Mor ve Ötesi

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Mor ve Ötesi
ΠροέλευσηΚωνσταντινούπολη, Τουρκία
Μουσικά είδηΕναλλακτική ροκ
Παρουσία1995 - σήμερα
Δισκογραφική εταιρείαRakun
ΜέληHarun Tekin
Kerem Kabadayı
Burak Güven
Kerem Özyeğen
Πρώην μέληAlper Tekin
Derin Esmer
Ιστότοπος
morveotesi.com

Οι Mor ve Ötesi (σημαίνει "μωβ και πέρα") είναι τουρκικό συγκρότημα εναλλακτικής ροκ μουσικής από την Κωνσταντινούπολη, το οποίο δημιουργήθηκε από τον Harun Tekin το 1995. Τα τέσσερα τρέχοντα μελή του είναι Harun Tekin (φωνητικά και ρυθμική κιθάρα), Kerem Kabadayı (ντραμς), Burak Güven (μπάσο) και Kerem Özyeğen (lead κιθάρα). Πρώην μελή ήταν ο αδελφός του Harun Tekin, Alper Tekin και ο Derin Esmer. Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού Bir Derdim Var. Το όνομα του συγκροτήματος είναι λογοπαίγνιο με τη λέξη "morötesi", που στα τουρκικά σημαίνει "υπεριώδης" (μωβ).

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

1995-2003[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι Mor ve Ötesi σχηματίστηκαν το 1995 και απαρτίζονταν από τον Kerem Kabadayı (ντραμς), Harun Tekin (κιθάρα & φωνητικά), Derin Esmer (κιθάρα & φωνητικά) και Alper Tekin (μπάσο). Κυκλοφόρησαν το πρώτο τους άλμπουμ Şehir (πόλη), το 1996 και έκαναν την πρώτη τους ζωντανή συναυλία εκτός Κωνσταντινουπόλεως, στο METU της Άγκυρας. Αυτή τη χρονιά, ο Burak Güven αντικαθιστά τον Alper Tekin στο μπάσο.

Ο Harun Tekin είναι ιδρυτικό μέλος του συγκροτήματος και ταυτόχρονα ο βασικός τραγουδιστής. Το 1988 και όσο ήταν στο πανεπιστήμιο γνώρισε τον Κerem Kabadayi και μαζί δημιούργησαν ένα γκρουπ, αλλά ο Ηarun μέχρι τότε δεν γνώριζε να παίζει κιθάρα. Το 1991 έγιναν πλέον ροκ μπάντα και έκανε μαθήματα μουσικής.

Το 1999 κυκλοφορεί το Bırak Zaman Aksın, το δεύτερο άλμπουμ τους, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, ο Derin Esmer θα φύγει για τις ΗΠΑ και θα αντικατασταθεί από τον διακεκριμένο κιθαρίστα Kerem Özyeğen. Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία του Kocaeli το 1999, οι Mor ve Ötesi αρχίζουν να παίζουν περισσότερο κοινωνικοπολιτικά θέματα. Επίσης, δραστηριοποιούνται έντονα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενεργείας στην Τουρκία.

Στις αρχές του 2000 παίρνουν μέρος σε πανεθνική εκστρατεία ενάντια στην πυρηνική ενέργεια, συμμετέχοντας σε διάφορες συναυλίες και παραστάσεις γι’ αυτό το σκοπό. Στο τέλος αυτής της χρονιάς, στις 9 Δεκεμβρίου 2000 θ’ ανοίξουν την συναυλία των Placebo στην Κωνσταντινούπολη.

Σημείωσαν μεγάλη επιτυχία μετά την κυκλοφορία του τραγουδιού "Bir Derdim Var".

Το 1999 κυκλοφορεί το Bırak Zaman Aksın, το δεύτερο άλμπουμ τους, το οποίο σημείωσε μεγάλη επιτυχία. Λίγο μετά την κυκλοφορία του, ο Derin Esmer θα φύγει για τις ΗΠΑ και θα αντικατασταθεί από τον διακεκριμένο κιθαρίστα Kerem Özyeğen. Μετά τον καταστροφικό σεισμό στην επαρχία του Kocaeli το 1999, οι Mor ve Ötesi αρχίζουν να παίζουν περισσότερο κοινωνικοπολιτικά θέματα. Επίσης, δραστηριοποιούνται έντονα κατά της χρήσης της πυρηνικής ενεργείας στην Τουρκία.

Το 2001, κυκλοφορεί το τρίτο τους άλμπουμ, Gül Kendine. Με τον Kerem Özyeğen, έγινε μια αξιοσημείωτη αλλαγή στη μουσική τους, καθώς και στους στίχους τους, μετά τις 17 Αυγούστου. Το καλοκαίρι του 2003, έκανε ντεμπούτο το single τους, Yaz, το οποίο ήταν μια διασκευή ενός διάσημου τραγουδιού, το οποίο είχε παρουσιάσει η διάσημη Τουρκάλα σούπερσταρ Ajda Pekkan την δεκαετία του 70.

Το 2003 θα συμμετάσχουν σε διάφορες αντιπολεμικές δραστηριότητες μαζί με άλλους καλλιτέχνες, συνθέτοντας το κομμάτι – ύμνος “Savasa Hic Gerek Yok”. Το κομμάτι παρουσιάστηκε στην Άγκυρα στις 1 Μαρτίου του 2003 με την συμμετοχή και άλλων μουσικών, μπροστά σ’ ένα μανιασμένο κοινό 100.000 ατόμων. Έχοντας παίξει τον ρολό του στο παγκόσμιο αντιπολεμικό κίνημα, το συγκρότημα ήταν και πάλι στο προσκήνιο της εθνικής ροκ σκηνής της Τουρκίας.

2004-παρόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το τέταρτο άλμπουμ τους Dünya Yalan Söylüyor, κυκλοφόρησε το 2004 το οποίο έμελλε να είναι το πιο δημοφιλή τους άλμπουμ στην Τουρκία. Φθάνοντας τα 250.000 αντίτυπα σε πωλήσεις, το άλμπουμ αποδείχτηκε ότι είναι ένα ορόσημο για τη ροκ μουσική στην χώρα τους.Το πρώτο τους single, "Cambaz", και το τρίτο τους single "Bir Derdim Var", το οποίο συμπεριλήφθηκε στο soundtrack της ταινίας του Çağan Irmak, "Mustafa Hakkında Herşey" , τράβηξαν ιδιαιτέρως την προσοχή. Δεδομένου ότι η προηγούμενη δουλειά τους δεν ήταν τόσο γνωστή, πολλοί νέοι θαυμαστές τους δεν είχαν γνώση ότι δεν ήταν ένα καινούργιο συγκρότημα. Το άλμπουμ περιέχει πολιτικές επικρίσεις για τις δραστηριότητες των ΗΠΑ, τόσο στο Ιράκ, όσο και τον υπόλοιπο κόσμο. Τον ίδιο ακριβώς χρόνο, έλαβαν το "Βραβείο Χρυσό Πορτοκάλι" για το τραγούδι τους, Bir Derdim Var που ακουγόταν στην ταινία, “Mustafa Hakkında Her Şey”. Επίσης, το "Dünya Yalan Söylüyor", ψηφίστηκε ως το καλύτερο Τούρκικο Ροκ Άλμπουμ όλων των εποχών, από το περιοδικό Blue Jean.

Το πέμπτο άλμπουμ τους, Büyük Düşler, κυκλοφόρησε στις 8 Μαΐου 2006 και μιλά κυρίως για τα πολιτικά προβλήματα της Τουρκίας και τα προσωπικά προβλήματα των μελών του συγκροτήματος, συμπεριλαμβανομένης της απώλειας οικογενειακών μελών και των σχέσεων μεταξύ τους. Ο ήχος του είναι πιο σκοτεινός σε σύγκριση με το προηγούμενο άλμπουμ τους, ενώ μπορεί να θεωρηθεί ως φόρος τιμής στους παλιούς τους οπαδούς και μια επιστροφή σ’ ένα στυλ κοντινότερο στα πρώτα τους άλμπουμ. Το πρώτο βίντεο-κλιπ έγινε για το τραγούδι "Şirket", ένα τραγούδι το οποίο επικρίνει τον καπιταλισμό. Το δεύτερο single που επιλέχτηκε ήταν το "Küçük Sevgilim", σε σκηνοθεσία Ketche. Το άλμπουμ αυτό ψηφίστηκε σαν το καλύτερο άλμπουμ του 2006 από το περιοδικό Blue Jean.

Στις 10 Δεκεμβρίου 2007, ο γενικός διευθυντής του TRT, İbrahim Şahin, ανακοίνωσε ότι Mor ve Ötesi θα εκπροσωπήσουν την Τουρκία στον διαγωνισμό τραγουδιού της Eurovision, στις 22 Μαΐου 2008 στο Βελιγράδι. Στις 15 Ιανουαρίου 2008 το Τουρκικό κρατικό κανάλι TRT1 ανακοίνωσε, μέσα από το κεντρικό δελτίο ειδήσεων, ότι το τραγούδι το οποίο θα ερμηνεύσουν οι Mor ve Ötesi στον 53ο Διαγωνισμό Τραγουδιού της Eurovision, είναι το "Deli".

Το κομμάτι κατέλαβε την 7η θέση στον τελικό, ο οποίος διεξήχθη στις 24 Μαΐου του 2008, με 137 βαθμούς.

Το έκτο άλμπουμ της μπάντας, Başıbozuk, κυκλοφόρησε στα τέλη του 2008, περιλαμβάνοντας τρία στούντιο και τέσσερα ζωντανά κομμάτια, συμπεριλαμβανομένης της συμμετοχής τους στην Eurovision, καθώς και Remixes.

Το έβδομο άλμπουμ τους "Masumiyetin Ziyan Olmaz", κυκλοφόρησε στις 12 Μαΐου του 2010. Το πρώτο βίντεο κλιπ τους ήταν το "Yorma Kendini".

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Şehir (1996)
  • Bırak Zaman Aksın (1999)
  • Gül Kendine (2001)
  • Dünya Yalan Söylüyor (2004, πωλήσεις: 230.000+ κομμάτια στην Τουρκία)
  • Büyük Düşler (2006, πωλήσεις: 51.000+ κομμάτια στην Τουρκία)
  • Başıbozuk (2008)
  • Masumiyetin Ziyan Olmaz (2010)
  • Güneşi Beklerken (2012)
  • Anlatamıyorum (2016, single)

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]


Προκάτοχος
Κενάν Ντογουλού
Shake It Up Şekerim
Συμμετοχή της Τουρκίας στη Eurovision
2008
Διάδοχος
Χαντισέ
Düm Tek Tek