My Number One

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"My Number One"
"My Number One" Εξώφυλλο
σίνγκλ από Έλενα Παπαρίζου
από το άλμπουμ Προτεραιότητα: Euro Edition και My Number One
Κυκλοφόρησε24 Μαρτίου 2005
FormatCD Single, ψηφιακή λήψη
Ηχογραφήθηκε2005
ΕίδοςΕλληνική παραδοσιακή μουσική (Ποντιακή), ελληνικός παραδοσιακός χορός
ΓλώσσαΑγγλικά
Διάρκεια2:58
ΔισκογραφικήSony BMG Greece/Columbia
ΣτιχουργόςΧρήστος Δάντης, Ναταλία Γερμανού
ΣυνθέτηςΜάνος Ψαλτάκης
ΠαραγωγόςΧρήστος Δάντης
Προτεραιότητα: Euro Edition και My Number One σειρά τραγουδιών
Αναπάντητες Κλήσεις
(2004)
"My Number One"
(2005)
The Light in Our Soul
(2005)


"My Number One"
Συμμετοχή της Eurovision 2005
Χώρα
Καλλιτέχνης
Γλώσσα
Συνθέτης
Μανώλης Ψαλτάκης
Στιχουργός
Χρήστος Δάντης, Ναταλία Γερμανού
Απόδοση σε τελικούς
Απ. τελικού
Βαθ. τελικού
230
Χρονολογία εμφάνισης
◄ "Shake It" (2004)   
"Everything" (2006) ►

Το "My Number One" είναι το νικητήριο τραγούδι του 50ου διαγωνισμού τραγουδιού της Eurovision το 2005, που είναι η συμμετοχή της Ελλάδας στη Eurovision του 2005 από την Έλενα Παπαρίζου. Με μουσική του Μάνου Ψαλτάκη και στίχους του Χρήστου Δάντη και της Ναταλίας Γερμανού, το "My Number One" έδωσε στην Ελλάδα την πρώτη νίκη στην Eurovision.

Το τραγούδι είναι αξιοσημείωτο για τη χύτευση στοιχείων παραδοσιακής ελληνικής μουσικής σε σύγχρονο χορευτικό σκηνικό: η σύνθεση του περιλαμβάνει μπουζούκι και σόλο με κρητική λύρα.[1][2] Οι στίχοι του τραγουδιού περιγράφουν την εκτίμηση της τραγουδίστριας για τον αγαπημένο της, ο οποίος λατρεύεται ως "το νούμερο ένα μου" και "ο μόνος θησαυρός που θα έχω ποτέ".

Πριν τη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πριν από την Eurovision, η ΕΡΤ χρησιμοποίησε μια εσωτερική μέθοδο επιλογής για να επιλέξει την Παπαρίζου. Την επέλεξαν και έπειτα συνθέτες θα συνέθεταν τραγούδια για τον Ελληνικό Τελικό. Στη συνέχεια διαλέχθηκαν τέσσερα τραγούδια για να τραγουδήσει η Παπαρίζου στον Ελληνικό Τελικό. Εκεί, η Παπαρίζου θα έπρεπε να τραγουδήσει τα τραγούδια και το κοινό θα ψηφίσει μέσω τηλεψηφοφορίας, σε συνδυασμό με ειδική κριτική επιτροπή που θα καθορίσει ποιο τραγούδι θα στείλει στη Eurovision. Τα τραγούδια που επιλέχθηκαν ήταν τα "My Number One", "OK", "Let's Get Wild" και "The Light In Our Soul". Λίγο πριν από την ελληνική εθνική επιλογή αποκαλύφθηκε ότι το "The Light In Our Soul" είχε κυκλοφορήσει από τον καλλιτέχνη Big Alice στη Γερμανία, κάτι που παρέβαινε τους κανόνες. Το τραγούδι αποκλείστηκε από την επιλογή επιλογής, αφήνοντας μόνο τρία τραγούδια για επιλογή. Το ρεφρέν (η επωδός) του νικητήριου τραγουδιού έχει ήδη γίνει ύφος για τους υποστηρικτές της ΑΕΚ στην Αθήνα.

Η ψηφοφορία για την επιλογή του τραγουδιού περιελάμβανε τηλεψηφοφορία και κριτική επιτροπή. Η τηλεψηφοφορία καθόριζε κατά 60% την επιλογή του τραγουδιού και η κριτική επιτροπή την καθόριζε κατά 40%. Στο τέλος, το "My Number One" κέρδισε με ποσοστό 66,47% από την τηλεψηφοφορία και την ψηφοφορία της κριτικής επιτροπής και επελέγη για να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision του 2005. Λίγο μετά την επιλογή του τραγουδιού, το βίντεο γυρίστηκε σε μόλις 1 ημέρα στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογίας στη Θεσσαλονίκη.

Μετά την επιλογή του τραγουδιού, η Παπαρίζου ξεκίνησε ευρωπαϊκή περιοδεία προώθησης. Επισκέφθηκε πάνω από 20 χώρες κατά την περιοδεία της, τραγούδησε σε διάφορες τηλεοπτικές εκπομπές και έδωσε πολλές συνεντεύξεις. Αυτή η μέθοδος αποδείχθηκε δημοφιλής και χρησιμοποιήθηκε από πολλές χώρες το 2006, συμπεριλαμβανομένης και της Ελλάδας.

Εθνικός Τελικός - 2 Μαρτίου 2005
Τραγούδι Συνθέτης / Στιχουργός Ποσοστό Θέση
1 "My Number One" Μάνος Ψαλτάκης / Χρήστος Δάντης & Ναταλία Γερμανού 66.47%
2 "OK" Χριστόδουλος Σιγανός & Βαλεντίνο 24.55%
3 "Let's Get Wild" Douglas Carr 8.98%
3 "The Light in Our Soul" Κώστας Μπίγαλης Αποκλείστηκε N/A

Στη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφού η Ελλάδα τερμάτισε στην τρίτη θέση στον διαγωνισμό τραγουδιού Eurovision 2004, το τραγούδι προκρίθηκε αυτόματα στον τελικό του 2005. Επιπλέον, το τραγούδι κλήθηκε να ερμηνευτεί 19ο τη βραδιά του τελικού, μετά τον Μπόρις Νόβκοβιτς της Κροατίας με το "Vukovi umiru sami" και πριν τη Νατάλια Ποντόλσκαγια με "Nobody Hurt No One".

Κατά τη διάρκεια της εμφάνισης, η Παπαρίζου έκανε σκηνική επίδειξη του τραγουδιού. Κάποιες από τις καλύτερες στιγμές από την εμφάνιση είναι η χορογραφία παραδοσιακού ελληνικού ποντιακού χορού, οι 4 χορευτές που σχηματίζουν τον αριθμό 1 στο δάπεδο (που παρουσιάζεται από την κάμερα) και η Έλενα παίζει μια φανταστική λύρα με χορδές που εμφανίζονται από τη ζώνη ενός χορευτή ενώ οι υπόλοιποι τη σηκώνουν στον αέρα. Μετά το πέρας των ψηφοφοριών, έλαβε 230 πόντους, καταλήγοντας στην πρώτη θέση ενός 24-ισχυρού πεδίου.

Στo Congratulations στα τέλη του 2005, το τραγούδι αναδείχθηκε ως μία από τις πέντε μεγαλύτερες συμμετοχές του Διαγωνισμού όλων των εποχών, κερδίζοντας την 4η θέση στην ιστορία της ESC.

Το "My Number One" πραγματοποίησε επίσης 2 ρεκόρ Eurovision:

  • Το πρώτο είναι ότι το "My Number One" σημείωσε κατά μέσο όρο μόλις 6,05 πόντους ανά κριτική επιτροπή, τον χαμηλότερο μέσο όρο για ένα νικηφόρο τραγούδι την εποχή εκείνη. Αυτό το ρεκόρ είχε προηγουμένως πραγματοποιηθεί από τη Γιουγκοσλαβία το 1989 με το τραγούδι "Rock Me" και αργότερα καταρρίφθηκε από το Αζερμπαϊτζάν το 2011 με το "Running Scared", από τους Έλλ & Νίκκι.
  • Το δεύτερο είναι ότι το "My Number One" κατείχε το ρεκόρ για τους περισσότερους 12 βαθμούς που δόθηκαν σε μία χώρα. Το "My Number One" έλαβε 10 12άρια, ισοψηφώντας με τη συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου το 1997, το "Love Shine a Light" από τους Katrina & The Waves (η τηλεψηφοφορία ήταν μόνο σε 5 χώρες μέχρι το 1997). Αυτό το ρεκόρ καταρρίφθηκε αργότερα από το "Fairytale", το τραγούδι που κέρδισε το 2009, το οποίο σημείωσε 16 12άρια, και τη στιγμή αυτή το ρεκόρ αυτό κατέχει το νικητήριο τραγούδι του 2012, "Euphoria", το οποίο έλαβε 18 12άρια.

Μετά τη Eurovision[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αφότου η Ελλάδα κέρδισε τη Eurovision, εκδηλώθηκαν πανηγυρισμοί στους δρόμους της Αθήνας. Οι άνθρωποι βγήκαν στους δρόμους με ελληνικές σημαίες και άρχισαν να τραγουδούν το "My Number One", καθώς και να πατάνε κόρνες αυτοκινήτων. Αυτό είχε επαναληφθεί όταν κέρδισε η Ελλάδα το Euro 2004, το Eurobasket 2005 και το ασημένιο μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα FIBA ​​2006. Όταν η Παπαρίζου επέστρεψε στην Ελλάδα από το Κίεβο, μεγάλο πλήθος συγκεντρώθηκε στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών, όπου κρατούσε μια ελληνική σημαία και το τρόπαιο.

Μετά τη νίκη της Eurovision, το βίντεο για το τραγούδι κυκλοφόρησε σε πολλές χώρες σε όλη την Ευρώπη. Έφτασε στο #1 στα τσάρτς στην Ελλάδα και στην έτερη πατρίδα της Παπαρίζου τη Σουηδία για 4 εβδομάδες και έγινε χρυσός και στις δύο χώρες. Το τραγούδι έπαιζε συνεχώς στην Ελλάδα όλο το καλοκαίρι. Η επιτυχία του single αποδίδεται στο δημοφιλές remix από τον Chris "The Greek" Panaghi, στον οποίο η Sony (Ελλάδος) ανέθεσε το remix.

Μετά την κυκλοφορία του "My Number One" ακολούθησε ένα σουηδικό άλμπουμ το οποίο περιελάμβανε το "My Number One" και στην Ελλάδα η Παπαρίζου επανέκδωσε το πρώτο της άλμπουμ "Προτεραιότητα" με τίτλο "Προτεραιότητα [Euro Edition]", που συμπεριλάμβανε και τα άλλα τραγούδια που συμμετείχαν στον Ελληνικό Τελικό της Eurovision. Έχει πουλήσει πάνω από 90.000 αντίτυπα στην Ελλάδα και έχει γίνει διπλά πλατινένιος.

Το 2006, το heavy metal συγκρότημα Dream Evil έκανε ένα cover του "My Number One" για το άλμπουμ τους, "United".

Το 2009, το "My Number One" συμπεριλήφθηκε στο Singstar, ένα παιχνίδι καραόκε του PlayStation 3 παιχνίδι καραόκε, ως περιεχόμενο προς λήψη. Είχε προηγουμένως κυκλοφορήσει στη σουηδική έκδοση του παιχνιδιού, αλλά ήταν η πρώτη φορά που έγινε προσβάσιμο σε παίκτες από όλη την Ευρώπη. Ήταν επίσης η πρώτη φορά που ένα τραγούδι από Έλληνα τραγουδιστή περιλαμβάνεται στο παιχνίδι Singstar.

Στις αρχές του 2006, ανακοινώθηκε ότι τα "My Number One" και "Mambo!" θα ανακατανεμηθούν και θα κυκλοφορήσουν στις Ηνωμένες Πολιτείες από την Moda Records. Στις 22 Αυγούστου[3] κυκλοφόρησε ένα maxi CD στα δισκοπωλεία, με 10 ρεμίξ και το πρωτότυπο τραγούδι. Κυκλοφόρησαν επίσης σε ψηφιακή μορφή για κατέβασμα στις 4 Ιουνίου.[4] Το τραγούδι κορυφώθηκε στο διάγραμμα παιχνιδιών Billboard Hot Dance Club Play με τον αριθμό 8 και τον αριθμό 25 στο Billboard Hot Dance Singles Sales. Το Σεπτέμβριο του 2006, το Mix # 1 Radio Anthem Mix της Georgie προστέθηκε στο δημοφιλή playlist του καταστήματος καταστημάτων λιανικής πώλησης της Abercrombie & Fitch σε εθνικό επίπεδο.[5]

Το 2013, ο μουσικός Μάνος Ψαλτάκης ανακοίνωσε ότι το ελληνικό δικαστήριο νομολόγησε υπέρ του ως τον πραγματικό συνθέτη του νικητήριου τραγουδιού της Eurovision 2005, "My Number One", ενάντια στον Χρήστο Δάντη, ο οποίος μέχρι τότε εθεωρείτο, λανθασμένα, ο συνθέτης του τραγουδιού. [6]

Λίστες τραγουδιών[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Μουσικό βίντεο[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το μουσικό βίντεο του "My Number One" έκανε πρεμιέρα στις ΗΠΑ το 2006. Υπήρχαν δύο ξεχωριστά βίντεο. Το ένα είναι το πρωτότυπο βίντεο, το οποίο παρουσιάστηκε επίσης στην Ευρώπη. Το δεύτερο είναι μια εκ νέου επεξεργασμένη έκδοση του ίδιου βίντεο, στο ρυθμό του Josh Harris Remix από το CD Single.

Ιστορικό έκδοσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Χώρα Ημ/νία Δισκογραφική Μορφή
Ελλάδα 24 Μαρτίου 2005 Sony BMG CD single, ψηφιακή λήψη
Σουηδία 4 Μαΐου 2005[7] Bonnier Amigo CD single, ψηφιακή λήψη
Φινλανδία
Δανία 30 Μαΐου 2005[7]
Νορβηγία
Γερμανία Sony BMG
Αυστρία
Ολλανδία 6 Ιουνίου 2005[7] CD single
Βέλγιο
Πορτογαλία 7 Ιουνίου 2005[7]
Ιταλία 1 Ιουλίου 2005[7] CD Single, ψηφιακή λήψη
Ηνωμένες Πολιτείες 4 Ιουλίου 2006[4] Moda Ψηφιακή λήψη
22 Αυγούστου 2006[3] CD single

Charts και πιστοποιήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. http://www.greeksongs-greekmusic.com/my-number-one-helena-paparizou/
  2. Ivan Raykoff, Robert Deam Tobin A song for Europe: popular music and politics in the Eurovision song contest Ashgate Publishing Ltd Aldershot UK (2007) p.143
  3. 3,0 3,1 Staff (22 Αυγούστου 2006). «My Number One [SINGLE]». Amazon.com. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2009. 
  4. 4,0 4,1 Staff (4 Ιουνίου 2006). «My Number One (Dance Mixes)». iTunes. Ανακτήθηκε στις 7 Σεπτεμβρίου 2009. 
  5. «Abercrombie & Fitch Store Music: 2006 Playlist By Month: September». EverythingAmbercrombie. 4 Αυγούστου 2008. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 10 Ιουλίου 2011. Ανακτήθηκε στις 14 Ιανουαρίου 2009. 
  6. Greek court judgement against credited composer of ‘My Number One’, EuroVisionary, 13 September 2013
  7. 7,0 7,1 7,2 7,3 7,4 «"My Number One" all over Europe!». (Ελληνικά) MAD TV. Retrieved on July 25, 2005.
  8. «Top 50 Singles Chart». IFPI Greece. 30 Ιουλίου 2005. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2005. Ανακτήθηκε στις 1 Αυγούστου 2011. CS1 maint: Unfit url (link)
  9. «Hungarian Singles chart- My Number One». 
  10. «Digital Singles Charts - Turkey». Number One Top 20. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 20 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 22 Μαΐου 2005. 
  11. "Helena Paparizou Chart History (Dance Club Songs)". Billboard. Ανακτήθηκε στις 2011-08-01.
  12. http://www.ifpi.gr
  13. http://www.sverigetopplistan.se/

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Προκάτοχος
"Wild Dances" από τη Ruslana
Νικητής του Διαγωνισμού Τραγουδιού Eurovision
2005
Διάδοχος
"Hard Rock Hallelujah" από τους Lordi
Προκάτοχος
"Shake It" από τον Σάκη Ρουβά
Ελληνική συμμετοχή για τον Διαγωνισμό Τραγουδιού Eurovision
2005
Διάδοχος
"Everything" από την Άννα Βίσση