νευρολόγος και ψυχίατρος. Όπως και όλοι οι άλλοι αρσενικοί χαρακτήρες, είναι και αυτός ένας σπασίκλας που αγαπά τα βιντεοπαιχνίδια, τα κόμικς και το Dungeons & Dragons. Έχει δυσανεξία στη λακτόζη και μοιράζεται το διαμέρισμά του με τον Σέλντον. Ερωτεύεται τη γειτόνισσά του Πένυ με το που συναντιούνται για πρώτη φορά.

Σέλντον Λι Κούπερ (Sheldon Lee Cooper)
Τον υποδύεται ο Τζιμ Πάρσονς.[8] Προέρχεται από το Γκάλβεστον, Τέξας.[9] Ήταν ένα παιδί θαύμα και έχει ειδητική μνήμη. Ξεκίνησε το κολέγιο στην ηλικία των 11, άρχισε τις μεταπτυχιακές σπουδές στα 14 και πήρε Διδακτορικό στα 16. Είναι θεωρητικός φυσικός που ερευνά την κβαντομηχανική και τη θεωρία των χορδών, έχοντας ήδη δύο διδακτορικά. Παρά το IQ του που φτάνει 187, βρίσκει πολλές καθημερινές ρουτίνες κοινωνικών καταστάσεων και της ζωής γενικότερα δύσκολες να κατανοηθούν και να αντιμετωπιστούν. Ο πατέρας του πέθανε όταν ήταν 14, και η μητέρα του, Μαρία, είναι μια αφοσιωμένη Χριστιανή. Έχει μια δίδυμη αδελφή και έναν μεγαλύτερο αδελφό, εκλαμβάνει τον σαρκασμό σαν κυριολεξία , δυσκολεύεται να κατανοήσει τα συναισθημάτων των άλλων, υπερηφανεύεται για την ευφυΐα του και υποτιμά πολλές φορές τους φίλους του.

Πένυ (Penny)
Την υποδύεται η Κέιλι Κουόκο.[10] Φιλοδοξεί να γίνει ηθοποιός και προέρχεται από μια πόλη λίγο πιο έξω από την Ομάχα της Νεμπράσκα.[11] Ζει απέναντι απ' τους Λέοναρντ και Σέλντον. Πηγαίνει σε διάφορες οντισιόν για ρόλους, χωρίς ιδιαίτερη επιτυχία. Για να ζήσει, δουλεύει ως σερβιτόρα και περιστασιακά ως μπαργούμαν στο The Cheesecake Factory. Παραιτείται από τη δουλειά της στην έβδομη σεζόν και γίνεται φαρμακευτική εκπρόσωπος στην εταιρεία της Μπερναντέτ, αφού έχει εγκαταλείψει την ελπίδα της να γίνει μια επιτυχημένη ηθοποιός. Έχει πολύ πιο κοινή λογική και κοινωνική ευαισθητοποίηση από τους άλλους βασικούς χαρακτήρες. Τα φτιάχνει και τα χαλάει κάμποσες φορές με τον Λέναρντ. Είναι πολύ ακατάστατη και συχνά πίνει αλκοόλ. Μέχρι σήμερα, το επίθετό της δεν έχει αποκαλυφθεί. Στην τέταρτη σεζόν οι τρεις βασικοί γυναικείοι ρόλοι, η Πένι, η Μπερναντέτ και η Έιμι αρχίζουν να κάνουν παρέα και φτιάχνουν την δική τους "ομάδα".

Χάουαρντ Τζόελ Γουόλοβιτς (Howard Joel Wolowitz)
Τον υποδύεται ο Σάιμον Χέλμπεργκ.[12] Είναι Εβραίος μηχανικός αεροδιαστημικής. Ζει με τη μητέρα του, Ντέμπι. Ο πατέρας του τους εγκατέλειψε όταν ο Χάουαρντ ήταν 11 και έκτοτε δεν έχει ακούσει τίποτα γι' αυτόν, με εξαίρεση ένα γράμμα στα δέκατα όγδοα γενέθλιά του, το οποίο αρνήθηκε να ανοίξει. Σε αντίθεση με τους  Σέλντον, Λέοναρντ και Ραζ δεν έχει διδακτορικό, με αποτέλεσμα την περιφρόνηση του  Σέλντον. Υπερασπίζεται τον εαυτό του επισημαίνοντας ότι έχει μεταπτυχιακό τίτλο στη μηχανική και ότι ότι είναι ο μόνος του οποίου η δουλειά έχει πρακτική εφαρμογή. Πηγαίνει στο διάστημα στο τέλος της πέμπτης σεζόν. Έχει έντονη αίσθηση του χιούμορ, το οποίο οι Λέοναρντ και Ραζ εκτιμούν περιστασιακά. Βγαίνει ραντεβού με την Μπερναντέτ και ακολούθως παντρεύονται. Φεύγουν από το σπίτι της μητέρας του και μένουν μαζί. Στην όγδοη σεζόν, η μητέρα του πεθαίνει σε από μια επίσκεψη στη Φλόριντα.

Ρατζές Ραμαγιάν "Ραζ" Κουθραπάλι (Rajesh Ramayan "Raj" Koothrappali)
Τον υποδύεται ο Κούναλ Ναγιάρ.[13] Από το Νέο Δελχί της Ινδίας, εργάζεται ως αστροφυσικός σωματιδίων στο Caltech.[14] Η οικογένειά του είναι πολύ πλούσια. Είναι πολύ ντροπαλός με τις γυναίκες και δεν είναι σε θέση να μιλήσει με αυτές εκτός αν πίνει αλκοόλ (ή τουλάχιστον αν νομίζει ότι είναι μεθυσμένος) ή παίρνει ένα πειραματικό φάρμακο. Έχει μια αναπτυγμένη θηλυκή πλευρά αλλά επιμένει πως δεν είναι γκέι. Επίσης, έχει έναν σκύλο που ονομάζεται Κανέλα και η παρέα συχνά αστειεύεται για το πόσο ασυνήθιστα κοντά είναι.

Συμμετοχές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Λέσλι Γουίνκλ (Leslie Winkle)
Την υποδύεται η Σάρα Γκίλμπερτ (εμφανίστηκε στις σεζόν 1, 2 και περιστασιακά στην 3).[15][16] Είναι φυσικός και εργάζεται στο ίδιο εργαστήριο με τον Λέναρντ. Εμφανισιακά είναι σαν τον Λέναρντ αλλά σε θηλυκή μορφή, φορώντας μαύρα γυαλιά και sweat jacket. Ο Σέλντον τη θεωρεί εχθρό του, λόγω των αντικρουόμενων επιστημονικών θεωριών τους. Έκανε σεξ με τον Λέναρντ και μετά με τον Χάουαρντ. Έφυγε από τη σειρά στον τρίτο κύκλο.

Μπερναντέτ Μαριάν Ροστενκόφσκι (Bernadette Marian Rostenkowski-Wolowitz)
Την υποδύεται η Μελίσα Ράους (από την 3η σεζόν).[17] Είναι πολωνικής καταγωγής και ανατράφηκε σε καθολική οικογένεια. Μια νεαρή γυναίκα με πολύ υψηλό τόνο φωνής, που εργάζεται ως σερβιτόρα με την Πένυ, ενώ παράλληλα είναι φοιτήτρια μικροβιολογίας. Ο πατέρας της, Mike, είναι συνταξιούχος αστυνομικός, ενώ έχει άλλα τέσσερα αδέρφια. Η Πένυ τη συστήνει στον  Χάουαρντ και αρχίζουν να βγαίνουν. Στην 4η σεζόν χωρίζουν. Τα ξαναβρίσκουν στο τέλος της 5ης σεζόν και παντρεύονται. Αν και φαίνεται ένας καλός, γλυκός και αγαθός άνθρωπος, είναι απίστευτα ανταγωνιστική και πολλές φορές γίνεται εκδικητική και επιθετική όταν την προκαλούν, προσβάλλοντας τους πάντες.

Έιμυ Φάρα Φάουλερ (Amy Farrah Fowler)
Την υποδύεται η Μαγίμ Μπιάλικ (από την 4η σεζόν).[18] Οι Ραζ και Χάουαρντ δημιουργούν έναν κρυφό λογαριασμό για τον  Σέλντον σε ένα site γνωριμιών και η Έιμυ αποδεικνύεται η "τέλεια" σύντροφος.[19] Είναι από την Γκλέντεϊλ, φανατική οπαδός της σειράς Μικρό σπίτι στο λιβάδι. Αυτή και ο  Σέλντον αρχικά έχουν πολλά κοινά χαρακτηριστικά, όμως μετά από την παρέα με τις Πένυ και Μπερναντέτ η Έιμι γίνεται πιο κοινωνική και ρομαντική. Το συμφωνητικό σχέσης που υπέγραψε με τον  Σέλντον λέει ότι είναι μαζί, αλλά δεν έχουν σχέση. Η σχέση τους εξελίσσεται αργά, μέχρι το σημείο που ο  Σέλντον τη θεωρεί κοπέλα του και της λέει ότι την αγαπά. Η σεξουαλική απογοήτευση της Έιμυ με τον Σέλντον είναι ένα επαναλαμβανόμενο θέμα στη σειρά. Θεωρεί την Πένυ την καλύτερη φίλη της, ενώ η Πένυ αρχικά δεν δίνει τεράστια σημασία. Έχει διδακτορικό στη νευροβιολογία και συχνά χρησιμοποιεί πιθήκους στις έρευνες και τα πειράματά της.

Στιούαρτ Μπλουμ (Stuart Bloom)
Τον υποδύεται ο Κέβιν Σούσμαν (εμφανίζεται περιστασιακά στις σεζόν 2, 5 και 7, πρωταγωνιστεί στις 6 & 8). Ο ήπιος και μοναχικός ιδιοκτήτης του καταστήματος κόμιξ (comic book store) όπου συχνάζουν οι αρσενικοί χαρακτήρες της σειράς. Λαμπρός καλλιτέχνης, απόφοιτος του φημισμένου Rhode Island School of Design. Αν και είναι κοινωνικά αδέξιος, κατέχει ελαφρώς καλύτερες κοινωνικές δεξιότητες από ό,τι η υπόλοιπη παρέα. Βγαίνουν με την Πένυ μερικές φορές, μέχρι που τον αποκαλεί κατά λάθος Λέναρντ. Στο τέλος της 7ης σεζόν το κατάστημά του καίγεται και προσωρινά αναλαμβάνει τη φροντίδα της μητέρας του  Χάουαρντ. Έρχονται πιο κοντά και αναπτύσσουν μια περίεργη σχέση, η οποία ενοχλεί τον Χάουαρντ.

Έμιλι Σουίνι (Emily Sweeney)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Την υποδύεται η Λόρα Σπένσερ (εμφανίζεται περιστασιακά στις σεζόν 7-8 και 10, πρωταγωνιστεί στην 9). Είναι δερματολόγος στο Νοσοκομείο Χάντινγκτον. Η Έμιλι σπούδασε στο Χάρβαρντ και της αρέσει η δουλειά της επειδή μπορεί να κόβει πράγματα με μαχαίρια. Βγαίνει με τον Ραζ για αρκετό καιρό, ώσπου εκείνος τη χωρίζει επειδή γνώρισε την Κλερ (σκηνοθέτιδα ταινιών επιστημονικής φαντασίας).

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Shows A-Z – big bang theory, the on CBS». the Futon Critic. Ανακτήθηκε στις 24 Σεπτεμβρίου 2012. 
  2. «Big Bang Theory Makes 'Stuart' a Series Regular». TVLine.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 3 Μαρτίου 2016. Ανακτήθηκε στις 22 Αυγούστου 2012. 
  3. "The Big Bang Theory: Cast & Details". TV Guide. Ανακτήθηκε στις 28 Ιανουαρίου 2013.
  4. «The Big Bang Theory». CBS. CBS Interactive. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Μαρτίου 2015. Ανακτήθηκε στις 20 Ιανουαρίου 2015. 
  5. Gary Strauss (April 11, 2007). «There's a science to CBS' Big Bang Theory». USA Today. http://www.usatoday.com/life/television/news/2007-11-04-big-bang_N.htm. Ανακτήθηκε στις 3 Νοεμβρίου 2008. 
  6. Scott D. Pierce (8 Οκτωβρίου 2007). «Είναι ιδιοφυΐα». Deseret News. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 8 Ιανουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2008. 
  7. CBS (2007). «The Big Bang Theory Cast – Johnny Galecki». CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-01-09. https://web.archive.org/web/20140109015255/http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/cast/62330/?pg=1. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2012. 
  8. CBS (2007). «The Big Bang Theory Cast – Jim Parsons». CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2015-02-19. https://web.archive.org/web/20150219042428/http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/cast/62329/?pg=1. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2012. 
  9. «The White Asparagus Triangulation». The Big Bang Theory. Κύκλος 2. Επεισόδιο 9. November 24, 2008, 04:21 λεπτά στο. CBS. 
  10. CBS (2007). «The Big Bang Theory Cast – Kaley Cuoco». CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-01-15. https://web.archive.org/web/20140115094754/http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/cast/62331/?pg=1. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2012. 
  11. «The Robotic Manipulation». The Big Bang Theory. Κύκλος 4. Επεισόδιο 1. September 23, 2010, 12:24 λεπτά στο. CBS. «I, myself, grew up in Nebraska. Small town, outside of Omaha.» 
  12. CBS (2007). «The Big Bang Theory Cast – Simon Helberg». CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-01-16. https://web.archive.org/web/20140116212028/http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/cast/62334/?pg=1. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου, 2012. 
  13. CBS (2007). «The Big Bang Theory Cast – Kunal Nayyar». CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2014-01-16. https://web.archive.org/web/20140116212027/http://www.cbs.com/shows/big_bang_theory/cast/62333/?pg=1. Ανακτήθηκε στις 12 Νοεμβρίου 2012. 
  14. CBS (2007). «About The Big Bang Theory». CBS. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2011-08-10. https://web.archive.org/web/20110810193747/http://www.cbs.com/primetime/big_bang_theory/about/. Ανακτήθηκε στις 24 Ιουνίου 2009. 
  15. «'Big Bang Theory' scoop: Sara Gilbert taken off contract | The Big Bang Theory | Ausiello Files | EW.com». Ausiellofiles.ew.com. 23 Ιανουαρίου 2009. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Φεβρουαρίου 2009. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  16. «Sara Gilbert». Imdb.com. Ανακτήθηκε στις 2 Μαΐου 2009. 
  17. «Exclusive: 'Big Bang Theory' promotes Melissa Rauch to series regular». Ausiellofiles.ew.com. 25 Οκτωβρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Οκτωβρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 26 Οκτωβρίου 2010. 
  18. Michael Ausiello (15 Νοεμβρίου 2010). «'Bang Theory' Ups Mayim Bialik to Regular». www.deadline.com. Ανακτήθηκε στις 30 Ιανουαρίου 2011. 
  19. «The Lunar Excitation». The Big Bang Theory. Κύκλος 3. Επεισόδιο 23. May 24, 2010, Το γεγονός συμβαίνει στο 12:03. CBS. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]