Rainbow Rising

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Rainbow Rising
Στούντιο άλμπουμ από Rainbow
Κυκλοφόρησε17 Μαΐου 1976
ΗχογραφήθηκεΦεβρουάριος 1976 στο Μόναχο
Μουσικό είδοςHard Rock, Heavy Metal
Διάρκεια33:28
ΠαραγωγόςΜάρτιν Μπερτς
ΔισκογραφικήPolydor (Ευρώπη) Oyster (Αμερική)
Δισκογραφικό χρονολόγιο
(Rainbow)
Ritchie Blackmore's Rainbow
(1975)
Rainbow Rising
(1976)
Rainbow On Stage
(1977)

Rainbow Rising είναι ο τίτλος του δεύτερου στούντιο δίσκου του βρετανικού χαρντ ροκ συγκροτήματος Rainbow, ο οποίος κυκλοφόρησε το Μάιο του 1976 μέσω της δισκογραφικής εταιρείας "Polydor" στην Ευρώπη και της "Oyster" στην Αμερική. Θεωρείται δίσκος - σταθμός στη δεκαετία του 1970 αφήνοντας επιρροές σε πολλούς νεώτερους καλλιτέχνες.[1]

Ιστορία της ηχογράφησης και του δίσκου[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Σεπτέμβριο του 1975, ο Ρίτσι Μπλάκμορ και ο Ρόνι Τζέιμς Ντίο ήταν τα δύο εναπομείναντα μέλη των Rainbow, αφού ο εκκεντρικός κιθαρίστας είχε απολύσει τους Μίκι Λε Σουλ, Γκρεγκ Γκρούμπερ και Γκάρι Ντρίσκολ, μη θεωρώντας τους ικανούς για να εκπληρώσουν τις απαιτήσεις που είχε ο Μπλάκμορ από τους μουσικούς του. Γι' αυτό το λόγο πραγματοποιούσαν ακροάσεις για νέα μέλη τα οποία θα στελέχωναν το συγκρότημα, στα "Pirate Sound Studios" του Λος Άντζελες. Στις 4 Οκτωβρίου, ανακοινώθηκε η ένταξη στους Rainbow του πρώην ντράμερ του Τζεφ Μπεκ και των Bedlam, Κόζι Πάουελ και του μπασίστα Τζίμι Μπέην. Τρεις εβδομάδες αργότερα, στις 25 Οκτωβρίου ανακοινώθηκε ότι ο νέος κιμπορντίστας του συγκροτήματος θα είναι ο Τόνι Κάρεϊ.
Μετά από πρόβες δύο εβδομάδων, οι Rainbow έπαιξαν την πρώτη τους συναυλία στο "Forum Concert Bowl" του Μόντρεαλ, στον Καναδά, μπροστά σε μόλις 1500 φίλους του συγκροτήματος. Πέραν των κομματιών από το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος, "Ritchie Blackmore's Rainbow", προστέθηκαν στο set list τους τρία νέα τραγούδια, τα "Stargazer", "A Light in the Black" και "Do You Close Your Eyes". Στη συνέχεια, πραγματοποίησαν περιοδεία σε διάφορα μέρη των Ηνωμένων Πολιτειών, κατά τη διάρκεια του Νοεμβρίου και Δεκεμβρίου του 1975.
Τον Φεβρουάριο της νέας χρονιάς, μετέβησαν στα "Musicland Studios" του Μονάχου για να ηχογραφήσουν το νέο τους δίσκο, στον οποίο συμπεριέλαβαν το τρία προϋπάρχοντα τραγούδια αλλά και τα "Starstruck", "Run With the Wolf" και "Tarot Woman". Η μίξη του δίσκου έγινε στο Λος Άντζελες και αργότερα, στη Νέα Υόρκη.
Η εμπορική επιτυχία του "Rainbow Rising"ήταν αρκετά μεγάλη αφού παρ' όλο που δεν ανέβηκε στο βρετανικό Top-10 φθάνοντας ως το # 11, παρέμεινε στα τσαρτ για 22 εβδομάδες, με αποτέλεσμα να βραβευθεί σαν χρυσός δίσκος. Στις Ηνωμένες Πολιτείες έφθασε στο # 48 και στην Ευρώπη αποτέλεσε το έναυσμα για την εμπορική καθιέρωση του συγκροτήματος.
Στο διάρκειας οκτώ λεπτών "Stargazer", συμμετείχε η Φιλαρμονική Ορχήστρα του Μονάχου, κάνοντας ακόμη πιο έντονο τον επικό χαρακτήρα του κομματιού, το οποίο είναι ένα από τα γνωστότερα και πιο πολυσυζητημένα κομμάτια του συγκροτήματος. Το "Stargazer" θεωρείται ότι με τον ήχο του και τους επικούς στίχους του Ντίο αποτέλεσε έναν από τους βασικούς δημιουργούς του μουσικού είδους Power Metal.
Οι Rainbow ξεκίνησαν να περιοδεύουν με σκοπό την προώθηση του δίσκου τον Ιούνιο του 1976. Ξεκινώντας από το Κολούμπους του Οχάιο στις 11 του μήνος, έδωσαν 22 συναυλίες μέχρι τις 3 Αυγούστου. Στα τέλη του Αυγούστου, ξεκίνησαν την βρετανική τους περιοδεία, συνεχίζοντας στην Ευρώπη κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου.
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1976, ηχογράφησαν τη ζωντανή τους εμφάνιση στο Μόναχο, η οποία κυκλοφόρησε ως "Live in Germany 1976" μέσω της "Connoiseur", το 1990.

Τραγούδια[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1. Tarot Woman (Blackmore, Dio) - 5:58
2. Run With the Wolf (Blackmore, Dio) - 3:48
3. Starstruck (Blackmore, Dio) - 4:06
4. Do You Close Your Eyes (Blackmore, Dio) - 2:58
5. Stargazer (Blackmore, Dio) - 8:26
6. A Light in the Black (Blackmore, Dio) - 8:12

Θέσεις τσαρτ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Rainbow Rising (άλμπουμ)

Επίσημη κυκλοφορία: 17 Μαΐου 1976

Χώρα Θέση
Ηνωμένο Βασίλειο 11
Καναδάς 17
Δανία 17
Σουηδία 23
Νέα Ζηλανδία 36
Γερμανία 38
Ηνωμένες Πολιτείες 48

Βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Rainbow Rising (άλμπουμ)
Ηνωμένο Βασίλειο (BPI Certification): Χρυσός

Μέλη των Rainbow[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σύνθεση του συγκροτήματος κατά την ηχογράφηση του "Rainbow Rising" είχε την εξής μορφή:
Ρόνι Τζέιμς Ντίο - φωνητικά
Ρίτσι Μπλάκμορ - κιθάρα
Τόνι Κάρεϊ - πλήκτρα
Τζίμι Μπέην - μπάσο
Κόζι Πάουελ - τύμπανα

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «The 50 Best Metal Albums of All Time». Ανακτήθηκε στις 27 Δεκεμβρίου 2021. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]