Νίκι Μινάζ

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Nicki Minaj)
Νίκι Μινάζ
Όνομα στη
μητρική γλώσσα
Onika Maraj (Αγγλικά)
ΨευδώνυμοBarbie, Nicki the Ninja, Nicki the Boss, Roman, Chun-Li, Megatron, Harajuku Barbie, Rosa, Queen of rap
Γέννηση8  Δεκεμβρίου 1982[1][2]
Σεντ Τζέιμς, Πορτ οφ Σπέιν, Τρίνινταντ και Tομπάγκο
ΕθνικότηταΑφροαμερικανοί[3] και Indo Caribbeans[4]
Χώρα πολιτογράφησηςΤρινιντάντ και Τομπάγκο
Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής
ΣπουδέςFiorello H. LaGuardia High School
Ιδιότηταράπερ, τραγουδιστής, τραγουδοποιός, ηθοποιός ταινιών[5], ηθοποιός, εικαστικός καλλιτέχνης, σερβιτόρος[6], ραδιοφωνικός παρουσιαστής, στιχουργός[7], συνθέτης, ηθοποιός φωνής, μουσικός και μοντέλο
ΣύζυγοςKenneth Petty (από 2019)
Τέκνα"Papa Bear" (το όνομα του δεν είναι γνωστό ακόμα)
ΑδέλφιαMing Maraj
Όργαναφωνή
Είδος τέχνηςχιπ χοπ, ποπ μουσική, pop rap, σύγχρονο R&B, ντανς ποπ, τραπ και Ηλεκτρονική χορευτική μουσική
ΒραβεύσειςBET Award for Best New Artist (2010)[8], American Music Award for Favorite Rap/Hip-Hop Album (2011)[9], Billboard Music Award for Rising Star (2011)[10], American Music Award for Favorite Rap/Hip-Hop Artist (2011)[11], MTV Video Music Award for Best Hip-Hop Video (2011)[12], American Music Award for Favorite Rap/Hip-Hop Album (2012)[13], American Music Award for Favorite Rap/Hip-Hop Artist (2012)[14], MTV Video Music Award for Best Female Video (2012)[15], MTV Europe Music Award for Best Hip-Hop (2012)[16], People's Choice Award for Favorite Hip Hop Artist (2013)[17], American Music Award for Favorite Rap/Hip-Hop Album (2015)[18], American Music Award for Favorite Rap/Hip-Hop Artist (2015)[19], BET Award for Best Hip-Hop Artists (2010)[8], BET Award for Best Hip-Hop Artists (2011)[20], BET Award for Best Hip-Hop Artists (2012)[21], BET Award for Best Hip-Hop Artists (2013)[22], BET Award for Best Hip-Hop Artists (2014)[23], BET Award for Best Hip-Hop Artists (2015)[24], BET Award for Viewer's Choice (2015)[25], BET Award for Best Hip-Hop Artists (2016)[26], Brit Award for British Video of the Year (2019)[27], MTV Video Music Award for Best Female Video (2012)[28], MTV Video Music Award for Best Hip-Hop Video (2015)[29], MTV Video Music Award for Best Hip-Hop Video (2018)[30], People's Choice Award for Favorite Hip Hop Artist (2016)[31], People's Choice Award for Favorite Female Artist (2018)[32], MTV Europe Music Award for Best Hip-Hop (2021) και Michael Jackson Video Vanguard Award (2022)[33]
ΙστοσελίδαΕπίσημος ιστότοπος
Commons page Σχετικά πολυμέσα

Η Ονίκα Τάνυα Μαράζ (γεννημένη στις 8 Δεκεμβρίου,1982) γνωστή επαγγελματικά ως Νίκι Μινάζ (/mɪˈnɑːʒ/), είναι ράπερ, στιχουργός, ηθοποιός και μοντέλο από το Τρινιντάντ. Γεννημένη στo Σεντ Τζέιμς του Τρινιντάντ και Τομπάγκο, και μεγαλωμένη στο Κουινς των Ηνωμένων Πολιτειών, έγινε γνωστή στον χώρο της μουσικής βιομηχανίας αφού κυκλοφόρησε τα mixtapes Playtime Is Over (2007), Sucka Free (2008), and Beam Me Up Scotty (2009). Η εκκεντρική καλλιτέχνιδα γνώρισε μεγάλη επιτυχία όταν κυκλοφόρησε το πρώτο άλμπουμ της Pink Friday, στο οποίο συμμετείχε ο Eminem, η Rihanna, ο Kanye West και ο Drake φτάνοντας στην πρώτη θέση των τσαρτς. Έχει κυκλοφορήσει άλλα τρία άλμπουμ, το Pink Friday- Roman Reloaded (2012), The Pinkprint (2014) και Queen (2018), τα οποία γνώρισαν και αυτά τεράστια εμπορική επιτυχία. Η τραγουδίστρια έχει κάνει συνεργασίες με πολλούς καλλιτέχνες και έχει πουλήσει πάνω από 100 εκατομμύρια δίσκους.

Έχει σπάσει το ρεκόρ του YouTube για τις περισσότερες προβολές σε μια μέρα τρεις φορές και είναι η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνιδα όλων των εποχών που έχει πάνω από 100 τραγούδια στο Billboard Hot 100. Είναι η δεύτερη ράπερ μετά τον Eminem που κατέχει στο δυναμικό της διαμαντένιο δίσκο, καθώς το Super Bass έχει πουλήσει πάνω από 10 εκατομμύρια αντίτυπα. Μετά από χρόνια στον χώρο της μουσικής, οι πολλές επιτυχίες, οι τολμηροί στίχοι και μπάρες της, οι εμφανίσεις και η επιρροή της στο κοινό έχουν στέψει την τραγουδίστρια με τον τίτλο της Βασίλισσας της Ραπ. Πολύ γνωστά και επιτυχημένα σόλο τραγούδια της είναι το Super Bass, Starships, Anaconda και Chun-Li.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Νίκι Μινάζ, όπως είναι το καλλιτεχνικό της όνομα, έζησε στο Τρινιντάντ μέχρι την ηλικία των πέντε ετών μαζί με τη γιαγιά της, αφού οι γονείς της (Ινδικής και Άφρο-Τρινιντάντ καταγωγής) εργάζονταν στη Νέα Υόρκη. Όταν πλέον την πήραν μαζί τους, έμειναν στο Queens. Η Νίκι πριν κυκλοφορήσει το πρώτο της mixtape και στραφεί αποκλειστικά στη μουσική, δούλεψε ως σερβιτόρα σε πολλά εστιατόρια.

Το 2009 υπέγραψε συμβόλαιο με την δισκογραφική εταιρία Young Money Entertainment. Το πρώτο της άλμπουμ, με τίτλο Pink Friday, κυκλοφόρησε το Νοέμβριο του 2010. Γρήγορα έγινε μεγάλη εμπορική επιτυχία, φθάνοντας στο νούμερο ένα του Αμερικανικού Billboard 200. Η δεύτερη δισκογραφική της δουλειά κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 2012 και γρήγορα γίνεται νούμερο ένα σε Αμερική, Αγγλία, Κίνα, Αυστραλία και Κορέα. Το τρίτο της άλμπουμ, με τίτλο The Pinkprint, κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου του 2014 και γρήγορα έφτασε στο νούμερο ένα στα charts των iTunes σε πολλές χώρες ανάμεσα τους και η Ελλάδα. Η ίδια ονομάζεται και βασίλισσα της Ραπ και ξεπερνά και άλλους ράπερ με τον Eminem όμως ναι είναι πρώτος στη σχετική λίστα των τοπ 10.

Είναι η πρώτη τραγουδίστρια που είχε την ίδια στιγμή 7 τραγούδια μέσα στα 100 του top billboard 100 και τα τραγούδια της Super Bass, Starships, Turn Me On, Pound The Alarm, Beez In The Trap έγιναν πολύ επιτυχημένα με το δεύτερο να καταφέρνει να μείνει για 24 εβδομάδες στο no1 τον top 100 billboard τραγουδιών. Επίσης, το βίντεο Anaconda έσπασε το ρεκόρ προβολών μέσα σε μία ημέρα.

Έχει δηλώσει ότι στους καλλιτέχνες που έχουν επηρεάσει το μουσικό ύφος της, περιλαμβάνονται οι: Lil Wayne, Eminem, Jay Z, Foxy Brown και Lauryn Hill. Ενώ επίσης εμπνέεται από τους: Janet Jackson, Madonna, Britney Spears, Lady Gaga, Marilyn Monroe, Grace Jones, MIA, and Cyndi Lauper. Το αγαπημένο της χρώμα είναι το ροζ.

Εκτός από καλλιτέχνες που την έχουν επηρεάσει στο μουσικό της ύφος υπάρχουν και τα λεγόμενα ALTER EGO που την επηρεάζουν στο τρόπο που ντύνεται, βάφεται ή τραγουδάει, μερικά από αυτά είναι όπως ο Ρόμαν και η Μάρθα Ζολάνσκι, η Harajuku Barbie, η Nicki The Ninja κ.ά. πολλά . Το πιο δημοφιλή alter ego της είναι ο Roman που είναι η άγρια και επιθετική πλευρά της καλλιτέχνιδας και αυτό φαίνεται και από το όνομα του δεύτερου άλμπουμ της όπου το ονόμασε Pink Friday: Roman Reloaded

Η Νίκι εκτός από τραγουδίστρια και ράπερ είναι και ηθοποιός με τη συμμετοχή στην ταινία The Other Woman, είναι σχεδιάστρια ρούχων και έχει την δική της collection, είναι επίσης κριτής μετά τη συμμετοχή της στο American Idol, έχει επίσης δικά της αρώματα όπως το Pink Friday το Minajesty και το Onika και δικό της ποτό με όνομα Myx Fusions. Τέλος έχει συνεργαστεί με την γνωστή εταιρία Beats By Dre για την οποία λανσάρει τη ροζ σειρά. Μέσα στο 2014 έκανε δύο διαφημιστικά promo για αυτή την εταιρία.

Οι φαν της ονομάζονται Barbz (τα κορίτσια) και Kenz (τα αγόρια). Το επίσημο site της λέγεται mypinkfriday.com και είναι ελεύθερο και ανοιχτό για κάθε φαν.

Το 2015 έγινε και μέτοχος στην νέα πλατφόρμα μουσικής "TIDAL" μαζί με τον Jay-Z, Beyonce, Madonna, Rihanna, Coldplay και Calvis Harris. Είναι και ο λόγος που η Νίκι έκανε πρεμιέρα τα 3 τελευταία βίντεο κλιπ της εκεί (Feeling Myself, The Night Is Still Young και Bitch I'm Madonna).

Καριέρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο της άλμπουμ κυκλοφόρησε στις 19 Νοεμβρίου 2010 και ονομάστηκε PINK FRIDAY. Ενώ ξεκίνησε με κύριο single το "Massive Attack" η Μινάζ άλλαξε τελευταία στιγμή γνώμη και κυκλοφόρησε άλλο τραγούδι ως κύριο single του άλμπουμ της, το "Your Love". Αμέσως μετά έβγαλε ένα ακόμα κομμάτι ονόματι "Right Thru Me" και το επόμενο βήμα της ήταν να βγάλει το άλμπουμ στην αγορά. Αργότερα κυκλοφόρησε μια γκάμα από τραγούδια που έκαναν επιτυχία όπως το "Moment For Life", "Did It On Em", "Fly". Η τεράστια επιτυχία ήρθε όταν η Nicki έβγαλε το τραγούδι "SUPER BASS" όπου έχει φτάσει τα 700.000.000 εκατομμύρια views στο youtube και στο vevo, πούλησε εκατομμύρια coppies του τραγουδιού και έγινε 8 φορές πλατινένιο. Μόλις τελείωσε την προώθηση του άλμπουμ άρχισε την περιοδεία Pink Friday Tour. Όταν έφτασε στο τέλος και η περιοδεία της έκανε πολλές συνεργασίες με διάφορους τραγουδιστές.

Το δεύτερο άλμπουμ της κυκλοφόρησε στις 2 Απριλίου 2012 και ονομάστηκε PINK FRIDAY: ROMAN REALODED. Για δεύτερη φόρα ενώ ξεκίνησε με κύριο single το "Roman in Moscow" τελευταία στιγμή άλλαξε γνώμη και έβγαλε το πολύ επιτυχημένο τραγούδι "Starships" όπου πούλησε εκατομμύρια coppies και έγινε μεγάλο hit. Αμέσως μετά κυκλοφόρησε το τραγούδι "Right By My Side" σε συνεργασία με τον Chris Brown και γρήγορα το άλμπουμ της. Μετά έβγαλε πολλά τραγούδια που έκαναν μεγάλη επιτυχία όπως το "Beez In The Trap", "I Am Your Leader", "Pound The Alarm". Μετά την σαρωτική επιτυχία του άλμπουμ η Μινάζ ετοιμάζει μια μεγάλη περιοδεία για την προώθηση του άλμπουμ της όπου ονομάστηκε PINK FRIDAY: ROMAN REALODED TOUR. Επόμενο βήμα της είναι η δημιουργία του PINK FRIDAY: ROMAN REALODED: THE REUP όπου ήταν μια επανέκδοση του δεύτερου της άλμπουμ απλώς περιείχε 8 ακόμα νέα κομμάτια όπως το "The Boys", "Va Va Voom", "Freedom" και "High School" σε συνεργασία με τον Lil Wayne. Αργότερα από αυτό η περιοδεία της συνεχίστηκε. Στις αρχές του 2012 συνεργάστηκε με τη Madonna στο άλμπουμ της MDNA συμμετέχοντας σε δυο τραγούδια, το Gimme all your luvin (σε συνεργασία με την M.I.A) και το I don't give A. Επίσης, μαζί με την Μ.Ι.Α, εμφανίστηκε στο show που έδωσε η Madonna κατα τη διάρκεια του τελικού του Superbowl ερμηνεύοντας ζωντανά το Gimme all your luvin. Στα τέλη του 2012 η Nicki έβγαλε στην αγορά και το πρώτο της άρωμα όπου ονομάστηκε όπως και τα άλμπουμ της Pink Friday.

Το 2013 η Nicki έκανε την δικιά της collection ρούχων, κυκλοφόρησε νέο άρωμα ονόματι Minajesty και έκανε αμέτρητες συνεργασίες όπως αυτήν με τον Chris Brown (Love More) , Ciara (I'm Out). Επίσης η Nicki γύρισε μια ταινία το ίδιο έτος (The Other Woman) όπου κυκλοφόρησε στην αγορά τον Απρίλιο του 2014 . Αξιοσημείωτη είναι και η συμμετοχή της ως κριτής στο American Idol .

Το τρίτο της άλμπουμ με τίτλο, The Pinkprint κυκλοφόρησε στις 15 Δεκεμβρίου του 2014 και έγινε αμέσως επιτυχία δείχνοντας πως η Nicki Minaj δεν είναι μονό οι περούκες και τα αλλοπρόσαλλα φορέματα και φανέρωσε το μεγάλο ταλέντο της στη ραπ μουσική αφού είναι επικεντρωμένο σε αυτή. Μέσα στο άλμπουμ υπάρχουν συνεργασίες με ταλαντούχους καλλιτέχνες όπως την Beyoncé, την Ariana Grande, τον Drake, τον Meek Mill και τον Lil Wayne. To πρώτο single ονομαζόμενο Pills N Potions έκανε μεγάλη επιτυχία φτάνοντας στο νούμερο 24 του Billboard top 100. Το δεύτερο με τίτλο Anaconda που κυκλοφόρησε στις 4 Αυγούστου την ίδια χρονιά έγινε hit και παιζόταν σε όλα τα ραδιόφωνα. Μάλιστα το βίντεο κλιπ έσπασε το ρεκόρ της Vevo και ξεπέρασε το Wrecking Ball της Miley Cyrus με 19,6 εκατομμύρια προβολές μέσα σε 24 ώρες. Το τρίτο, που ονομάστηκε Only, ήταν μια από της καλύτερες συνεργασίες με τους Drake, Lil Wayne και Chris Brown. Το τέταρτο αποκαλύφθηκε στα MTV EMA's (Europe Music Awards), τα οποία και παρουσίασε η ίδια, ένα τραγούδι με την Skylar Grey ονόματι Bed of Lies. Η Nicki επίσης ανακοίνωσε την περιοδεία της κατά τους μήνες της άνοιξης στην Ευρώπη με την συντροφιά του Trey Songz. Η ίδια δηλώνει στενοχωρημένη γιατί δεν κατάφερε να βάλει το τραγούδι Lookin Ass στο άλμπουμ. Αμέσως μετά την κυκλοφορία του CD της, στις αρχές του 2015 της ακολούθησε το πέμπτο και έκτο single του άλμπουμ της , "Truffle Butter" και "The Night Is Still Young" όπου το δεύτερο απέκτησε και βίντεο κλιπ με πρεμιέρα στην νέα πλατφόρμα μουσικής με ονομασία "TIDAL" όπου η Νίκι έχει μερίδιο , αργότερα στα τέλη του Μαΐου δημοσιεύτηκε και στο VEVO κανάλι της τραγουδίστριας.

Μέσα στη χρονιά του 2014 η Nicki έκανε αρκετές συνεργασίες με καλλιτέχνες όπως τις Ariana Grande και Jessie J με την επιτυχία του καλοκαιριού (Bang Bang), August Alsina με τον οποίο είχε σεξουαλικές σχέσεις(No Love), David Guetta (Hey Mama), Juicy J (Low), Trey Songz (Touchin' Lovin') και την Beyoncé (***Flawless Remix). Τον ίδιο χρόνο έγινε η οικοδέσποινα των βραβείων MTV EMA's (Europe Music Awards) στην Γλασκόβη στα οποία αποκάλυψε το τέταρτο single του άλμπουμ The Pinkprint.

Το 2015 εικονοποιήσε κάποια από τα τραγούδια της όπως το Hey Mama, Feeling Myself, The Night Is Still Young αλλά και την συνεργασία της με την Madonna το Bitch Im Madonna . Έκανε αρκετές συνεργασίες με τον ράπερ και δεσμό της Meek Mill και με τον Dj Prostyle . Μέσα στο 2015 κάνει και το τρίτο της Tour με ονομασία The PinkPrint Tour που φροντίζει να διαφημίσει τα τραγούδια του άλμπουμ της The PinkPrint.

Το 2016 η ράπερ έκανε ένα διάλειμμα, καθώς δεν ανέβασε πολύ υλικό της και δεν κοινοποίησε δικά της τραγούδια. Παρόλα αυτά είχε πολλές αξιοσημείωτες συνεργασίες με την Ariana Grande (Side to Side), τον DJ Khaled ( Do you mind) και την Bebe Rexha (No Broken Hearts).

Το 2017 η τραγουδίστρια δεν κυκλοφόρησε κάποιο άλμπουμ ή singles εκτός από το κομμάτι No Frauds που συμμετέχει ο Drake και ο Lil Wayne και είναι diss track απάντηση προς την αντίπαλο της Remy Ma η οποία είχε κυκλοφορήσει το κομμάτι SHether diss track για την Νίκι Μινάζ, το Regret In Your Tears και το I Changed It με τον μέντορα της Lil Wayne. Βέβαια, από την αρχή του χρόνου είχε πολλές συνεργασίες με διάσημους καλλιτέχνες όπως την Katy Perry, Major Lazer, Jason Derulo κ.α. Λάνσαρε κραγιόν σε συνεργασία με την Mac Cosmetics τα οποία ήρθαν και στην Ελλάδα.

Τον Απρίλιο του 2018 η τραγουδίστρια κυκλοφόρησε τα πρώτα singles από το τέταρτο άλμπουμ της, το Barbie Tingz (χρυσό, 50.000 αντίτυπα) και Chun-Li (πλατινένιο, 100.000 αντίτυπα), το οποίο μπήκε στη δεκάδα του Billboard Hot 100. Τέσσερις μήνες αργότερα, τον Αύγουστο κυκλοφόρησε και το πολυαναμενόμενο άλμπουμ της ''Queen'' το οποίο γνώρισε τεράστια επιτυχία χάρις τα τραγούδια Barbie Dreams, Good Form και Bed. Το άλμπουμ είναι πλατινένιο και πούλησε 185.000 αντίτυπα την πρώτη εβδομάδα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Παράλληλα, εγκαινίασε και την ραδιοφωνική της εκπομπή (Queen Radio) στο Apple Music σημειώνοντας τα μεγαλύτερα νούμερα που καταγράφηκαν στην πλατφόρμα σε ραδιοφωνική εκπομπή. Επίσης η Νίκι το 2018 έγινε η πρώτη γυναίκα ράπερ που πούλησε πάνω από 100 εκατομμύρια αντίτυπα στην Αμερική και η πρώτη γυναίκα καλλιτέχνης που έχει βρεθεί στα Αμερικάνικα Τσαρτς (Billboard Hot 10)) πάνω από 100 φορές.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Nicki Minaj

Στούντιο Άλμπουμ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Album Tracklists[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Pink Friday:

1. I'm The Best

2. Roman's Revenge (feat. Eminem)

3. Did It On 'Em

4. Right Thru Me

5. Fly (feat. Rihanna)

6. Save Me

7. Moment 4 Life (feat. Drake)

8. Check It Out feat. (Will.I.Am)

9. Blazin (feat. Kanye West)

10. Here I Am

11. Dead Old Nicki

12. Your Love

13. Last Chance (feat. Natasha Bedingfield)

Pink Friday- Roman Reloaded:

1. Roman Holiday

2. Come on a Cone

3. I Am Your Leader (feat. Rick Ross & Cam'ron)

4. Beez In The Trap (feat. 2 Chainz)

5. HOV Lane

6. Roman Reloaded (feat. Lil Wayne)

7. Champion (feat. Nas, Drake & Young Jeezy)

8. Right by My Side (feat. Chris Brown)

9. Sex in the Lounge (feat. Lil Wayne & Bobby V)

10. Starships

11. Pound the Alarm

12. Whip It

13. Automatic

14. Beautiful Sinner

15. Marilyn Monroe

16. Young Forever

17. Fire Burns

18. Gun Shot (feat. Beenie Man)

19. Stupid Hoe

The Pinkprint:

1. All Things Go

2. I Lied

3. The Crying Game (feat. Jessie Ware)

4. Get On Your Knees (feat. Ariana Grande)

5. Feeling Myself (feat. Beyoncé)

6. Only (feat. Chris Brown, Drake & Lil Wayne)

7. Want Some More

8. Four Door Aventador

9. Favorite (feat. Jeremih)

10. Buy A Heart (feat. Meek Mill)

11. Trini Dem Girls (feat. Lunchmoney Lewis)

12. Anaconda

13. The Night is Still Young

14. Pills N Potions

15. Bed of Lies (feat. Skylar Grey)

16. Grand Piano

Queen:

1. Ganja Burn

2. Majesty (feat. Librinth, Eminem)

3. Barbie Dreams

4. Rich Sex (feat. Lil Wayne)

5. Hard White

6. Bed (feat. Ariana Grande)

7. Thought I Knew You (feat. The Weeknd)

8. Run & Hide

9. Chun Swae ( feat. Swae Lee)

10. Chun- Li

11. LLC

12. Good Form

13. Nip Tuck

14. 2 Lit 2 Late (Interlude)

15. Come See About Me

16. Sir (feat. Future)

17. Miami

18. Coco Chanel (feat. Foxy Brown)

19. Inspirations Outro

Άλμπουμ που επανεκδόθηκαν (EP)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • PINK FRIDAY : ROMAN REALODED : THE REUP (2012)

Mixtapes[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • PLAYTIME IS OVER (2007)
  • SUCKA FREE (2008)
  • BEAM ME UP SCOTTY (2009)

Μουσικά video (Mainstream Era)[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • 5 Star Bitch (Remix)-Yo gotti (ft. Nicki Minaj, Gucci Mane, Trina) (2009)
  • Bedrock- Young Money Entertainment (2009)
  • Up Out My Face- Mariah Carey ft.Nicki Minaj (2010)
  • Knockout- Lil Wayne ft.Nicki Minaj (2010)
  • My Chick Bad- Ludacris ft.Nicki Minaj (2010)
  • Lil Freak- Usher ft.Nicki Minaj (2010)
  • Get It All- Sean Garrett ft.Nicki Minaj (2010)
  • Roger That- Young Money Entertainment (2010)
  • Hello Good Morning- Diddy Dirty Money (ft.Nicki Minaj, Rick Ross) (2010)
  • Massive Attack ft.Sean Garrett (2010)
  • All I Do Is Win (Remix)- Dj Khaled (ft. Nicki Minaj, Diddy, T-Pain) (2010)
  • Your Love (2010)
  • Bottoms Up- Trey Songz ft. Nicki Minaj (2010)
  • 2012- Jay Sean ft. Nicki Minaj (2010)
  • Letting Go- Sean Kingston ft. Nicki Minaj (2010)
  • Check It Out- Nicki Minaj & Will.i.am (2010)
  • Right Thru Me (2010)
  • Monster- Kanye West (ft. Rick Ross, Jay Z, Nicki Minaj, Bon Iver) (2010)
  • I Ain't Thru- Keyshia Cole ft.Nicki Minaj (2010)
  • Moment For Life (feat. Drake) (2011)
  • Did It On Em (2011)
  • Super Bass (2011)
  • Where Them Girls At (David Guetta ft. Nicki Minaj & Flo Rida) (2011)
  • Fly (feat. Rihanna) (2011)
  • Y.U. MAD (Birdman feat. Nicki Minaj & Lil Wayne) (2011)
  • Fireball- Willow ft. Nicki Minaj (2011)
  • Dance (A$$)- Big Sean ft. Nicki Minaj (2011)
  • Turn Me on (feat. David Guetta) (2012)
  • Stupid Hoe (2012)
  • Gimme all your luvin (Madonna ft. Nicki Minaj & M.I.A) (2012)
  • Starships (2012)
  • Right By My Side (feat. Chris Brown) (2012)
  • Come On A Cone (2012)
  • Take It To The Head ( DJ Khaled ft. Nicki Minaj & Chris Brown & Rick Ross & Lil Wayne) (2012)
  • Beez In The Trap (feat. 2 Chainz) (2012)
  • I Am Your Leader (feat. Cam'ron, Rick Ross) (2012)
  • Get Low- Waka Flocka Flame (ft. Nicki Minaj, Tyga, Flo Rida) (2012)
  • Pound The Alarm (2012)
  • I Luv Dem Strippers- 2 Chainz ft. Nicki Minaj (2012)
  • Girl On Fire- Alicia Keys ft.Nicki Minaj (2012)
  • The Boys (feat. Cassie) (2012)
  • Va Va Voom (2012)
  • Beauty and a Beat- Justin Bieber ft. Nicki Minaj
  • Freedom (2012)
  • Freaks- French Montana ft Nicki Minaj (2012)
  • Tapout- Rich Gang (ft. Nicki Minaj, Future, Lil Wayne) (2013)
  • Up In Flames (2013)
  • High School (feat. Lil Wayne) (2013)
  • Somebody Else- Mario ft. Nicki Minaj (2013)
  • I'm Out- Ciara ft. Nicki Minaj (2013)
  • #TWERKIT- Busta Rhymes ft. Nicki Minaj (2013)
  • Get Like Me- Nelly (ft. Nicki Minaj, Pharrell) (2013)
  • Love More- Chris Brown ft. Nicki Minaj (2013)
  • I Wanna Be With You- Dj Khaled (ft. Nicki Minaj, Future, Rick Ross) (2013)
  • Give It All To Me- Mavado ft. Nicki Minaj (2013)
  • Clappers- Wale (ft. Nicki Minaj, Juicy J) (2013)
  • I B On Dat- Meek Mill (ft. Nicki Minaj, Fabolous, French Montana) (2013)
  • My Nigga (Remix)- YG (ft. Nicki Minaj, Rich Homie Quan, Lil Wayne, Meek Mill) (2014)
  • Lookin Ass (2014)
  • Senile- Young Money (ft. Nicki Minaj, Tyga, Lil Wayne) (2014)
  • Pills N Potions (2014)
  • She Came To Give It To You- Usher ft. Nicki Minaj (2014)
  • No Love- August Alsina ft. Nicki Minaj (2014)
  • Anaconda (2014)
  • Bang Bang (feat. Jessie J, Ariana Grande) (2014)
  • Low- Juicy J (ft. Nicki Minaj,Young Thug, Lil Bibby) (2014)
  • Touchin,Lovin- Trey Songz ft. Nicki Minaj (2014)
  • Only- Nicki Minaj (feat. Drake, Lil Wayne, Chris Brown) (2014)
  • Throw Sum Mo- Rae Sremmurd (ft. Nicki Minaj, Young Thug) (2014)
  • The Crying Game (2014)
  • I Lied (2014)
  • Grand Piano (2014)
  • The Night Is Still Young (2015)
  • Hey Mama-David Guetta (ft.Nicki Minaj, Bebe Rexha) (2015)
  • Bitch I'm Madonna- Madonna ft. Nicki Minaj (2015)
  • Feelin' Myself- Nicki Minaj ft.Beyoncè (2015)
  • All Eyes On You ft.Chris Brown,Meek Mill (2015)
  • Back together - Robin Thicke ft.Nicki Minaj (2015)
  • No Broken Hearts- Bebe Rehxa ft. Nicki Minaj
  • Do you mind- DJ Khaled ft. Chris Brown, Nicki Minaj, Rick Ross, August Alsina, Future, Jeremih (2016)
  • Side to side - Ariana Grande ft. Nicki Minaj (2016)
  • Run up- Major Lazer ft. Nicki Minaj, PARTYNEXTDOOR (2017)
  • Swalla- Jason Derulo ft.Nicki Minaj, Ty Dolla Sign (2017)
  • Make love- Gucci Mane ft. Nicki Minaj (2017)
  • No frauds- Nicki Minaj ft. Drake, Lil Wayne (2017)
  • Regret in your tears (2017)
  • Light My Body Up- David Guetta ft.Nicki Minaj, Lil Wayne (2017)
  • Kissing Strangers- DNCE ft.Nicki Minaj (2017)
  • You Da Baddest- Future ft.Nicki Minaj(2017)
  • Swish Swish- Katy Perry ft.Nicki Minaj (2017)
  • Rake It Up- Yo Gotti ft.Nicki Minaj (2017)
  • You Already Know- Fergie ft.Nicki Minaj (2017)
  • The Way Life Goes- Lil Uzi feat. Nicki Minaj (2017)
  • Motorsport- Migos ft. Nicki Minaj, Cardi B (2017)
  • Krippy Kush- Farruko, Nicki Minaj, Travis Scott feat. Rvssian, Bad Bunny (2017)
  • Plain Jane Remix- A$AP Ferg ft. Nicki Minaj (2017)
  • Chun-Li (2018)
  • Barbie Tingz (2018)
  • Anybody- Young Thug ft. Nicki Minaj (2018)
  • The Light Is Coming - Ariana Grande ft. Nicki Minaj (2018)
  • Big Bank- YG ft. 2 Chainz, Big Sean, Nicki Minaj (2018)
  • Bed - Nicki Minaj ft. Ariana Grande (2018)
  • FeFe- 6ix9ine, Nicki Minaj, Murda Beatz (2018)
  • Ganja Burns (2018)
  • IDOL Remix- BTS ft. Nicki Minaj (2018)
  • Barbie Dreams (2018)
  • Goodbye- Jason Derulo x David Guetta ft. Nicki Minaj & Willy William (2018)
  • Woman Like Me- Little Mix ft. Nicki Minaj (2018)
  • Dip- Tyga ft. Nicki Minaj (2018)
  • Good Form- Nicki Minaj ft. Lil Wayne (2018)
  • Hard White (2019)
  • Runnin (From ''Creed II: The Album'')- Mike Will Made It, Nicki Minaj, ASAP Rocky, ASAP Ferg (2019)
  • Wobble Up- Chris Brown ft. Nicki Minaj & G-Eazy (2019)
  • MEGATRON (2019)
  • Hot Girl Summer- Megan Thee Stallion, Nicki Minaj, Ty Dolla Sign (2019)
  • TUSA- Karol G, Nicki Minaj (2019)
  • Nice To Meet Ya- Meghan Trainor ft. Nicki Minaj (2020)
  • TROLLZ- 6ix9ine, Nicki Minaj (2020)

Φιλανθρωπίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιούνιο του 2018 η τραγουδίστρια ανακοίνωσε μέσω της διαδικτυακής πλατφόρμας του "Twitter" την απόφαση της να διοργανώσει ένα πρόγραμμα με τίτλο "Student of The Game", όπου η τραγουδίστρια θα πλήρωνε τα δίδακτρα πανεπιστημίου των τυχερών που θα επιλέγονταν, προκειμένου να δώσει την ευκαιρία στα παιδιά με οικονομικά προβλήματα να σπουδάσουν και να πραγματοποιήσουν τα όνειρα τους. Επιλέχθηκαν 37 μαθητές με άριστη επίδοση, που επιθυμούσαν να σπουδάσουν αλλά ήταν αδύναμοι οικονομικά, και η Νίκι κάλυψε όλα τα έξοδα τους. Η διάσημη ράπερ, ήταν πάντοτε οπαδός της μόρφωσης και των σπουδών και όντας απογοητευμένη που η ίδια δεν κατάφερε να σπουδάσει λόγω οικονομικών, θέλησε να αλλάξει τις ζωές πολλών παιδιών που είχαν ανάγκη.

Η ράπερ συνέχισε το έργο της και στην εκπομπή της Ellen Degeneres, όπου σε συνεργασία με την διάσημη παρουσιάστρια, έδωσαν 250.000 δολάρια σε 5 νικητές για τις σπουδές τους σε κολέγια.

Ταινίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Περιοδείες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • "Pink Friday Tour"
  • "Pink Friday: Reloaded Tour"
  • "The Pinkprint Tour"
  • "The Nicki Wrld Tour"

Προϊόντα και προωθήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η πρώτη της συνεργασία ήταν με την εταιρία MAC Cosmetics τον Νοέμβριο του 2010 για την οποία λάνσαρε το κραγιόν "Pink 4 Friday" με σκοπό την προώθηση του άλμπουμ της (Pink Friday). Την επόμενη χρονιά, τον μήνα Απρίλιο, συνεισέφερε στο promo της CASIO για την βιντεοκάμερα TRYX[34] και έφερε στην αγορά την αποτελούμενη από έξι κομμάτια σειρά με όζες της εταιρίας OPI Products τα οποία πήραν τα ονόματά τους από τα τραγούδια της. Τον Δεκέμβριο της χρονιάς αυτής η Mattel σχεδίασε μια κούκλα Barbie εμπνευσμένη από την Minaj η οποία πουλήθηκε για 15.000 δολάρια σε δημοπρασία στο Charitybuzz[35].

Τον Απρίλιο του 2012, η Nicki βοήθησε στην προώθηση του κινητού τηλεφώνου (smartphone) Nokia Lumia 900[36] στην Times Square. Την ίδια χρονιά εμφανίστηκε στη διαφημιστική καμπάνια της Pepsi με σλόγκαν "LiveForNow". Πήρε μέρος στην καμπάνια Viva Glam μαζί με τον Ρίκι Μάρτιν (Ricky Martin) η οποία κέρδισε 270 εκατομμύρια δολάρια για το ίδρυμα Mac AIDS Fund. Μαζί με τον πασίγνωστο σχεδιαστή μόδας Jeremy Scott συμμετείχε στο διαφημιστικό για την Adidas προβάλλοντας την κολεξιόν φθινόπωρο-χειμώνας της σειράς Adidas Originals[37]. Τον Σεπτέμβριο του 2012 η Nicki δημιούργησε το προσωπικό της άρωμα με τίτλο, όμοιο με το πρώτο της άλμπουμ, "Pink Friday" και τον ερχόμενο Απρίλιο έφερε το Pink Friday Limited Edition.

Το 2013 έκανε ακόμη μια καμπάνια για την Viva Glam πουλώντας ένα lipstick και ένα lip gloss. Τον Ιανουάριο σχεδίασε την μοναδική σειρά ρούχων σε συνεργασία με τα πολυκαταστήματα Kmart[38] όπου σχεδίασε όλα τα ρούχα και αξεσουάρ. Η εταιρία κόμικ Bluewater Comics [39] ανακοίνωσε πως η Nicki Minaj ήταν το πρόσωπο που θα πρωταγωνιστούσε στο τεύχος με τίτλο "Fame: Nicki Minaj". Η Beats Electronics έβγαλε στα καταστήματα την σειρά της Minaj με χαρακτηριστικό το ροζ χρώμα. Ακολούθησε ένα διαφημιστικό μαζί με τον DeRay Davis. Το καλοκαίρι της ίδιας χρονιάς λάνσαρε το δικό της κρασί τύπου μοσχάτο με τίτλο Myx Moscato fusions[40].Το δεύτερο της άρωμα με τίτλο Minajesty[41] ήταν διαθέσιμο προς πώληση τον Σεπτέμβριο του 2013.

Το καλοκαίρι του 2014 λάνσαρε και το τρίτο άρωμα με τίτλο, ίδιο με το πραγματικό της όνομα, "Onika". Το ίδιο καλοκαίρι συμμετείχε σε δύο διαφημιστικά για την Beats Electronics το ένα για το Mundial 2014 και το άλλο για την προώθηση του νέου μοντέλου Beats Solo 2[42] με σλόγκαν #SoloSelfie στο οποίο συμμετείχαν πολλοί άλλοι σταρ του Hollywood όπως η Kendall Jenner, ο Big Sean και άλλοι. Τον χειμώνα του 2014 έβγαλε και το Myx fusions limited edition με την υπογραφή της στη συσκευασία. Στα τέλη του 2014 υπέγραψε συμβόλαιο και έγινε το πρόσωπο της περιόδου για τη σειρά ρούχων Roberto Cavalli για την κολεξιόν Άνοιξη-Καλοκαίρι 2015. Επίσης έκανε εξώφυλλο για το περιοδικό Cosmopolitan για το τεύχος Ιουλίου. Τον Οκτώβριο του 2016, η Nicki έβγαλε το τέταρτο της άρωμα με το όνομα “Trini Girl”. Το όνομα αυτό προέρχεται από την καταγωγή της (Trinidad & Tobago).

Τον Σεπτέμβριο του 2017 σε συνεργασία της με την Mac Cosmetics λάνσαρε και δύο καινούργιες συλλογές κραγιόν, οι οποίες περιέχουν τα λεγόμενα ''Nicki's Nude'' σε nude απόχρωση και τα ''The Pinkprint'' με κρεμώδη υφή και ροζ απόχρωση, το οποίο όνομα τους είναι εμπνευσμένο από το ομώνυμο άλμπουμ της ''The Pinkprint''.

Το 2019 κυκλοφόρησε το έβδομό της άρωμα με το όνομα «Queen», όπως λένε και το τέταρτό της άλμπουμ.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. nm3747326.
  2. «Encyclopædia Britannica» (Αγγλικά) biography/Nicki-Minaj. Ανακτήθηκε στις 9  Οκτωβρίου 2017.
  3. umusic.co.nz/umusic/pop/10-things-you-should-know-about-nicki-minaj/.
  4. www.caribbean-beat.com/issue-111/amazing-ms-minaj.
  5. WikiGrok.
  6. «13 Jobs Your Favorite Rappers Had Before Rap». 13 Jobs Your Favorite Rappers Had Before Rap. 25  Ιουνίου 2015.
  7. Τσεχική Εθνική Βάση Δεδομένων Καθιερωμένων Όρων. xx0138378. Ανακτήθηκε στις 15  Δεκεμβρίου 2022.
  8. 8,0 8,1 www.businesswire.com/news/home/20100629006438/en/Nicki-Minaj-Young-Money-Triple-BET-Awards.
  9. www.businesswire.com/news/home/20111201006869/en/Nicki-Minaj-Receives-3-Grammy-Nominations-Platinum.
  10. www.mtv.com/news/1674933/nicki-minaj-billboard-rising-star/.
  11. popcrush.com/nicki-minaj-favorite-rap-hip-hop-album-2011-2011-american-music-awards/.
  12. www.rollingstone.com/music/music-news/2011-mtv-video-music-awards-winners-and-highlights-192762/.
  13. www.vancouversun.com/Rapper+singer+Nicki+Minaj+accepts+award+Favorite+Album+onstage+during+40th+American+Music+Awards+held+Nokia+Theatre+Live+November+2012+Angeles+California/7570065/story.html.
  14. www.billboard.com/articles/events/amas/6770288/nicki-minaj-american-music-awards-history.
  15. www.hollywoodreporter.com/news/mtv-video-music-awards-winners-vmas-368553.
  16. www.digitalspy.com/music/a437333/mtv-europe-music-awards-2012-the-winners-in-full/.
  17. thedrop.fm/nicki-minaj-2013-peoples-choice-award-favorite-hip-hop-artist/.
  18. footwearnews.com/2015/fashion/awards/nicki-minaj-american-music-awards-2015-amas-christian-louboutin-171879/.
  19. www.business-standard.com/article/news-ani/nicki-minaj-bags-amas-favorite-hip-hop-artist-award-115112300149_1.html.
  20. theboombox.com/nicki-minaj-best-female-hip-hop-artist-bet-awards-2011/.
  21. www.bet.com/shows/bet-awards/2012/nominees.html.
  22. www.thewrap.com/bet-awards-2013-complete-winners-list-100666/.
  23. www.cbc.ca/news/entertainment/nicki-minaj-at-bet-awards-i-was-about-to-die-1.2691620.
  24. variety.com/2015/music/news/bet-awards-winners-2015-full-list-1201530148/.
  25. www.bet.com/shows/bet-awards/2015/nominees.html.
  26. www.xxlmag.com/nicki-minaj-best-female-hip-hop-artist-2016-bet-awards/.
  27. www.hollywoodreporter.com/lists/brit-awards-2019-winners-complete-list-1181254.
  28. www.mtv.com/news/1693360/2012-vmas-nicki-minaj-best-female/.
  29. www.xxlmag.com/nicki-minaj-wins-best-hip-hop-video-awards-2015-mtv-video-music-awards/.
  30. www.xxlmag.com/nicki-minaj-chun-li-wins-best-hip-hop-2018-mtv-video-music-awards/.
  31. www.xxlmag.com/nicki-minaj-wins-2016-peoples-choice-award-for-favorite-hip-hop-artist/.
  32. www.billboard.com/articles/columns/hip-hop/8484389/nicki-minaj-kim-kardashian-peoples-choice-awards-speeches.
  33. www.eonline.com/news/1342355/nicki-minaj-honored-with-the-michael-jackson-video-vanguard-award-at-the-2022-mtv-vmas.
  34. «Nicki Minaj - Casio TRYX». 
  35. «Nicki Minaj - Doll». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 21 Ιανουαρίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2014. 
  36. «Nicki Minaj - Nokia Lumia 900». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Ιουλίου 2015. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2014. 
  37. «Adidas Originals Promo 2012». 
  38. «Kmart Collection». 
  39. «Nicki Minaj Comic : "Fame: Nicki Minaj"». 
  40. «Myx Moscato - Beverage». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 18 Ιανουαρίου 2017. Ανακτήθηκε στις 13 Οκτωβρίου 2019. 
  41. «Minajesty The Perfume». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Δεκεμβρίου 2014. Ανακτήθηκε στις 28 Δεκεμβρίου 2014. 
  42. «Solo 2 - Commercial (Διαφημιστικό)».