Sinclair Research

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Μερική άποψη του επίπεδου πληκτρολογίου και λογότυπο του ZX-81, δημοφιλέστατου οικιακού υπολογιστή της εποχής του

Η Sinclair Research Ltd ήταν μία από τις σημαντικότερες εταιρείες στην αγορά των προσωπικών/οικιακών υπολογιστών την δεκαετία του 1980. Ιδρύθηκε στο Κέμπριτζ (Αγγλία) το 1961 από τον Κλάιβ Σίνκλερ (Sir Clive Sinclair), με ειδίκευση σε ραδιόφωνα, συσκευές υψηλής πιστότητας (ΗiFi) και αριθμομηχανές. Το 1973 μετεξελίχθηκε σε εταιρεία παραγωγής ηλεκτρονικών και κατέληξε στα τέλη της δεκαετίας του '70 στην παραγωγή των θρυλικών πλέον οικιακών υπολογιστών όπως ο ZX Spectrum. Το 1980 εισήγαγε στην αγορά την έννοια του οικιακού υπολογιστή με τον ZX80 που επωλείτο στην τιμή των 100 λιρών. Την επομένη χρονιά η βρετανική εταιρεία παρουσίασε τον ZX-81 και ένα χρόνο μετά 1982 τον Spectrum, που υπήρξε σημείο απογείωσης για την εταιρεία σε πωλήσεις, διάρκεια και αναγνώριση. Ο Spectrum διείσδυσε σε όλες τις αγορές του κόσμου (συμπεριλαμβανομένης και των ΗΠΑ όπου επωλείτο ως Timex). Στην Ελλάδα είχε τεράστια εμπορική επιτυχία, περισσότερο όμως θα μείνει στην ιστορία γιατί εξοικείωσε και γαλούχησε μια γενιά νέων ανθρώπων στην έννοια του ηλεκτρονικού υπολογιστή, του gaming και του προγραμματισμού. Ακολούθησαν ο Spectrum+ (με καλύτερο πληκτρολόγιο), ατυχείς όμως επιλογές όπως ο QL (ενδιαφέρων υπολογιστής) με ατυχείς σχεδιαστικές επιλογές όπως τα microdrives, το ηλεκτρικό όχημα C5 και η επίπεδη (CRT) φορητή τηλεόραση TV-80, εξάντλησαν τα διαθέσιμα κεφάλαια και την εμπιστοσύνη της αγοράς.

Το 1985 η εταιρεία εξαγοράστηκε από την Amstrad, τα προϊόντα της όμως συνέχισαν να κυκλοφορούν με τον ίδιο λογότυπο, ο Sir Clive Sinclair συνέχισε τον μοναχικό δρόμο της έρευνας χωρίς όμως να μπορέσει από τότε να παρουσιάσει στην αγορά κάτι τόσο σημαντικό και καινοτόμο όπως ο Spectrum.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Sinclair Research της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).