Pax Romana

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία στην μεγαλύτερή της έκταση με τις κατακτήσεις του Τραϊανού
Pax Romana (λατινική φράση που μεταφράζεται ως "Ρωμαϊκή Ειρήνη") ήταν η μεγάλη περίοδος σχετικής ειρήνης και αμελητέας επέκτασης μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας, τον 1ο και 2ο αιώνα μ.Χ. Καθώς την καθιέρωσε ο Καίσαρας Αύγουστος καλείται μερικές φορές και Pax Augusta. Διήρκεσε περίπου από το 27 π.Χ. μέχρι το 180 μ.Χ.[1].

Παρά τον όρο, η περίοδος δεν ήταν χωρίς ένοπλες συρράξεις, καθώς οι αυτοκράτορες συχνά έπρεπε να καταπνίγουν επαναστάσεις. Επιπλέον, τόσο συνοριακές αψιμαχίες όσο και κατακτητικοί πόλεμοι έλαβαν χώρα αυτή την περίοδο. Ο Τραϊανός έκανε σειρά εκστρατειών εναντίον των Πάρθων, ενώ ο Μάρκος Αυρήλιος ξόδεψε σχεδόν όλη την τελευταία δεκαετία της εξουσίας του πολεμώντας γερμανικά φύλα.

Παρ' όλα αυτά καθώς το εσωτερικό της Αυτοκρατορίας έμεινε ουσιαστικά ανέγγιχτο από πολέμους, η Pax Romana ήταν μια περίοδος σχετικής ηρεμίας, στην οποία η Ρώμη δεν υπέστη ούτε μεγάλους εμφύλιους πολέμους, ούτε σοβαρές εισβολές. Κατά την περίοδο αυτή το ρωμαϊκό εμπόριο άνθισε, ανεμπόδιστο από πειρατές ή εχθρικά στρατεύματα.

Η Pax Romana έληξε το 180 μ.Χ. με τον θάνατο του Μάρκου Αυρήλιου[2]..

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Pax Romana / Roman history». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2020. 
  2. «Pax Romana / Roman history». Encyclopedia Britannica (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 12 Μαρτίου 2020. 

Βλέπε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]