Reservoir Dogs

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Reservoir Dogs
Κινηματογραφική αφίσα
ΣκηνοθεσίαΚουέντιν Ταραντίνο
ΠαραγωγήΛώρενς Μπέντερ
ΣενάριοΚουέντιν Ταραντίνο
ΠρωταγωνιστέςΧάρβεϊ Καϊτέλ
Μάικλ Μάντσεν
Τιμ Ροθ
Στιβ Μπουσέμι
ΦωτογραφίαΑντζέι Σέκουλα
ΜοντάζSally Menke
Εταιρεία παραγωγήςArtisan Entertainment
ΔιανομήMiramax Films
Πρώτη προβολή21 Ιανουαρίου 1992 (στο κινηματογραφικό φεστιβάλ "Sundance")
Κυκλοφορία1992
Διάρκεια99 λεπτά[1]
ΠροέλευσηΗΠΑ
ΓλώσσαΑγγλικά
ΠροηγείταιPulp Fiction

Το Reservoir Dogs είναι αμερικανική ταινία εγκλήματος [2], ανεξάρτητης παραγωγής, του 1992 σε σενάριο και σκηνοθεσία του Κουέντιν Ταραντίνο, η οποία αποτελεί και την πρώτη ταινία του σκηνοθέτη.

Πλοκή[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Τζο και ο γιος του Έντι αναθέτουν σε έξι άνδρες να πραγματοποιήσουν μια ληστεία διαμαντιών. Ο κάθε ένα από αυτούς δεν κοινοποιεί στους άλλους τα στοιχεία του και αναγνωρίζονται μεταξύ τους με ονόματα χρωμάτων: Άσπρος, Ξανθός, Πορτοκαλί, Ροζ, Καφέ και Μπλε. Η ληστεία δεν πετυχαίνει, γιατί οι αστυνομικοί έφτασαν στο σημείο της κλοπής νωρίτερα απ' ότι τους περίμεναν.

Είχαν κανονίσει να γυρίσουν σε μια παλιά αποθήκη μετά τη ληστεία. Οι πρώτοι που γυρνούν είναι ο Άσπρος με τον πυροβολημένο στην κοιλιά Πορτοκαλί. Στη συνέχεια έρχεται ο Ροζ, που λέει ότι έχει αυτός πάρει τα διαμάντια και τα έχει κρύψει. Ο Άσπρος του λέει πως ο Καφέ έχει πεθάνει. Ύστερα από λίγο ο Πορτοκαλί χάνει τις αισθήσεις του. Μετά έρχεται ο Ξανθός, που έχει ακραία και επιθετική συμπεριφορά, και τους λέει πως έχει έναν αστυνομικό στο πορτ-μπαγκάζ για να τους πει ποιος τους έστησε ενέδρα. Τον δένουν σε μια καρέκλα για να τον ανακρίνουν.

Ύστερα, φτάνει στην αποθήκη ο Έντι και πάει μαζί με τον Άσπρο και τον Ροζ να πάρουν τα κλοπιμαία. Ο Ξανθός βασανίζει τον αστυνομικό και του κόβει το ένα αυτί. Μετά φέρνει ένα μπετόνι βενζίνης και ετοιμάζεται να τον κάψει ζωντανό. Τότε, ο Πορτοκαλί ανακτά τις αισθήσεις του και πυροβολεί θανάσιμα τον Ξανθό. Αποκαλύπτει πως είναι και εκείνος αστυνομικός και πως η αστυνομία θα φτάσει στην αποθήκη μόλις φτάσει ο Τζο. Ο αστυνομικός του απαντά πως τον λένε Μάρβιν Νας και πως τον έχει ξαναδεί. Σε μια αναδρομή στην ώρα λίγο μετά η ληστεία, φαίνεται πως ο Πορτοκαλί πυροβολήθηκε από μια γυναίκα, καθώς προσπάθησε να πάρει το αυτοκίνητό της και να διαφύγει.

Ο Έντι, ο Ροζ και ο Άσπρος γυρνούν και βλέπουν τον Ξανθό σκοτωμένο. Ο Πορτοκαλί τους λέει πως ο Ξανθός απειλούσε πως θα τους σκότωνε όλους. Ο Έντι εκνευρίζεται, σκοτώνει τον Μάρβιν Νας και λέει στον Πορτοκαλί ότι ο Ξανθός δε θα έκανε ποτέ κάτι τέτοιο, γιατί έχει αναπτύξει σχέση εμπιστοσύνης με τον Τζο.

Τότε φτάνει στην αποθήκη ο Τζο και λέει πως ο Πορτοκαλί τους την έστησε επειδή είναι αστυνομικός και πως ο Μπλε είναι νεκρός. Ο Τζο στρέφει το όπλο στον Πορτοκαλί και ο Άσπρος στον Τζο, καθώς δεν πιστεύει ότι ο Πορτοκαλί τους την έστησε. Στη συνέχεια, ο Έντι στρέφει το όπλο στον Άσπρο και ο Ροζ κρύβεται για να γλιτώσει τις σφαίρες. Μετά τους πυροβολισμούς, ο Τζο και ο Έντι πεθαίνουν και ο Ροζ φεύγει με τα διαμάντια.

Στο τέλος, ο Άσπρος με σφαίρα στην κοιλιά, πηγαίνει στον ετοιμοθάνατο Πορτοκαλί να τον παρηγορήσει και εκείνος του λέει πως είναι αστυνομικός. Ο Άσπρος τον πυροβολεί θανάσιμα και τότε μπαίνει η αστυνομία στην αποθήκη και σκοτώνει τον Άσπρο.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιός Ρόλος
Χάρβεϊ Καϊτέλ κος Άσπρος
Μάικλ Μάντσεν κος Ξανθός
Τιμ Ροθ κος Πορτοκαλί
Στιβ Μπουσέμι κος Ροζ
Λόρενς Τίρνεϊ Τζο
Κρις Πεν Έντι
Κερκ Μπαλτζ Μάρβιν Νας
Κουέντιν Ταραντίνο κος Καφέ
Έντουαρντ Μπάνκερ κος Μπλε

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Reservoir Dogs». Ανακτήθηκε στις 27 Οκτωβρίου 2018. 
  2. The heist film is a subgenre of crime film. It focuses on the planning, execution, and aftermath of a theft.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]