Shine On You Crazy Diamond

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Shine On You Crazy Diamond"
Τραγούδι με 9 μέρη από Pink Floyd
από το άλμπουμ Wish You Were Here
Κυκλοφόρησε15 Σεπτεμβρίου 1975
ΗχογραφήθηκεΙανουάριος - Ιούλιος 1975
ΕίδοςProgressive rock[1]
Μπλουζ ροκ
ΓλώσσαΑγγλική
Διάρκεια26.05 (Όλα τα μέρη)
13:37 (Μέρη I–V)
12:28 (Μέρη VI–IX) 3:53 (single)
ΔισκογραφικήHarvest (UK)
Columbia/CBS (US)
ΣτιχουργόςΡότζερ Γουότερς
ΣυνθέτηςΡότζερ Γουότερς - Ντέιβιντ Γκίλμορ - Ρίτσαρντ Ράιτ
ΠαραγωγόςPink Floyd

To Shine On You Crazy Diamond είναι σύνθεση του αγγλικού συγκροτήματος Pink Floyd, που αποτελείται από 9 μέρη. Συμπεριλήφθηκε στον δίσκο Wish You Were Here, και κυκλοφόρησε το 1975. Η σύνθεση έγινε από τους Ρότζερ Γουότερς, Ντέιβιντ Γκίλμορ και Ρίτσαρντ Ράιτ. Θεωρείται μία από τις σπουδαιότερες συνθέσεις του συγκροτήματος.[2] Οι στίχοι γράφτηκαν από τον Γουότερς, και είναι αφιερωμένοι στον Σιντ Μπάρετ, τον πρώην κιθαρίστα και αρχηγό του συγκροτήματος, ο οποίος αποχώρησε από το συγκρότημα το 1968, λόγω του χρόνιου προβλήματός του με τα ψυχεδελικά ναρκωτικά, τα οποία είχαν καταλυτική επίδραση στην ψυχική του υγεία.

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Θεωρείται μια προοδευτική ροκ σύνθεση σε κλειδί Σολ ελάσσονα, με έντονα μπλουζ ροκ στοιχεία, τα οποία προσδίδει ο Γκίλμορ με την κιθάρα του. Η συνολική διάρκειά της είναι 26 λεπτά, και χωρίζεται σε 2 κομμάτια στο άλμπουμ Wish You Were Here. Πρώτα είναι τα πέντε πρώτα μέρη, και μετά τα Welcome To The Machine, Have A Cigar και Wish You Were Here, ακολουθούν τα υπόλοιπα 4 μέρη.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. Murphy, Sean (22 Μαΐου 2011). «The 25 Best Progressive Rock Songs of All Time». PopMatters. Ανακτήθηκε στις 31 Ιουλίου 2016. 
  2. «Αρχειοθετημένο αντίγραφο» (PDF). Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο (PDF) στις 15 Ιουνίου 2016. Ανακτήθηκε στις 8 Μαρτίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]