Technical Ecstasy

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Technical Ecstasy
Στούντιο άλμπουμ από Black Sabbath
Κυκλοφόρησε25 Σεπτεμβρίου 1976
ΗχογραφήθηκεΙούνιος 1976 στο Μαϊάμι
Μουσικό είδοςHard Rock, Heavy Metal
Διάρκεια40:35
ΠαραγωγόςBlack Sabbath
ΔισκογραφικήVertigo Records
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Black Sabbath)
Sabotage
(1975)
Technical Ecstasy
(1976)
Never Say Die
(1978)

Technical Ecstasy είναι ο τίτλος του έβδομου στούντιο δίσκου του βρετανικού χέβι μέταλ συγκροτήματος Black Sabbath, ο οποίος κυκλοφόρησε το Σεπτέμβριο του 1976 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Vertigo" στην Ευρώπη και της Warner Bros. στην Αμερική.

Ιστορία του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 1976 ολοκληρώθηκε η περιοδεία για την προώθηση του "Sabotage" και οι Black Sabbath μετά από ένα μεγάλο διάλειμμα, αποφάσισαν να ξεκινήσουν τη σύνθεση νέων τραγουδιών για το επόμενο άλμπουμ τους. Η ηχογράφηση του νέου δίσκου έγινε στα "Criteria Studios" του Μαϊάμι, με τη μουσική να συνεχίζει στο στυλ των δύο προηγούμενων άλμπουμ με τα πλήκτρα του Τζέραλντ Γούντρουφ να συμπληρώνουν τα υπόλοιπα όργανα. Παρ' όλη τη σκοτεινή στιχουργική, τραγούδια όπως η μπαλάντα "She's Gone" και το "It's Alright", του οποίου τα φωνητικά ανέλαβε ο ντράμερ Μπιλ Γουόρντ, έδειξαν μία ακόμη μελωδικότερη πλευρά των Black Sabbath, η οποία διέφερε κατά πολύ από το βαρύ ύφος των πρώτων δίσκων τους.

Σύμφωνα με τον τραγουδιστή Όζι Όσμπορν, το εξώφυλλο του άλμπουμ έδειχνε "δύο ρομπότ να κάνουν σεξ σε μία κυλιόμενη σκάλα" και σχεδιάστηκε από την εταιρεία "Hypnosis".[1]

Το άλμπουμ γνώρισε μικρότερη εμπορική επιτυχία από τους προκατόχους του, γεγονός που προέκυψε και από το ξέσπασμα του πανκ κινήματος, λίγους μήνες νωρίτερα. Στη Μεγάλη Βρετανία ανέβηκε στο # 13, όντας ο πρώτος τους δίσκος ο οποίος δεν μπήκε στο Top-10, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες έμεινε για λίγο εκτός του Top-50, ανεβαίνοντας στο # 51. Το "Technical Ecstasy" βραβεύθηκε ως χρυσό το 1997. Οι κριτικές για το δίσκο ήταν μέτριες μέχρι αρνητικές, με το "AllMusic" να του δίνει δύο αστέρια και το "Metal Storm" 6,8 / 10.[2]

Η περιοδεία για την προώθηση του δίσκου ξεκίνησε στις 22 Οκτωβρίου 1976 από την Τάλσα της Οκλαχόμα, με το συγκρότημα να δίνει 35 συναυλίες στη Βόρεια Αμερική μέχρι τις 12 Δεκεμβρίου με τον Τεντ Νούτζεντ, τους Boston και τους Black Oak Arkansas να ανοίγουν, κατά καιρούς, τις εμφανίσεις τους. Η αμερικανική περιοδεία συνεχίστηκε τον Ιανουάριο της νέας χρονιάς από το Μαϊάμι με άλλες 19 εμφανίσεις μέχρι τα τέλη Φεβρουαρίου. Η ευρωπαϊκή περιοδεία του συγκροτήματος ξεκίνησε από το "Apollo Theater" της Γλασκώβης στις 2 Μαρτίου 1977 με τους Black Sabbath να δίνουν 25 συναυλίες μέχρι τις 22 Απριλίου, τις περισσότερες εκ των οποίων άνοιξαν οι AC/DC.

Μερικούς μήνες αργότερα, ο τραγουδιστής Όζι Όσμπορν αποχώρησε από το συγκρότημα για τρεις μήνες και αντικαταστάθηκε από τον πρώην τραγουδιστή των Savoy Brown, Ντέιβ Γουόκερ.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Back Street Kids (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 3:47
2. You Won't Change Me (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 6:42
3. It's Alright (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 4:04
4. Gypsy (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 5:14
5. All Moving Parts (Stand Still) (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 5:07
6. Rock 'n' Roll Doctor (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 3:30
7. She's Gone (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 4:58
8. Dirty Women (Iommi/Butler/Ward/Osbourne) - 7:13

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Technical Ecstasy (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 25 Σεπτεμβρίου 1976

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 13
Σουηδία 33
Καναδάς 38
Ηνωμένες Πολιτείες 51

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Technical Ecstasy (άλμπουμ)

Τα μέλη του συγκροτήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Technical Ecstasy ηχογραφήθηκε από τους εξής μουσικούς:

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «TECHNICAL ECTASCY by Hypnosis, a painting of two robots screwing». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 2 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 7 Ιουλίου 2013. 
  2. Black Sabbath - Technical Ecstasy - Metal Storm

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]