Morbid Angel

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Morbid Angel
Οι Morbid Angel το 2008
Πληροφορίες
ΠροέλευσηΗνωμένες Πολιτείες
Μουσικά είδηDeath Metal
Παρουσία1984 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαEarache, Giant, Season of Mist, New Renaissance, Combat, Relativity
ΜέληTrey Azagthoth
Dan Vadim Von
Steve Tucker
Scott Fuller
Πρώην μέληPete Sandoval
Mike Browning
Wayne Hartsell
Dallas Ward
Richard Brunelle
Kenny Bamber
Sterling Von Scarborough
David Vincent
Erik Rutan
Jared Anderson
Tony Norman
John Ortega
Michael Manson
Terri Samuels
Destructhor
Tim Yeung
Ιστότοπος
morbidangel.com

Οι Morbid Angel είναι αμερικάνικο death metal συγκρότημα το οποίο δημιουργήθηκε στην Φλόριντα το 1984. Η μουσική τους περιέχει περίπλοκες συνθέσεις, οι οποίες προέρχονται από τις τεχνικές δεξιότητες του κιθαρίστα Trey Azagthoth και του ντράμερ Pete Sandoval.

Είναι το τρίτο σε πωλήσεις death metal συγκρότημα όλων των εποχών, ενώ ο Trey Azagthoth ψηφίστηκε ως ο καλύτερος κιθαρίστας του είδους από το περιοδικό "Decibel", το 2007.[1]

Οι δίσκοι του συγκροτήματος ονομάζονται με αλφαβητική σειρά, έχοντας το πρώτο τους άλμπουμ "Altars of Madness" να ξεκινάει με το γράμμα "Α", το δεύτερο "Blessed Are the Sick" με το "Β", κ.ο.κ..[2]

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Morbid Angel σχηματίστηκαν το 1984 στη Φλόριντα, από τον κιθαρίστα Trey Azagthoth, τον μπασίστα και τραγουδιστή Dallas Ward και το ντράμερ Mike Browning. Αρχικά, το συγκρότημα έπαιζε μόνο ορχηστρικές συνθέσεις αλλά λίγο αργότερα ο Ward ανέλαβε και τα φωνητικά.

Το 1985, εντάχθηκε στο συγκρότημα ο τραγουδιστής Kenny Bamber, ο οποίος μοιραζόταν το μικρόφωνο με τον Ward. Λίγο πριν αποχωρήσει ο Ward, ο Richard Brunelle έγινε μέλος των Morbid Angel με τον Mike Browning να αναλαμβάνει τα φωνητικά. Ο Ward καταδικάστηκε για κατοχή και χρήση ναρκωτικών, με τον John Ortega να γίνεται δεύτερος κιθαρίστας, ηχογραφώντας το "Abominations of Desolation" το 1986, το οποίο δεν κυκλοφόρησε μέχρι το 1991. Μετά την ηχογράφηση, ο Browning και ο Ortega αποχώρησαν δημιουργώντας τους Matricide.

Ο Trey Azagthoth

Το καλοκαίρι του 1986, εντάχθηκε στο συγκρότημα ο Sterling Von Scarborough, ο οποίος λίγο αργότερα έδωσε τη θέση του στον David Vincent, παλιό φίλο των Morbid Angel. Η σύνθεση των Vincent, Azagthoth, του τραγουδιστή Michael Manson και του ντράμερ Wayne Hartshell, μετακόμισε στη Βόρεια Καρολίνα για την ηχογράφηση νέων ντέμο. Το επίσημο ντεμπούτο του συγκροτήματος έγινε με το σινγκλ "Thy Kingdom Come" το οποίο κυκλοφόρησε μέσω της "Splattermaniac".

Τα τύμπανα ανέλαβε ο Pete Sandoval, τα φωνητικά και το μπάσο ο Vincent και τη δεύτερη κιθάρα ο Richard Brunelle, με το πρώτο άλμπουμ του συγκροτήματος να κυκλοφορεί στις 12 Μαΐου 1989 από την "Earache Records", ενώ είχε ηχογραφηθεί στα "Morrisound Studios". Το ντεμπούτο του συγκροτήματος ήταν πρωτόγνωρα περίπλοκο για το death metal ιδίωμα και η επιθετικότητα των στίχων με το συνδυασμό ακραίας μουσικής έκφρασης έφτασαν σε ένα νέο όριο δημιουργώντας άμεσα εντύπωση.[3] Οι Morbid Angel συμμετείχαν στην ευρωπαϊκή περιοδεία "Grindcrusher" της "Earache" μαζί με τους Bolt Thrower, Carcass και Napalm Death.

Τον Ιούλιο του 1991, κυκλοφόρησε ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος με τίτλο "Blessed Are The Sick", σε παραγωγή από το ίδιο το συγκρότημα. Η στιχουργική τους πέρασε από τον Σατανισμό στη μισανθρωπία, ενώ λίγο αργότερα εντρύφησαν στην μυθολογία των βιβλίων του Χάουαρντ Φίλιπς Λάβκραφτ.[4] Τον Σεπτέμβριο του 1991, κυκλοφόρησε το προαναφερθέν "Abominations of Desolation", ενώ ο Brunelle αποχώρησε στα μέσα του 1992, δίνοντας προσωρινά τη θέση του στον Gino Marino, για να επιστρέψει μέχρι το φθινόπωρο εκείνης της χρονιάς, όταν και άφησε τους Morbid Angel ως τρίο. Αυτή η μορφή του συγκροτήματος ηχογράφησε το "Covenant" το οποίο κυκλοφόρησε τον Ιούνιο του 1993, γυρίζοντας και βίντεο κλιπ για το κομμάτι "God Of Emptiness". Το άλμπουμ γνώρισε τη μεγαλύτερη εμπορική επιτυχία από οποιοδήποτε άλλο δίσκο τους, έχοντας πουλήσει πάνω από 130.000 αντίτυπα μόνο στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ο Erik Rutan ανέλαβε τη δεύτερη κιθάρα, για την ευρωπαϊκή τους περιοδεία, ενώ στις Ηνωμένες Πολιτείες περιόδευσαν ανοίγοντας τις εμφανίσεις των Black Sabbath και των Motörhead.

Τον Μάιο του 1995, κυκλοφόρησαν το τέταρτο τους άλμπουμ με τίτλο "Domination", του οποίου οι πωλήσεις ξεπέρασαν τα 80.000 αντίτυπα. Το συγκρότημα περιόδευσε στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη, με το επίπεδο των ζωντανών τους εμφανίσεων να αποτυπώνεται στο άλμπουμ "Entangled in Chaos".

Το 1997, αποχώρησε ο David Vincent, με τον Steve Tucker να παίρνει τη θέση του. Η νέα σύνθεση κυκλοφόρησε το "Formulas Fatal to the Flesh" με μοναδικό κιθαρίστα τον Azagthoth, πουλώντας 45.000 αντίτυπα στις Ηνωμένες Πολιτείες. Στην περιοδεία συμμετείχε ο Erik Rutan, ο οποίος επέστρεψε και πάλι στο συγκρότημα μετά τη συμμετοχή του στο "Conquerors Of Armageddon" των Krisiun. Οι Morbid Angel κυκλοφόρησαν το "Gateways To Annihilation" το 2000, με τις πωλήσεις τους να πέφτουν ακόμη περισσότερο.

Το 2001, ο Tucker έδωσε τη θέση του στον Jared Anderson με τον οποίο περιόδευσαν στην Αμερική ανοίγοντας τις εμφανίσεις των Pantera, συνεχίζοντας με τους Motörhead to 2002. To 2003, επέστρεψε στο συγκρότημα ο Tucker για την ηχογράφηση του άλμπουμ "Heretic". Οι Morbid Angel περιόδευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Suffocation, Satyricon και Premonitions of War. Η νοτιοαμερικανική περιοδεία τους αναβλήθηκε λόγω προβλημάτων κρίσης πανικού που αντιμετώπιζε ο Τucker.

Τον Φεβρουάριο του 2005, ανακοίνωσαν την αμερικάνικη περιοδεία τους με τους Soulfly, με τον David Vincent να επιστρέφει το συγκρότημα και τον Tony Norman στη δεύτερη κιθάρα. Την επόμενη χρονιά περιόδευσαν στις Ηνωμένες Πολιτείες με τους Behemoth, Despised Icon και Krisiun. Στις 14 Οκτωβρίου 2006, ο Jared Anderson πέθανε στον ύπνο του, σε ηλικία τριάντα ετών.

Το συγκρότημα πραγματοποίησε την πρώτη του ζωντανή εμφάνιση με τον κιθαρίστα Destructhor (Thor Anders Myhren) στις 22 Ιουνίου 2008 για το φεστιβάλ "Hellfest".[5] Το 2009 περιόδευσαν στη Νότια Αμερική και την Αυστραλία, ενώ το 2010 ο ντράμερ Tim Yeung πήρε τη θέση του Pete Sandoval ο οποίος αποχώρησε λόγω εγχείρησης στην πλάτη.[6] Το συγκρότημα κυκλοφόρησε το άλμπουμ "Illud Divinum Insanus" μέσω της "Season Of Mist" τον Ιούνιο του 2011, περιοδεύοντας σε όλο τον κόσμο.[7]

Το φθινόπωρο του 2013, περιόδευσαν γιορτάζοντας τα είκοσι χρόνια από την κυκλοφορία του "Covenant". Δύο χρόνια αργότερα αποχώρησε και πάλι ο Vincent, με τον Steve Tucker να τον αντικαθιστά, ενώ μαζί του έφυγε και ο Tim Yeung.[8] Δύο ημέρες αργότερα, ο Tucker έκανε γνωστό ότι ο Destructhor αποχώρησε από το σχήμα, λόγω μουσικών διαφορών.[9]

Τον Αύγουστο του 2016, ανακοινώθηκε ότι το συγκρότημα υπέγραψε στην UDR Music και δουλεύει πάνω στον επόμενο του δίσκο.[10] Τα τύμπανα ανέλαβε ο Scott Fuller και την κιθάρα ο Dan Vadim Von, ενώ έγινε γνωστό ότι τον Μάιο του 2017 θα περιοδεύσουν με τους Suffocation, Revocation και Withered.[11] Το άλμπουμ ονομάστηκε "Kingdoms Disdained" και κυκλοφόρησε τον Δεκέμβριο του 2017.[12]

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Συλλογές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]