Nightwish

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Οι Nightwish

Οι Nightwish είναι φινλανδικό συγκρότημα συμφωνικής μέταλ το οποίο δημιουργήθηκε το 1996 στο Κίτεε.

Ιστορικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δεκαετία 1990[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το συγκρότημα γεννήθηκε από μια ιδέα του Τουόμας Χολοπάινεν, μετά από ένα βράδυ που πέρασε με φίλους γύρω από μια φωτιά στην εξοχή. Το 1997, στην αρχική σύνθεση, εκτός από τον Χολοπάινεν, συμμετείχε ο Έμπου Βουόρινεν, τον οποίο ο Χολοπάινεν μόλις είχε γνωρίσει, και η Τάρια Τούρουνεν, συμφοιτήτρια του Χολοπάινεν στη διάσημη μουσική Ακαδημία Σιμπέλιους, όπου και είχε ξεχωρίσει για το ταλέντο της. Μαζί ηχογράφησαν το πρώτο τους ντέμο με τίτλο "Nightwish".

Λίγο πριν την ηχογράφηση του πρώτου τους άλμπουμ, Angels Fall First, προστέθηκε στο συγκρότημα ο ντράμερ Γιούκα Νεβαλάινεν. Τον Μάιο του 1997, υπέγραψαν με τη Spinefarm Records για δύο άλμπουμ, ωστόσο, λίγο αργότερα η εταιρεία ανανέωσε το συμβόλαιό τους για τρία άλμπουμ.

Το 1998, προστέθηκε στο συγκρότημα ο Σάμι Βάνσκα, παλιός φίλος του Χολοπάινεν, και μ' αυτή τη σύνθεση το συγκρότημα κυκλοφόρησε δύο ακόμη άλμπουμ (Oceanborn, Wishmaster) και ένα EP (Over The Hills And Far Away), το οποίο περιείχε, μεταξύ άλλων, μια διασκευή στο ομώνυμο κομμάτι του Γκάρι Μουρ και μια επανεκτέλεση στο "Astral Romance" από το πρώτο τους άλμπουμ, με αντρικά φωνητικά από τον Τόνι Κάκο, τραγουδιστή του επίσης φινλανδικού συγκροτήματος Sonata Arctica (στην εκδοχή του "Angels Fall First, τα συγκεκριμένα φωνητικά είχε αναλάβει ο ίδιος ο Χολοπάινεν).

Αξίζει να σημειωθεί πως το "Oceanborn" αποτελεί το κορυφαίο συνθετικό δημιούργημα των Nightwish από όλους τους δίσκους που έχει γράψει ο Tuomas, συνολικά, το οποίο είναι και το αγαπημένο όλων των οπαδών του συγκροτήματος. Αμέσως μετά, ακολουθούν τα "Angels Fall First", "Wishmaster", "Century Child" και "Dark Passion Play".

Λίγο αργότερα, ο Σάμι Βάνσκα εγκατέλειψε το συγκρότημα, για να αντικατασταθεί από τον Μάρκο Χιέταλα, τραγουδιστή και μπασίστα του συγκροτήματος Tarot. Μ' αυτή τη νέα σύνθεση, οι Nightwish ηχογράφησαν το Century Child και το Once το οποίο θεωρείται από μεγάλο μέρος οπαδών το καλύτερό τους άλμπουμ. Τόσο στο Century Child όσο και στο Once, ο Μάρκο συμμετέχει και φωνητικά.

Δεκαετία 2000[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ακολούθησε η επιτυχημένη περιοδεία "Once Upon a Tour" για την κυκλοφορία του Once, που διήρκησε δύο χρόνια (2004-2005). οι Nightwish έληξαν τη συνεργασία τους με την Τάρια στα τέλη του 2006, μετά από δέκα ολόκληρα χρόνια καριέρας, κλείνοντας τον κύκλο μιας υπέροχης μουσικής πορείας.

Το 2006, κυκλοφόρησε η τελευταία συναυλία με την Τάρια, καταγεγραμμένη στο DVD "End of Era". Παράλληλα κυκλοφόρησε και μία συλλογή με τα καλύτερα τραγούδια της μπάντας. Το ίδιο έτος, οι Nightwish ξεκίνησαν ακροάσεις προς αναζήτηση νέας τραγουδίστριας για το 2007 και έπειτα. Υπήρξαν διάφορες φήμες σχετικά με τη διάδοχο της Τάρια, ενώ ακούστηκαν τα ονόματα της Σιμόν Σίμονς (Epica), της Λιβ Κριστίν (Theatre of Tragedy, Leave's Eyes) και ιδιαίτερα έντονα της Vibeke Stene, που είχε στο μεταξύ αποχωρήσει από τους Tristania, όπως και της τραγουδίτριας των Evanescence, Έιμι Λι. Ωστόσο, ο Χολοπάινεν ποτέ δεν επιβεβαίωσε αυτές τις φήμες, διευκρινίζοντας πως ό,τι δεν αναφέρεται στον επίσημο ιστότοπο του συγκροτήματος δεν έχει καμία σχέση με την πραγματικότητα, και πράγματι, στις αρχές του 2007, ανακοινώθηκε, επιτέλους, η ταυτότητα της υποψήφιας που είχε καταφέρει να κερδίσει τη θέση της στο συγκρότημα: επρόκειτο για τη σχετικά άγνωστη Σουηδέζα Ανέτ Όλζον, η οποία μέχρι την πρόσληψή της στους Nightwish ήταν η τραγουδίστρια του σουηδικού ροκ συγκροτήματος Alyson Avenue.

Με την Ανέτ, οι Nightwish ηχογράφησαν το έκτο στούντιο άλμπουμ τους, Dark Passion Play, το οποίο κυκλοφόρησε τον Σεπτέμβριο του 2007 και αποτελεί το κορυφαίο συνθετικό δημιούργημα, έως τώρα, του Τουόμας μετά από τα τέσσερα πρώτα αριστουργήματά του. Η Ανέτ διαθέτει μια απαλή, γλυκιά χροιά, ιδιαίτερα εκφραστική και μελωδική, δυνατή και ευαίσθητη φωνή που μοιάζει να δένει απόλυτα με το έντονα συναισθηματικό, σκοτεινό και ατμοσφαιρικό ύφος του "Dark Passion Play".

Το πρώτο single που βγήκε από το άλμπουμ ήταν το "Eva", το οποίο κυκλοφόρησε σχεδόν ταυτόχρονα με την ανακοίνωση του ονόματος της τραγουδίστριας, αποκλειστικά μέσω διαδικτύου. Τα έσοδα από την αγορά του θα προσφέρονταν σε φιλανθρωπική οργάνωση για τα δικαιώματα του παιδιού. Αρχικά είχε ανακοινωθεί ότι το συγκεριμένο τραγούδι δε θα υπήρχε στο Dark Passion Play, όμως τελικά συμπεριλήφθηκε. Δεύτερο single ήταν το "Amaranth", το οποίο κυκλοφόρησε και σε DVD, λίγες μέρες πριν την επίσημη κυκλοφορία του άλμπουμ. Στις αρχές Δεκεμβρίου 2007 κυκλοφόρησε το τρίτο single, "Erämaan Viimeinen", το οποίο ουσιαστικά επρόκειτο για τη φωνητική εκδοχή του ορχηστρικού "Last of the Wilds" από το Dark Passion Play. Το τραγούδι ερμηνεύει στα φινλανδικά η Jonsu (Johanna Salomaa) από το φινλανδικό συγκρότημα Indica που έκανε support στους Nightwish σε αρκετές από τις συναυλίες της τουρνέ τους το 2007. Το τέταρτο single ήταν το "Bye Bye Beautiful", το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιανουάριο του 2008.

To Dark Passion Play κυκλοφόρησε επίσης και σε περιορισμένη έκδοση 2-CD, όπου στο δεύτερο CD συμπεριλαμβάνονται ορχηστρικές εκδοχές όλων των κομματιών του άλμπουμ. Ο Χολοπάινεν έχει χαρακτηρίσει το Dark Passion Play το πιο προσωπικό του δημιούργημα, ενώ έχει δηλώσει ότι το τραγούδι που ανοίγει το album, το 14λεπτο "The Poet And The Pendulum", είναι το ωραιότερο που έγραψε ποτέ.

Δεκαετία 2010[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στις 30 Νοεμβρίου 2011 κυκλοφόρησε το νέο αλμπουμ των Nightwish με τίτλο Imaginaerum, κατά το οποίο το γκρουπ φαίνεται να αποκτά εναν πιο σάουντρακ χαρακτήρα, ενώ αποτελεί το πιο ιδιαίτερο και διαφορετικό συνθετικά δημιούργημα, ως τώρα, του Τουόμας.

Μετά από μια μεγάλη περιοδεία που ακολούθησε, το φθινόπωρο του 2012, στις 28 Σεπτεμβρίου, η Ανέτ αρρώστησε και δεν μπορούσε να παραστεί σε κάποια συναυλία στην Αμερική. Η μπάντα αποφάσισε για εκείνη τη μέρα να αντικαταστήσει την Ανέτ με την Ελίζε από τους Amaranthe και την Αλίσα από τους Τhe Agonist. Η Ανέτ ανάρρωσε και έδωσε μια τελευταία συναυλία με τους Nightwish στις 29 Σεπτεμβρίου. Την 1η Οκτωβρίου του 2012, μέσω της επίσημης σελίδας της μπάντας στο facebook, ανακοινώθηκε ότι η τραγουδίστρια της μπάντας Ανέτ θα αντικατασταθεί. Η Ανέτ αποχώρησε οριστικά από το συγκρότημα, συναινετικά, με κύριο αίτιο ότι είναι πλέον προφανές πως οι μουσικές κατευθύνσεις της ίδιας και των Nightwish διαφέρουν κατά πολύ. Στην ανακοίνωση αυτή αναφερόταν και η αντικατάσταση της Ανέτ με την πρώην τραγουδίστρια των After Forever και ReVamp, Φλορ Γιάνσεν, μέχρι, τουλάχιστον, να τελειώσει η περιοδεία για το Imaginaerum (50 συναυλίες είχαν απομείνει). Η Φλορ απέσπασε πολλές καλές κριτικές από τους φανατικούς του συγκροτήματος. Το Νοέμβριο του 2012, στη Hartwall Areena έγινε η επίσημη πρεμιέρα της ταινίας Imaginaerum την οποία ακολούθησε μια συναυλία της μπάντας.

Η μπάντα τον Αύγουστο του 2013, ανακοίνωσε ότι θα κυκλοφορήσει ένα live DVD με την εμφάνισή της στο γερμανικό φεστιβάλ Wacken Open Air. Ενώ ο Τουόμας είναι απασχολημένος με την κυκλοφορία ενός δικού του άλμπουμ με κύρια θεματολογία τον Σκρουτζ Μακ Ντακ, το Music Inspired by the Life and Times of Scrooge, η μπάντα σε μια επίσημη ανακοίνωση της δήλωσε ότι από το 2015, η Φλορ Γιάνσεν θα γίνει η μόνιμη τραγουδίστριά τους, όπως και ο Troy Donockley, ο οποίος κατά καιρούς έχει συμμετάσχει σε συναυλίες και ηχογραφήσεις της μπάντας από το 2007, θα γίνει πλέον μόνιμο μέλος. Στο DVD τους, με την εμφάνιση στο Wacken, το οποίο συμπεριλαμβάνει επίσης ένα δίωρο ντοκιμαντέρ με τις περιπέτειες της μπάντας κατά τη διάρκεια της περιοδείας, τα πλάνα με την προηγούμενη τραγουδίστρια τους Annete Olzon, είναι όλα αποκλεισμένα μετά από επιθυμία της ίδιας.

Στις 6 Αυγούστου 2014, ανακοινώθηκε πως ο Kai Hahto από το 2015, θα είναι ο νέος ντράμερ για το όγδοο άλμπουμ Endless Forms Most Beautiful, αντικαθιστώντας τον Γιούκα Νεβαλάινεν, για τον οποίο το νέο άλμπουμ θα είναι και το πρώτο στο οποίο δεν θα συμμετέχει. Ο λόγος της προσωρινής αποχώρησης του Γιούκα Νεβαλάινεν είναι η χρόνια αϋπνία. Ο Γιούκα έδωσε οδηγίες στον Kai Hahto για το πως θα παιχτούν τα ντραμς στο άλμπουμ. Ο Νεβαλάινεν παρέμεινε προσωρινό μέλος των Nightwish μέχρι το 2016. Έκτοτε, ο Hahto έγινε επίσημα, ο μόνιμος ντράμερ της μπάντας, ο οποίος έως το 2016 τον αντικαθιστούσε προσωρινά, και ο Γιούκα αποφάσισε, εφόσον θεραπεύτηκε από την αϋπνία, να αποσυρθεί από τα μουσικά δρώμενα, έχοντας πια κουραστεί, και να βοηθάει το συγκρότημα ως μέλος του management τους.

Ο επί 20 χρόνια μπασίστας των Nightwish, πήρε επίσης την απόφαση να αποσυρθεί το 2022 από τα μουσικά πεπραγμένα αλλά και από τη δημόσια ζωή γενικά, για να ξεκουραστεί και να αφιερώσει περισσότερο χρόνο στην οικογένειά του.

Μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ενεργά μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Φλορ Γιάνσεν - Φωνητικά (2015-Σήμερα)
  • Τουόμας Χολοπάινεν - Πλήκτρα (1997-Σήμερα)
  • Έρνο "Έμπου" Βουόρινεν - Κιθάρες (1997-Σήμερα)
  • Καϊ Χαϊτο - Ντραμς (2015-Σήμερα) (Προσωρινό Μέλος: 2015-2016)
  • Troy Donockley - Ιρλανδική Γκάιντα, Φωνητικά (Πολυοργανίστας) (2015-Σήμερα) (Προσωρινό Μέλος: 2007-2014)

Πρώην μέλη[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

EP[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Over the Hills and Away (2001)

Single[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • The Carpenter (1997)
  • Sacrament of Wilderness (1998)
  • Passion and the Opera (1998)
  • Walking in the Air (1999)
  • Sleeping Sun (Four Ballads of the Eclipse) (1999)
  • The Kinslayer (2000)
  • Deep Silent Complete (2000)
  • Ever Dream (2002)
  • Bless the Child (2002)
  • Nemo (2004)
  • Wish I Had an Angel (2004)
  • Kuolema tekee taiteilijan (2004)
  • The Siren (2005)
  • Sleeping Sun (2005)
  • Eva (2007)
  • Amaranth (2007)
  • Erämaan Viimeinen (2007, αποκλειστικά στη Φινλανδία)
  • Bye Bye Beautiful (Ιανουάριος 2008, σε όλη την Ευρώπη εκτός Φινλανδίας)
  • The Islander (2008)
  • Storytime (2011)
  • The Crow, The Owl And The Dove (2011)
  • Elan (2015)
  • Endless Forms Most Beautiful (2015)

Ζωντανά άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • From Wishes to Eternity (2001)
  • End of an Era (2006)
  • Made in Hong Kong (and in Various Other Places) (2009)
  • Showtime, Storytime (2013)
  • Vihicle of Spirit (2015)
  • Decades (Live in Buenos Aires) (2019)

DVD[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • From Wishes to Eternity (2001)
  • End of Innocence (2003)
  • End of an Era (2006)
  • Amaranth (2007)
  • Bye Bye Beautiful (Ιανουάριος 2008)
  • Imaginaerum [Movie] (2012)
  • Showtime, Storytime (2013)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]