ISA

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Πέντε υποδοχείς 16-bit καρτών επέκτασης και μία 8-bit (η μικρότερη σε μήκος) όλες ISA σε μητρική κάρτα.

Ο ISA (Industry Standard Architecture) είναι ένας παρωχημένος τύπος διαύλου ηλεκτρονικών υπολογιστών για την προσθήκη καρτών επέκτασης. Για παράδειγμα μια υποδοχή ISA μπορεί να χρησιμοποιηθεί για την προσθήκη μιας κάρτας γραφικών, μιας κάρτας δικτύου ή μιας επιπλέον σειριακής θύρας. Η υποδοχή ISA ενσωματώθηκε στην πρώτη γενιά των ΙΒΜ συμβατών ηλεκτρονικών υπολογιστών με μικροεπεξεργαστή 8088 της Intel.

Η γνήσια 8-bit έκδοση της ISA θύρας παρουσιάστηκε το 1981 αλλά η τεχνολογία δεν έγινε ευρέως γνωστή μέχρι το 1984, όταν ανακοινώθηκε η 16-bit έκδοση. Από μερικούς ανταγωνιστικούς κατασκευαστές χρησιμοποιήθηκαν οι τεχνολογίες των MCA και VLB, αλλά η θύρα ISA παρέμεινε ο πιο κοινός δίαυλος επέκτασης κατά τις δεκαετίες του 1980 και 1990. Παρόλα αυτά προς το τέλος του 20ου αιώνα, οι θύρες ISA άρχισαν να αντικαθιστώνται από τις ανώτερες σε ταχύτητα θύρες PCI και AGP. Σήμερα, οι περισσότεροι κατασκευαστές μητρικών καρτών χρησιμοποιούν για επέκταση θύρες PCI, και PCI Express.

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

CC-BY-SA
Μετάφραση
Στο λήμμα αυτό έχει ενσωματωθεί κείμενο από το λήμμα Industry Standard Architecture της Αγγλικής Βικιπαίδειας, η οποία διανέμεται υπό την GNU FDL και την CC-BY-SA 4.0. (ιστορικό/συντάκτες).