Ian Gillan Band

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Ian Gillan Band
ΠροέλευσηΜεγάλη Βρετανία
Μουσικά είδηProgressive Rock, Jazz
Παρουσία1975 - 1978
Δισκογραφική εταιρείαIsland Records
Πρώην μέληΊαν Γκίλαν
Ρέι Φένγουικ
Τζον Γκούσταβσον
Μαρκ Νόσεφ
Μάικ Μόραν
Μίκι Λι Σουλ
Κόλιν Τόαυνς
Ιστότοπος
http://www.gillan.com/

Οι Ian Gillan Band είναι το συγκρότημα το οποίο δημιούργησε ο τραγουδιστής Ίαν Γκίλαν, δύο χρόνια μετά την αποχώρηση του από τους Deep Purple, το 1975.

Βιογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στους Ian Gillan Band συμμετείχαν ο κιθαρίστας Ρέι Φένγουικ, οι κιμπορντίστες Μάικ Μόραν και Μίκι Λι Σουλ, τον οποίο αντικατέστησε το 1976 ο Κόλιν Τάουνς, ο μπασίστας Τζον Γκούσταβσον και ο ντράμερ Μαρκ Νόσεφ. Το μουσικό στυλ του συγκροτήματος είχε τζαζ-ροκ στοιχεία με αρκετούς πειραματισμούς, χαρακτηριστικό της μουσικής τάσης του Ίαν Γκίλαν.
Στις 16 Οκτωβρίου 1975, ο Γκίλαν έκανε την πρώτη του μουσική εμφάνιση μετά από δύο χρόνια, στο Royal Albert Hall του Λονδίνου, όταν και τραγούδησε το τραγούδι "Sitting in a Dream" για την ηχογράφηση "Butterfly Ball" του πρώην μπασίστα των Deep Purple, Ρότζερ Γκλόβερ. Το γεγονός αυτό έδωσε το έναυσμα στον Γκίλαν να επιστρέψει στα μουσικά δρώμενα, αφού πιο πριν είχε απομακρυνθεί από το χώρο, ανοίγοντας και διοικώντας ένα ξενοδοχείο και ένα στούντιο ηχογραφήσεων.
Με τους Φένγουικ, Γκούσταβσον, Μόραν και Νόσεφ, ηχογράφησαν τον χειμώνα του 1975 το πρώτο τους άλμπουμ με τίτλο "Child in Time", το οποίο κυκλοφόρησε το καλόκαίρι του 1976 (# 55 στη Μεγάλη Βρετανία), από την εταιρεία "Polydor". Στο συγκρότημα εντάχθηκε για την περιοδεία της προώθησης του δίσκου, ο κιμπορντίστας Μίκι Λε Σουλ, αλλά για την ηχογράφηση του δεύτερου άλμπουμ του συγκροτήματος αντικαταστάθηκε από τον Κόλιν Τάουνς. Έδωσαν τις πρώτες τους συναυλίες στη Γαλλία τον Απρίλιο του 1976 και δύο μήνες αργότερα περιόδευσαν ως support συγκρότημα των Nazareth στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο δεύτερος δίσκος των Ian Gillan Band, ηχογραφήθηκε το καλοκαίρι του 1976 και κυκλοφόρησε στις 15 Απριλίου 1977 με τίτλο "Clear Air Turbulence", από την "Island Records". Ένα μήνα αργότερα, περιόδευσαν στη Μεγάλη Βρετανία και στη Γερμανία μαζί με τους Black Sabbath και τους AC/DC. Το set list τους αποτελούνταν από δικά τους τραγούδια αλλά και κλασικά κομμάτια των Deep Purple όπως τα "Child in Time", "Smoke on the Water" και "Woman from Tokyo".
Τον Οκτώβριο του 1977 κυκλοφόρησε το τρίτο άλμπουμ τους με τίτλο "Scarabus", αλλά ο Γκίλαν απογοητεύθηκε λόγω της πολύ μικρής εμπορικής επιτυχίας που είχε το συγκρότημα στην Ευρώπη, η οποία ήταν μηδαμινή στις Ηνωμένες Πολιτείες. Ακολούθησε περιοδεία στην Ιαπωνία, όπου ηχογραφήθηκε ο ζωντανός δίσκος "Live at the Budokan" στο "Budokan Hall" του Τόκιο, αλλά την επόμενη χρονιά, ο Γκίλαν αποφάσισε να διαλύσει το συγκρότημα και να επιστρέψει στο χαρντ ροκ ύφος, δημιουργώντας τους επιτυχημένους Gillan.

Δισκογραφία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Στούντιο ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ζωντανές ηχογραφήσεις[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Live at the Budokan (1978)
  • Live: Yubin Chokin Hall, Hiroshima (2001)
  • Live at the Rainbow 1977 (2002)

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]