Υπολογιστής ταμπλέτα

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Tablet)

Υπολογιστής ταμπλέτα ή tablet είναι ένας φορητός υπολογιστής ή προσωπικός ψηφιακός βοηθός που είναι σε μέγεθος μεγαλύτερος από ένα κινητό τηλέφωνο, με ενσωματωμένη οθόνη αφής και κυρίως λειτουργεί αγγίζοντας την οθόνη αντί να χρησιμοποιεί ένα φυσικό πληκτρολόγιο. Χρησιμοποιεί συχνά την οθόνη σαν εικονικό πληκτρολόγιο, με μια παθητική γραφίδα η μια ψηφιακή πένα, βέβαια, οι γραφίδες είναι συνήθως για σημειώσεις και ζωγραφική.

Πρότυπα και ιδέες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ένα από τα πρότυπα του υπολογιστή - ταμπλέτα ως πρότυπα θεωρείται το Dynabook του Alan Kay του 1968. Οι πρώτες εμπορικά φορητές ηλεκτρονικές συσκευές που βασίζονται σε αυτήν την ιδέα εμφανίστηκαν στο τέλος του 20ου αιώνα. Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000 η Microsoft κυκλοφόρησε μια σχετικά αποτυχημένη σειρά προϊόντων με το Microsoft Tablet PC, σε μια εξειδικευμένη αγορά όπως νοσοκομεία και επιχειρήσεις εξωτερικού. Το 2010, η εταιρεία Apple κυκλοφόρησε το iPad, το οποίο χρησιμοποιεί την τεχνολογία οθόνης αφής παρόμοια με του iPhone που έγινε το πρώτο κινητό ταμπλέτα υπολογιστής με παγκόσμια εμπορική επιτυχία.

Πέραν του ότι έχουν πλέον τις δυνατότητες ενός προσωπικού υπολογιστή, οι υπολογιστές ταμπλέτες που αγοράζονται κατά τα τελευταία έτη περιλαμβάνουν και: ασύρματη περιήγηση στο Διαδίκτυο, έχει τις δυνητικές λειτουργίες του κινητού τηλεφώνου, με την πλοήγηση GPS, τη φωτογραφική μηχανή και τις λειτουργίες βίντεο,το βάρος τους είναι μικρό και ζυγίζουν γύρω στα 500 με 600 γραμμάρια και τυπικά έχουν διάρκεια ζωής της μπαταρίας τους από 2,5 έως δέκα ώρες. Με πολλούς τρόπους ο φορητός υπολογιστής και τα smartphone πλησιάζουν στα χαρακτηριστικά τους, και αλληλοκαλύπτουν το ένα το άλλο.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Newton Messagepad

Ο υπολογιστής ταμπλέτα (tablet) και το σχετικό ειδικό λογισμικό λειτουργίας του είναι ένα παράδειγμα της πληροφορικής τεχνολογίας, και ως εκ τούτου στην ανάπτυξη των ταμπλετών που έχει βαθιές ιστορικές ρίζες. Ηλεκτρικές συσκευές με δεδομένα εισόδου και εξόδου σε επίπεδη οθόνη πληροφοριών υπήρχαν ήδη από το 1888 με την telautograph . Κατά τη διάρκεια του 20ου αιώνα, δημιουργήθηκαν πολλές συσκευές με αυτά τα χαρακτηριστικά ideated , όπως και σχεδιαγράμματα , πρωτότυπα ή εμπορικά προϊόντα , με το Dynabook το 1968 έτσι ώστε να είναι ένας πνευματικός πρόδρομος των ταμπλετών και των φορητών υπολογιστών. Εκτός από τα πολλά ακαδημαϊκά και ερευνητικά συστήματα, υπήρχαν και αρκετές επιχειρήσεις με προϊόντα του εμπορίου τη δεκαετία του 1980. Το 1993, η Apple Inc. κυκλοφόρησε το Newton MessagePad που, ενώ προσπάθησε να αντικαταστήσει τον προσωπικό υπολογιστή, απέτυχε. Παρείχε ένα stylus pen (πενάκι). Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του 2000, η Microsoft προσπάθησε να καθορίσει με τη Microsoft Tablet PC τον προσωπικό υπολογιστή ως έναν φορητό υπολογιστή για την εργασία στον τομέα των επιχειρήσεων, αν και οι συσκευές τους δεν κατόρθωσαν να επιτύχουν την ευρεία χρήση, κυρίως λόγω των τιμών αλλά και τη χρηστικότητα των προβλημάτων που παρουσίασαν.

Τον Απρίλιο του 2010, η Apple Inc. κυκλοφόρησε το iPad, το οποίο ήταν ένας υπολογιστής ταμπλέτα (tablet) που πρωτοπόρησε και καινοτόμησε εκείνη την εποχή, είχε τεράστια εμπορική επιτυχία και ήταν το ορόσημο των σημερινών ταμπλετών. [1]

Surface

Ακόμη και 10 χρόνια αργότερα, πολλοί χρήστες πιστεύουν πως τα iPad είναι οι καλύτερες ταμπλέτες. Σήμερα, ‘τρέχουν’ iPadOS και όχι iOS όπως παλιότερα ως λειτουργικό σύστημα. Πλέον, έχουν ακολουθήσει τη φιλοσοφία του iPad και άλλες εταιρείες, όπως η Samsung, η Huawei και η Lenovo που τρέχουν στις ταμπλέτες τους το Android. Επίσης, η Microsoft κατασκευάζει δικές τις ταμπλέτες, ονομάζονται Surface, που τρέχουν ως λειτουργικό σύστημα τα Windows.

Άλλα χαρακτηριστικά[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Επιταχυνσιόμετρο: Το επιταχυνσιόμετρο είναι μια συσκευή που ανιχνεύει τις φυσικές κινήσεις της ταμπλέτας. Αυτό επιτρέπει μεγαλύτερη ευελιξία στη χρήση. Το επιταχυνσιόμετρο μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για την ανίχνευση του προσανατολισμού της ταμπλέτας σε σχέση με το οριζόντιο επίπεδο, αλλά μπορεί επίσης να ανιχνεύσει την κίνηση, δεδομένα τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως εναλλακτική διεπαφή ελέγχου για το λογισμικό.
  • Αισθητήρες φωτισμού και εγγύτητας: είναι συνήθως μια μονάδα που ανιχνεύει το επίπεδο φωτισμού και την απόσταση από ένα αντικείμενο, με αυτόν τον τρόπο η CPU ρυθμίζει αυτόματα την φωτεινότητα της οθόνης και εάν χρειαστεί τη σβήνει για να αποφευχθούν εντολές από ακούσιες επαφές
  • Μέσα αποθήκευσης: Όλες οι ταμπλέτες χρησιμοποιούν για αποθηκευτικό μέσο μνήμες flash (flash memory) στερεάς κατάστασης, και αυτό γιατί καταναλώνουν πολύ λιγότερη ενέργεια κατά την λειτουργία τους, και έχουν μεγάλη ανεκτικότητα στις ζημίες. Αρκετές ταμπλέτες (εκτός από τα iPads) έχουν και υποδοχή για κάρτες μνήμης τύπου SD με υποστήριξη έως 1ΤB σε συγκεκριμένες περιπτώσεις (διαφέρει από συσκευή σε συσκευή). Επιπλέον εάν υποστηρίζουν το USB-OTG, εξωτερικοί σκληροί δίσκοι και USB flash drives εγγυώνται άφθονο χώρο.
  • Ασύρματο: Επειδή οι ταμπλέτες από το σχεδιασμό τους είναι σαν φορητός υπολογιστής, οι ασύρματες συνδέσεις είναι λιγότερο περιοριστικές για την κίνηση από τις ενσύρματες συνδέσεις. Η συνδεσιμότητα Wi-Fi έχει γίνει απανταχού παρούσα στις ταμπλέτες, τα πολύ φτηνά tablets έχουν μόνο αυτό τον τρόπο σύνδεσης. Η συνδεσιμότητα Bluetooth χρησιμοποιείται συνήθως για τη σύνδεση περιφερειακών και για την επικοινωνία με τις τοπικές συσκευές στη θέση της ενσύρματου USB σύνδεσης.

Τύποι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα tablet μπορούν να ομαδοποιηθούν σε διάφορες κατηγορίες ανά μέγεθος, είδος εγκατεστημένου λειτουργικού συστήματος και χρήσεις.

Μίνι tablet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι μίνι ταμπλέτες είναι μικρότερες και ζυγίζουν λιγότερο από τις κανονικές, με τυπικά μεγέθη οθόνης μεταξύ 7–8 ίντσες (18–20 cm). Οι πρώτες εμπορικά επιτυχημένες ταμπλέτες παρουσιάστηκαν από την Amazon.com (Kindle Fire), την Barnes & Noble (Nook Tablet) και τη Samsung (Galaxy Tab) το 2011 και από την Google (Nexus 7) το 2012. Λειτουργούν ταυτόσημα με τα συνηθισμένα tablet αλλά έχουν χαμηλότερες προδιαγραφές σε σύγκριση με αυτά.

iPad Mini-Google Nexus 7

Στις 14 Σεπτεμβρίου 2012, η ​​Amazon Inc. κυκλοφόρησε μια αναβαθμισμένη έκδοση του Kindle Fire, το Kindle Fire HD, με υψηλότερη ανάλυση οθόνης και περισσότερες λειτουργίες σε σύγκριση με τον προκάτοχό του, αλλά παρέμεινε μόνο 7 ίντσες. Τον Οκτώβριο του 2012, η ​​Apple κυκλοφόρησε το iPad Mini με μέγεθος οθόνης 7,9 ιντσών, περίπου 2 ίντσες μικρότερο από το κανονικό iPad, αλλά λιγότερο ισχυρό από το τότε τρέχον iPad 3. Στις 24 Ιουλίου 2013, η Google κυκλοφόρησε μια αναβαθμισμένη έκδοση του Nexus 7, με οθόνη FHD, διπλές κάμερες, στερεοφωνικά ηχεία, περισσότερη ακρίβεια χρώματος, βελτίωση απόδοσης, ενσωματωμένη ασύρματη φόρτιση και μια παραλλαγή με υποστήριξη 4G LTE για AT&T, T - Κινητό και Verizon. Τον Σεπτέμβριο του 2013, η Amazon ενημέρωσε περαιτέρω το tablet Fire με το Kindle Fire HDX. Τον Νοέμβριο του 2013, η Apple κυκλοφόρησε το iPad Mini 2, το οποίο παρέμεινε στα 7,9 ίντσες και σχεδόν ταιριάζει με το υλικό του iPad Air.

Phablet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Σειρά Galaxy Note - παράδειγμα phablet

Τα κινητά τηλέφωνα και τα tablet είναι παρόμοιες συσκευές, που διαφοροποιούνται, επειδή τα τηλέφωνα έχουν συνήθως μικρότερες οθόνες ενώ επίσης, οι περισσότερες ταμπλέτες δεν διαθέτουν δυνατότητα δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Από το 2010, κυκλοφόρησαν smartphone με οθόνη αφής crossover, οθόνες μεγαλύτερες από 5 ίντσες. Αυτό το μέγεθος θεωρείται (ή μάλλον, θεωρούνταν) γενικά μεγαλύτερο από ένα παραδοσιακό smartphone, δημιουργώντας την κατηγορία του phablet από τον Forbes και άλλες δημοσιεύσεις. Το "Phablet" είναι ένα portmanteau του "τηλεφώνου" και της "ταμπλέτας".

Τη στιγμή της εισαγωγής των πρώτων phablets, είχαν οθόνες 5,3 έως 5,5 ίντσες, αλλά από το 2017 τα μεγέθη οθόνης έως 5,5 ίντσες θεωρούνται τυπικά. Παραδείγματα phablets από το 2017 και μετά είναι η σειρά Samsung Galaxy Note (νεότερα μοντέλα 5,7 ίντσες), το LG V10 / V20 (5,7 ίντσες), το Sony Xperia XA Ultra [6 ίντσες], το Huawei Mate 9 (5,9 ίντσες), και το Huawei Honor (MediaPad) X2 (7 ίντσες).

Gaming Ταμπλέτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Nintendo Switch

Ορισμένες ταμπλέτες τροποποιούνται με την προσθήκη φυσικών κουμπιών gamepad όπως D-pad και thumb sticks για καλύτερη εμπειρία παιχνιδιών σε συνδυασμό με την οθόνη αφής και όλες τις άλλες δυνατότητες ενός τυπικού υπολογιστή ταμπλέτα. Τα περισσότερα από αυτά τα tablet στοχεύουν να εκτελούν εγγενή παιχνίδια OS και παιχνίδια εξομοιωτή. Το Nvidia's Shield Tablet, με οθόνη 8 ιντσών (200 mm) που λειτουργεί με Android, είναι ένα παράδειγμα. Εκτελεί παιχνίδια Android που αγοράστηκαν από το Google Play store. Τα PC παιχνίδια μπορούν επίσης να μεταφερθούν σε ροή στο tablet από υπολογιστές με μερικά μοντέλα υψηλότερης τεχνολογίας με κάρτες γραφικών που υποστηρίζονται από τη Nvidia. Η κονσόλα Nintendo Switch είναι επίσης ένα μία gaming ταμπλέτα που λειτουργεί με το λογισμικό συστήματος Nintendo Switch, διαθέτει αποσπώμενους ελεγκτές Joy-Con με χειριστήρια κίνησης και τρεις λειτουργίες παιχνιδιού: λειτουργία επιτραπέζιων κορυφών χρησιμοποιώντας το kickstand, την παραδοσιακή λειτουργία σύνδεσης / τηλεόρασης και τη λειτουργία χειρός.

Booklet[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τα booklet είναι υπολογιστές ταμπλέτες (που μοιάζουν σαν βιβλία) με δύο οθόνες αφής με σχεδιασμό clamshell που μπορούν να διπλωθούν σαν φορητός υπολογιστής. Στα παραδείγματα περιλαμβάνονται το Microsoft Courier, το οποίο διακόπηκε το 2010, το Sony Tablet P (θεωρείται flop) και το Toshiba Libretto W100.

Αρχιτεκτονική συστήματος[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δύο κύριες κατηγορίες αρχιτεκτονικής υπολογιστών ανταγωνίζονται στην αγορά το δισκίο x86 και ARM αρχιτεκτονική .Η x86, συμπεριλαμβανομένων των x86-64 , είναι δημοφιλές στο Tablet PC, λόγω της χρήσης του σε φορητούς υπολογιστές που μπορούν να μοιράζονται κοινό λογισμικό και υλικό στο οποίο μπορεί να τρέξει μια έκδοση των Windows . Υπάρχουν όμως επίσης μη-PC που βασίζονται σε x86 δισκία όπως JooJoo και το ARM να κερδίζει σε δημοτικότητα μετά την επιτυχία του iPad. Το ARM έχει περισσότερη δύναμη και είναι πιο αποδοτικό από πλευράς κόστους για φορητούς υπολογιστές και κερδίζει επίσης την δημοτικότητα από άλλους κατασκευαστές όπως η Samsung με το Galaxy Tab, που λειτουργεί με το Android.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]