J. B. Lenoir

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
J. B. Lenoir
Γενικές πληροφορίες
Γέννηση5  Μαρτίου 1929[1][2]
Monticello
Θάνατος29  Απριλίου 1967[1][2]
Ερμπάνα
Αιτία θανάτουέμφραγμα του μυοκαρδίου
Συνθήκες θανάτουφυσικά αίτια
Χώρα πολιτογράφησηςΗνωμένες Πολιτείες Αμερικής
Εκπαίδευση και γλώσσες
Ομιλούμενες γλώσσεςΑγγλικά[3][4]
Πληροφορίες ασχολίας
Ιδιότητακιθαρίστας
τραγουδιστής
Περίοδος ακμής1967

Ο J. B. Lenoir [Τζέι Μπι Λενόρ] (5 Μαρτίου 1929 - 29 Απριλίου 1967), γεννημένος στο Μοντιτσέλο του Μισισιπή, ήταν Αφροαμερικανός μπλουζ μουσικός, κιθαρίστας και συνθέτης, που συνδέθηκε με τη μπλουζ σκηνή του Σικάγου και ήταν αρκετά δημοφιλής κατά τις δεκαετίες του 1950 και 1960.

Η φωνή του διακρίνεται για τον υψηλό, σχεδόν γυναικείο, τόνο της. Το ύφος του συνδύαζε χαρακτηριστικά της σκηνής του Σικάγου με στοιχεία του σουίνγκ. Συμμετείχε στα κινήματα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι στίχοι του διακρίνονται για το σχολιασμό κοινωνικών και πολιτικών θεμάτων. Στο Vietnam Blues, μία από τις πρώτες συνθέσεις αφροαμερικανού μουσικού που πραγματεύονταν τον πόλεμο του Βιετνάμ, εξέφρασε το αντιπολεμικό μήνυμα της εποχής, ενώ το πολιτικοποιημένο Eisenhower Blues προκάλεσε τη διεξαγωγή έρευνας από την επιτροπή του γερουσιαστή Τζόζεφ Μακάρθυ.

Το 1965, μετά από προτροπή του Γουίλι Ντίξον, ταξίδεψε στην Ευρώπη για το Φεστιβάλ Αμερικανικού Φολκ Μπλουζ, στα πλαίσια της αναβίωσης των φολκ μπλουζ στα μέσα της δεκαετίας. Οι εμφανίσεις του, σε μια περίοδο που εγκατέλειπε τον ηλεκτρικό ήχο τού παρελθόντος του, προκάλεσαν την προσοχή του ευρωπαϊκού κοινού. Επηρέασαν επίσης τον Τζον Μέιγιαλ, ο οποίος συνέθεσε δύο τραγούδια με θέμα τον Λενόρ (The Death of J. B. Lenoir και I'm Gonna Fight for You J. B.). Στην Ευρώπη, γνώρισε μεγαλύτερη δημοφιλία σε σύγκριση με την αποδοχή του από το αμερικανικό ακροατήριο.

Πέθανε το 1967, στην Ουρμπάνα του Ιλινόις, υποκύπτοντας στα τραύματά του, μετά από τροχαίο ατύχημα. Αναφορά στον Λενόρ γίνεται στο ντοκιμαντέρ The Soul of a Man (2003) που σκηνοθέτησε ο Βιμ Βέντερς και ανήκει στη σειρά The Blues του Μάρτιν Σκορτσέζε. Τα αποσπάσματα που αφορούν τον Λενόρ βασίζονται στις ερασιτεχνικές ταινίες των Σουηδών Στιβ και Ρόνογκ Σίμποργκ, που δημιουργήθηκαν για να προβληθούν στην σουηδική τηλεόραση, ωστόσο τελικά απορρίφθηκαν.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Βιβλιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Cheseborough, Steven. Blues Traveling: The Holy Sites of Delta Blues, Univ. Press of Mississippi, 2009
  • Gérard Herzhaft, Paul Harris, Jerry Haussler, Anton J. Mikofsky, Encyclopedia of the blues, University of Arkansas Press, 1997
  • Perone, James E. Music of the counterculture era, Greenwood Publishing Group, 2004
  • Weissman, Dick. Blues: the basics, Routledge, 2005

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]