Sly and the Family Stone

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Sly and the Family Stone
Ιστότοπος
https://www.slystonemusic.com/

Οι Sly and the Family Stone ήταν αμερικανικό μουσικό συγκρότημα από το Σαν Φρανσίσκο, που υπήρξε από τους θεμέλιους λίθους στην δημιουργία της σόουλ και της φανκ. Το συγκρότημα ιδρύθηκε το 1967 και διαλύθηκε το 1983. Ο ιδρυτής και φυσικός ηγέτης του συγκροτήματος Σλάι Στόουν είναι ένας προικισμένος μουσικός που παίζει πολλά μουσικά όργανα, τραγουδάει και γράφει μουσική. Τα περισσότερα μέλη του συγκροτήματος υπήρξαν συγγενείς και φίλοι του Σλάι. Το συγκρότημα υπήρξε το πρώτο φυλετικά ενοποιημένο γκρουπ στην αμερικανική ροκ-ποπ σκηνή, καθώς και το πρώτο με μέλη και από τα δύο φύλα.

Το συγκρότημα ιδρύθηκε όταν οι αδελφοί Σλάι και Φρέντυ ένωσαν τις μπάντες τους (Sly and the Stoners και Freddy and the Stone Souls) το 1967. Τα υπόλοιπα μέλη ήταν η τρομπετίστα Σύνθια Ρόμπινσον, ο ντράμερ Γρεγκ Έρικο, ο σαξοφωνίστας Τζέρυ Μαρτίνι και ο μπασίστας Λάρυ Γκρέιαμ. Μέσα στον χρόνο τους πλαισίωσε η αδερφή τους Ρόουζη Στόουν στα πλήκτρα και το πιάνο. Στις επιτυχίες τους περιλαμβάνονται πέντε τοπ-10 τραγούδια και τέσσερις δίσκοι που επηρέασαν την Αμερικανική μουσική, από την ποπ, τη σόουλ, την R&B και τη φανκ μέχρι τη χιπ χοπ.

Κατά τη διάρκεια της δεκαετίας του '70 το συγκρότημα έπαιξε πιο δυναμική φανκ, που επηρέασε τη μουσική βιομηχανία όσο και οι πρώτες κυκλοφοφορίες του. Παρ' όλα αυτά, ως αποτέλεσμα του εθισμού των μελών στα ναρκωτικά και των συγκρούσεων μεταξύ τους, η μπάντα διαλύθηκε το 1975. Ο Σλάι συνέχισε να ηχογραφεί με το συγκρότημα, και το όνομά του, μέχρι το 1983. Το 1987 ο Σλάι συνελήφθη και καταδικάστηκε για χρήση κοκαΐνης, ωστόσο αργότερα κατάφερε να αποτοξινωθεί.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1968: Dance to the music

1969: Stand!

1970: Greatest Hits

1971: There's a riot going on

1973: Fresh

1974: Small tall

1975: High on you

1976: Heard ya missed me, well I'm back

1979: Ten years too soon

1979: Back on the right track

2006: Different strokes by different folks

2013: Higher!

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]