TV Plus

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
TV Plus
ΊδρυσηΟκτώβριος 1988
Πρώτη λειτουργίαΟκτώβριος 1988
Έναρξη λειτουργίαςΟκτώβριος 1988
Τέλος λειτουργίαςΦεβρουάριος 1993
ΙδιοκτήτηςΔήμος Πειραιά
Σλόγκανχωρίς διαφημίσεις, χωρίς διακοπές, χωρίς ειδήσεις
Χώρα Ελλάδα
ΓλώσσαΕλληνικά
Περιοχή εκπομπήςΠανελλαδικά
Πρώην ονομασίεςΕλεύθερη Τηλεόραση Πειραιώς
ΑντικατέστησεΕλεύθερη Τηλεόραση Πειραιώς
(π  σ  ε )

Το TV Plus (με την πλήρη ονομασία: TV Plus Πειραιάς) υπήρξε το πρώτο μη κρατικό τηλεοπτικό κανάλι που εξέπεμψε στην Αττική και το πρώτο συνδρομητικό κανάλι της Ελλάδας (αν και στην πραγματικότητα το κανάλι ήταν τοπικής εμβέλειας, έχοντας εμβέλεια μόνο στην Αττική). Ήταν ιδιοκτησία του Δήμου Πειραιά ο οποίος μέσω θυγατρικής δημοτικής επιχείρησης κατέχει μέχρι σήμερα το δημοτικό ραδιοφωνικό σταθμό Κανάλι Ένα 90,4 fm.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ξεκίνησε να λειτουργεί δοκιμαστικά τον Οκτώβριο του 1988. Ωστόσο υπήρξαν πολλές αντιδράσεις κατά τη διάρκεια της λειτουργίας του λόγω του κρατικού τηλεοπτικού μονοπωλίου στην Ελλάδα την εποχή εκείνη. Τον πρώτο χρόνο άλλαξε πολλές συχνότητες εκπομπής.

Με την πρώτη αλλαγή της συχνότητας το κανάλι μετονομάστηκε σε Ελεύθερη Τηλεόραση Δήμου Πειραιά συγχωνεύοντας προσωρινά στην ίδια συχνότητα έναν ακόμα νέο σταθμό ο οποίος λειτούργησε για πολύ μικρό χρονικό διάστημα, την Ανεξάρτητη Τηλεόραση Αθηνών ιδιοκτησίας Δήμου Αθηναίων όπου εμφανίστηκε για πρώτη φορά ο δημοσιογράφος Θέμος Αναστασιάδης.

Η λειτουργία του εμποδίζονταν διαρκώς με αποτέλεσμα να εμφανίζεται στους δέκτες ανά χρονικά διαστήματα και να εξαφανίζεται. Τελικά τον Ιούνιο του 1989 μετονομάζεται ξανά σε TV Plus και αφού άλλαξε αρκετές συχνότητες εκπομπής προκειμένου να μεταδίδει όσο το δυνατόν καλύτερο τηλεοπτικό σήμα, βγαίνει στον αέρα και αποφασίζεται η λειτουργία του ως συνδρομητικό κανάλι μέσω λήψης καλωδιακού αναλογικού αποκωδικοποιητή.

Τον Φεβρουάριο του 1993 σταμάτησε να λειτουργεί οριστικά, εξαιτίας οικονομικών ατασθαλιών της διεύθυνσης του σταθμού, ενώ η συχνότητά του (δίαυλος 33 UHF), καταλήφθηκε μετά από επτά μήνες (Σεπτέμβριος) από την νεοϊδρυθείσα τηλεόραση του ΣΚΑΪ (η οποία το 1999 μετατράπηκε στον σημερινό ALPHA), με αναλογική εκπομπή από την Πάρνηθα.

Πρόγραμμα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κατά την περίοδο των δοκιμαστικών εκπομπών (από τον Ιούνιο έως τον Οκτώβριο του 1989) το κανάλι μετέδιδε ελεύθερα μία ξένη ταινία κάθε βράδυ στις 10 καθώς και πληροφορίες για κινηματογράφους, πολιτιστικά γεγονότα κλπ νωρίτερα. Το πρόγραμμα αυτό ήταν το πρώτο μη κρατικό ελληνικό πρόγραμμα που μεταδόθηκε στην Αττική, σπάζοντας το μονοπώλιο της ΕΡΤ. Στην συνέχεια και έως το 1993 μετέδιδε ταινίες από τον διεθνή κινηματογράφο, ενώ ανά διαστήματα μετέδιδε και οικολογικά μηνύματα, ενώ μέρος του προγράμματός του κάλυπτε η αναμετάδοση του πολύ δημοφιλούς τότε δορυφορικού αγγλικού καναλιού Super Channel.

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]