Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από International Olympic Committee)
Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή
Ίδρυση23 Ιουνίου 1894
ΙδρυτήςΠιερ ντε Κουμπερτέν και Δημήτριος Βικέλας
ΤύποςΑθλητική ομοσπονδία
ΈδραΛωζάνη, Ελβετία, Ελβετία
Μέλη105 ενεργά μέλη
32 επίτιμα μέλη
ΠρόεδροςΤόμας Μπαχ
ΜήνυμαCitius, Altius, Fortius – Communiter
(Γρηγορότερα, Ψηλότερα, Δυνατότερα – Μαζί)
Ιστότοποςolympic.org

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή (ΔΟΕ, αγγλικά: International Olympic Committee, IOC, γαλλικά: Comité international olympique, COI) δημιουργήθηκε από τον Δημήτριο Βικέλα και τον Πιερ ντε Κουμπερτέν το 1894 για να αναβιώσει τους Αρχαίους Ολυμπιακούς Αγώνες που πραγματοποιούνταν στην Ελλάδα.

Η ΔΟΕ διοργανώνει τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Αποφασίζει επίσης για την εισαγωγή ή την κατάργηση ενός αθλήματος από το πρόγραμμα των Ολυμπιακών αγώνων. Οι αγώνες της Ολυμπιάδος γιορτάζονται κάθε 4 χρόνια (θερινοί) ενώ οι χειμερινοί το 3ο έτος της Ολυμπιάδας. Οι πρώτοι θερινοί εορτάστηκαν το 1896 στην Αθήνα, ενώ οι πρώτοι χειμερινοί το 1924 στο Σαμονί (Chamonix) της Γαλλίας.

Οργάνωση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σύνοδος της ΔΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Σύνοδος της ΔΟΕ είναι η γενική συνέλευση των μελών της ΔΟΕ. Πραγματοποιείται μία φορά το χρόνο κατά τον οποίο κάθε μέλος έχει μία ψήφο. Είναι το ανώτατο όργανο της ΔΟΕ και οι αποφάσεις της είναι οριστικές.

Έκτακτες σύνοδοι μπορούν να συγκαλούνται από τον Πρόεδρο ή μετά από γραπτή αίτηση τουλάχιστον του ενός τρίτου των μελών της.

Μεταξύ άλλων, οι αρμοδιότητες της Συνόδου είναι:

  • Να εγκρίνει ή να τροποποιήσει τον Ολυμπιακό Χάρτη.
  • Να εκλέγει τα μέλη της ΔΟΕ, τον Επίτιμο Πρόεδρο και τα επίτιμα μέλη.
  • Να εκλέγει τον Πρόεδρο, τους Αντιπροέδρους και όλα τα άλλα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ.
  • Να εκλέγει τη διοργανώτρια πόλη των Ολυμπιακών Αγώνων.

Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ αποτελείται από τον Πρόεδρο, τέσσερις αντιπροέδρους και από άλλα δέκα μέλη. Όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΟΕ εκλέγονται από τη σύνοδο, σε μυστική ψηφοφορία, με πλειοψηφία των ψηφισάντων. Η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΟΕ αναλαμβάνει τη γενική συνολική ευθύνη για τη διαχείριση της ΔΟΕ και τη διαχείριση των υποθέσεών της.

Η Σύνοδος της ΔΟΕ εκλέγει, με μυστική ψηφοφορία, τον Πρόεδρο της ΔΟΕ μεταξύ των μελών του, για θητεία οκτώ ετών, άπαξ ανανεώσιμη για μια θητεία τεσσάρων ετών. Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, εξελέγη για θητεία οκτώ ετών στις 10 Σεπτεμβρίου 2013. Ο Μπαχ θα είναι υποψήφιος για επανεκλογή το 2021.

Πρόεδροι της ΔΟΕ[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή στους Αγώνες του 1896 με τον πρώτο πρόεδρο Δημήτριο Βικέλα στο κέντρο και τον Πιερ ντε Κουμπερτέν στα δεξιά του

Διετέλεσαν οι:

Ελληνική Εκπροσώπηση[1][Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Ιστορία». Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 14 Αυγούστου 2021. Ανακτήθηκε στις 14 Αυγούστου 2021. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]