How I Met Your Mother

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
How I Met Your Mother
ΕίδοςSitcom
Αισθηματική κωμωδία
ΔημιουργόςΚάρτερ Μπέις
Κρεγκ Τόμας
ΠρωταγωνιστέςΤζος Ράντνορ
Τζέισον Σίγκελ
Κόμπι Σμόλντερς
Νιλ Πάτρικ Χάρις
Άλισον Χάνιγκαν
ΑφηγητήςΜπομπ Σάγκετ
ΣυνθέτηςΤζον Σουίχαρτ
Χώρα προέλευσηςΗνωμένες Πολιτείες
Αρχική γλώσσαΑγγλική
Αρ. σαιζόν9
Αρ. επεισοδίων208
Παραγωγή
Εκτέλεση παραγωγήςΚάρτερ Μπέις
Κρεγκ Τόμας
Ρομπ Γκρίνμπεργκ
Πάμελα Φρίμαν

Έιλιν Χέιζερ
ΝτιΆν Χελίν
Γκρεγκ Μάλινς
Κρις Χάρις
Στίβεν Λόιντ
Κούρτνι Κανγκ
Τζέιμι Ρόνεϊμερ
Τσακ Τέιθαμ
ΠαραγωγήΡάντι Κόρντρεϊ
Σούζι Μάμαν Γκρίνμπεργκ
Κρις Χάρις
Τζέιμι Ρόνεϊμερ
Κούρτνι Κανγκ
Μπρέντα Σούε
Τερέζα Μούλιγκαν Ρόσενθαλ
Στιούαρτ Χάλπερν-Φίνγκερχατ
Τάμι Σάγκερ
ΚάμεραMulti-camera
Διάρκεια εκπομπής22 λεπτά
Εταιρεία παραγωγήςBays & Thomas Productions
20th Century Fox Television
Διανομέας20th Television
Κυκλοφορία
Αρχικό δίκτυο/κανάλιCBS
Μορφή εικόνας1080i (16:9 HDTV)
Μορφή ήχουDolby Digital 5.1
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαwww.cbs.com/shows/how i met your mother

Το How I Met Your Mother (γνωστό και ως HIMYM) είναι ένα αμερικανικό sitcom, που έκανε την πρώτη του προβολή στο CBS, στις 19 Μαρτίου του 2005 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2014. Η σειρά ουσιαστικά είναι μία εξιστόρηση του βασικού χαρακτήρα Ted Mosby, στα παιδιά του, το 2030, για το πώς γνώρισε τη μητέρα τους. Το μεγαλύτερο μέρος της σειράς ήτοι διαδραματίζεται στο παρελθόν με τον Τεντ Μόζμπι και τις διάφορες ιστορίες του με την παρέα του, στο Μανχάταν.

Η σειρά είναι ένα δημιούργημα των Κρεγκ Τόμας και Κάρτερ Μπέις, οι οποίοι ήταν και οι executive producer, καθώς και σε κάποιες περιπτώσεις και σεναριογράφοι. Η σειρά είναι ελαφρώς εμπνευσμένη από τη φιλία αυτών των δύο, όταν ζούσαν στη Νέα Υόρκη.[1] Η σειρά συνολικά διέθετε 208 επεισόδια, τα οποία σκηνοθετήθηκαν από τέσσερις σκηνοθέτες: 196 από την Πάμελα Φρίμαν, 7 από τον Ρομπο Γκρίνμπεργκ, 4 από τον Μάικλ Σι και ένα από τον Νιλ Πάτρικ Χάρις.

Η σειρά χαρακτηρίζεται από πρωτότυπη δομή, εκκεντρικό χιούμορ, καθώς και αρκετά δραματικά στοιχεία. Με το πέρος των χρόνων, η σειρά απέκτησε cult following. Αρχικά, η σειρά έλαβε πολύ θετική κριτική, η οποία όμως έγινε ανάμικτη στις τελευταίες σεζόν.[2][3][4][5] Συνολικά, η σειρά, υπήρξε υποψήφια για 28 βραβεία Emmy, κερδίζοντας, τελικά, εννέα. Το 2010, η Άλισον Χάνιγκαν, κέρδισε το βραβείο Καλύτερης Γυναίκας Ηθοποιού σε Κωμική Σειρά, από τα People's Choice Awards. Το 2012, από τα ίδια βραβεία κέρδισε αυτό της Καλύτερης Τηλεοπτικής Κωμικής Σειράς και το Καλύτερου Άνδρα Ηθοποιού σε Κωμική σειρά (Νιλ Πάτρικ Χάρις).

Η ένατη και τελευταία σεζόν της σειράς ξεκίνησε να προβάλεται στις 23 Σεπτεμβρίου του 2013 και ολοκληρώθηκε στις 31 Μαρτίου του 2014, με ένα διπλό φινάλε επεισόδιο. Ο τελευταίος αυτός κύκλος έλαβε ανάμικτη κριτική τόσο από το κοινό όσο κι από τους κριτικούς, ιδιαίτερα για το plot twist τους, ενώ πολλοί είναι αυτοί που πιστεύουν ότι τα τελευταία επεισόδια αντικρούνται με παλαιότερα της σειράς.[6][7][8]

Υπόθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά είναι βασισμένη πάνω στις περιπέτειες του Τεντ Μόζμπι (Τζος Ράντνορ), ο οποίος εξιστορεί την ιστορία του πώς γνώρισε τη μητέρα των παιδιών του. Η ιστορία κάνει αναδρομή στο έτος 2005, με τον 27χρονο τότε Τεντ Μόζμπι να ζει στη Νέα Υόρκη δουλεύοντας ως αρχιτέκτονας. Η αναδρομή συμπεριλαμβάνει τους καλύτερους φίλους του: ένα μακράς διαρκείας ζευγάρι, τον Μάρσαλ Έρικσεν (Τζέισον Σίγκελ) και τη Λίλι Όλντριν (Άλισον Χάνιγκαν), έναν γυναικά πλέιμποϊ Μπάρνι Στίνσον (Νιλ Πάτρικ Χάρις), καθώς και μία Καναδή δημοσιογράφο ειδήσεων Ρόμπιν Σερμπάτσκι (Κόμπι Σμόλντερς), την οποία γνώρισε στο πρώτο επεισόδιο της σειράς. Η σειρά διηγείται πολλές ιστορίες των χαρακτήρων, τις σχέσεις μεταξύ τους αλλά και με δευτερεύοντες χαρακτήρες, καθώς και με τα πάνω-κάτω στις καριέρες των πέντε αυτών.

Ο αφηγητής της σειράς Τεντ (φωνή του Μπομπ Σάγκετ), εξιστορεί τις περιπέτειες ευθέως στον γιο του (Ντέιβιντ Χένρι) και την κόρη του (Λίντσι Φονσέκα), όταν κάθονται στον καναπέ το έτος 2030.

Καθώς η ιστορία με τις ρομαντικές στιγμές του Τεντ, αλλά και των τεσσάρων κολλητών του συνεχίζεται, η σειρά δεν βάζει στην υπόθεση τη γυναίκα του (Κριστίν Μιλιότι), μέχρι το τελευταίο επεισόδιο της όγδοης σεζόν, όπου επιτέλους παρουσιάζεται, και στο τελευταίο επεισόδιο της σειράς ανακοινώνεται το όνομά της: Τρέισι Μακόνελ. Η σειρά αντιθέτως επικεντρώνεται στις αποτυχημένες σχέσεις του Τεντ πριν γνωρίσει την Τρέισι, όπου θα είναι επιτέλους ευτυχισμένος. Τελικά στο παρόν (2030), έξι χρόνια μετά το θάνατο της Τρέισι, ο Τεντ επανασυνδέεται με τη Ρόμπιν, καθώς έτσι υπέθεσαν οι θεατές, όταν στην τελευταία σκηνή της σειράς ο Τεντ στεκόταν έξω από το σπίτι της, κρατώντας το μπλε γαλλικό κόρνο που είχε κλέψει από ένα εστιατόριο το 2005. Τα παιδιά του Τεντ ήταν τα πρώτα που συνειδητοποίησαν ότι είχε ακόμα αισθήματα για τη Ρόμπιν, μέσα από τις ιστορίες που διηγούταν.

Ηθοποιοί και χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Τεντ Μόζμπι : αρχιτέκτονας, καθηγητής πανεπιστημίου, και ο κεντρικός χαρακτήρας της σειράς. Είναι ο κύριος πρωταγωνιστής, καθώς είναι αυτός που αφηγείται την ιστορία των χρόνων του ως ενήλικας, από τα τέλη των 20 του μέχρι τις αρχές των 30 του, και πως τελικά γνώρισε "τη Μία", γνωστή ως η Μητέρα. Η ιστορία διηγείται από τον μεσήλικα Τεντ, και τον αφηγητή της ιστορίας Μπομπ Σάγκετ. Ο Τεντ μετακόμισε στη Νέα Υόρκη με τους φίλους του Μάρσαλ και Λίλι, μετά από τη φοίτησή τους στο Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν. Στη Νέα Υόρκη γνώρισε τον Μπάρνι στο μπαρ Μακλάρενς, καθώς και την Ρόμπιν, με την οποία είχε αισθήματα από την πρώτη στιγμή. Ο Τεντ είναι σε περιπέτεια προσπαθώντας να γνωρίσει "τη μία", τη γυναίκα που θα παντρευτεί. Ο Τεντ γνωρίζει πολλές σχέσεις, εκ των οποίων μία με τη Ρόμπιν, στην οποία αποκαλύπτει τα προσόντα που θέλει να έχει η μέλλουσα γυναίκα του. Στο τέλος κάθε σχέσης, ο Τεντ ψάχνει να βρει τι πήγε στραβά. Αν και όλες οι σχέσεις που είχε ήταν αποτυχημένες, ο Τεντ δεν τα παρατάει. Παρά αυτά τα προσόντα, ο Τεντ συχνά φέρεται ανώριμα, όπως να μετέχει σε ακραίες δραστηριότητες με τον Μπάρνι. Στο φινάλε της σειράς, ο Τεντ λέει ότι, γνώρισε την Τρέισι, την αγάπη της ζωής του (τη Μητέρα), αλλά μόνο αφού τελείωσε την ιστορία στα παιδιά του συνειδητοποίησε ότι η Ρόμπιν ήταν η αγάπη της ζωής του.
  • Μάρσαλ Έρικσεν : ο καλύτερος φίλος του Τεντ Μόζμπι. Ο Μάρσαλ και ο Τεντ ήταν συγκάτοικοι στο Πανεπιστήμιο Γουέσλιαν, και συνέχισαν να είναι συγκάτοικοι και όταν μετακόμισαν στη Νέα Υόρκη. Στη δεύτερη σεζόν, παντρεύεται τη Λίλι, με την οποία ήταν ερωτευμένος από το πρώτο έτος του πανεπιστημίου, ενώ στην έβδομη σεζόν έχουν το πρώτο τους παιδί. Ο Μάρσαλ είναι γεννημένος στο Σεντ Κλάουντ της Μινεσότα. Έχει ενδιαφέροντα για τα υπερφυσικά φαινόμενα, και τα μυθικά πλάσματα, όπως τον Μεγαλοπόδαρο. Το όνειρό του είναι να γίνει περιβαλλοντικός δικηγόρος, το οποίο συγκρούεται για ένα διάστημα με την ανάγκη για χρήματα, κυρίως για τον γάμο του και για το μεγάλωμα των παιδιών του.
  • Ρόμπιν Σερμπάτσκι : παρουσιάστρια ειδήσεων που προσπαθεί να πετύχει ως δημοσιογράφος και τα έχει και με τον Τεντ και με τον Μπάρνι. Η Ρόμπιν μετανάστευσε από τον Καναδά στην Νέα Υόρκη για μια καλύτερη δουλειά σε εκπομπή ειδήσεων. Γνώρισε τον Τεντ στο Μακλάρενς στο πρώτο επεισόδιο. Το ιστορικό της στον Καναδά είναι αφορμή για πολλά από τα αστεία που έχουν δημιουργήσει οι φίλοι της. Γνωστό παράδειγμα η καριέρα της ως ποπ σταρ του Καναδά με το όνομα Ρόμπιν Σπαρκλς. Η Ρόμπιν είναι εκκεντρική στην καριέρα της και απορρίπτει παραδοσιακές καταστάσεις, όπως το να παντρευτεί και να κάνει παιδιά. Συχνά πίνει ουίσκι και καπνίζει, και είναι μεγάλη φαν των όπλων. Αυτή και ο Μπάρνι αρραβωνιάστηκαν και αργότερα παντρεύτηκαν στο πρώτο μέρος του φινάλε της σειράς, και χώρισαν στο δεύτερο μέρος, τρία χρόνια μετά. Ο σύζυγος της Σμόλντερς, Τάραν Κίλαν εμφανίστηκε σε έξι επεισόδια ως Γκάρι Μπλάουμαν.
  • Μπάρνι Στίνσον : ένας πλέιμποϊ, χρησιμοποιώντας τα προσόντα του, καθώς και αμέτρητες στρατηγικές ώστε να αποπλανεί γυναίκες χωρίς πρόθεση να δεσμευτεί σε σχέση. Κάποιες από τις ατάκες του είναι 'Κουστουμαρίσου' και 'Θρυ-Περίμενε-λικό'. Είναι ο άλλος καλύτερος φίλος του Τεντ. Εγκαταλελειμμένος από τον πατέρα του σε μικρή ηλικία, ο Μπάρνι έχει θέματα εγκατάλειψης και είναι κολλημένος με την παρέα. Ο Μπάρνι λέει στους φίλους του ακραία ψέματα για γεγονότα της ζωής του ως αμυντικός μηχανισμός για την κατώτερης ποιότητας ζωή του. Παντρεύεται τη Ρόμπιν στο φινάλε αλλά χωρίζουν τρία χρόνια μετά. Το 2020, έκανε ένα παιδί, την Έλι, λόγω ενός αποτυχημένου one-night stand. Ο σύζυγος του Χάρις, Ντέιβιντ Μπέρτκα εμφανίστηκε σε επτά επεισόδια ως ο Σκούτερ.
  • Λίλι Όλντριν : δασκάλα νηπιαγωγείου, μια επίδοξη καλλιτέχνης, και η σύζυγος του Μάρσαλ. Είναι φριχτή στο να κρατάει μυστικά και μπορεί να είναι χειριστική ορισμένες φορές. Παντρεύτηκε τον Μάρσαλ στη δεύτερη σεζόν και έκαναν το πρώτο τους παιδί στην έβδομη σεζόν. Αν και φαίνεται γλυκιά, μπορεί να είναι και απρόσμενα άγρια. Είναι κολλητές με τη Ρόμπιν, την οποία γνώρισε μέσα από τη σχέση της με τον Τεντ. Ο σύζυγος της Χάνιγκαν, Αλέξις Ντενίσοφ, εμφανίζεται σε δέκα επεισόδια ως Σάντι Ρίβερς.
  • Τρέισι Μακόνελ : (σεζόν 8 - ένα επεισόδιο, σεζόν 9 - κυρίως χαρακτήρας),[9] (αν και εμφανίστηκε περιστασιακά - 28 επεισόδια από τα 208 - παίζει έναν σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της ιστορίας από την αρχή ως το τέλος) η μέλλουσα γυναίκα του Τεντ Μόζμπι, η Μητέρα. Η Τρέισι εμφανίζεται για πρώτη φορά στο φινάλε της όγδοης σεζόν, αν και το όνομά της υπαινίστηκε στη σεζόν 1 (1x09: "Belly Full of Turkey") και επισήμως αποκαλύφθηκε στο φινάλε της σειράς. Ο Τεντ την ερωτεύτηκε, αλλά απεβίωσε το 2024.

Σεζόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

ΚύκλοςΕπεισόδιαΑρχική ημερομηνία προβολής
Πρώτο επεισόδιοΤελευταίο επεισόδιο
12219 Σεπτεμβρίου 2005 (2005-09-19)15 Μαΐου 2006 (2006-05-15)
22218 Σεπτεμβρίου 2006 (2006-09-18)14 Μαΐου 2007 (2007-05-14)
32024 Σεπτεμβρίου 2007 (2007-09-24)19 Μαΐου 2008 (2008-05-19)
42422 Σεπτεμβρίου 2008 (2008-09-22)18 Μαΐου 2009 (2009-05-18)
52421 Σεπτεμβρίου 2009 (2009-09-21)24 Μαΐου 2010 (2010-05-24)
62420 Σεπτεμβρίου 2010 (2010-09-20)16 Μαΐου 2011 (2011-05-16)
72419 Σεπτεμβρίου 2011 (2011-09-19)14 Μαΐου 2012 (2012-05-14)
82424 Σεπτεμβρίου 2012 (2012-09-24)13 Μαΐου 2013 (2013-05-13)
92423 Σεπτεμβρίου 2013 (2013-09-23)31 Μαρτίου 2014 (2014-03-31)

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «TV Summer School: How to Create and Run a Successful Sitcom». E! Online. 6 Αυγούστου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 29 Ιουνίου 2011. Ανακτήθηκε στις 11 Νοεμβρίου 2009. 
  2. «How I Met Your Mother: Season 8 (2012-2013)». Rotten Tomatoes. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2014. 
  3. McLennan, Cindy. «This Just In». Television Without Pitty. Bravo Media. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 31 Μαΐου 2014. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2014. 
  4. Lowe, Alexander. «How I Met Your Mother Season 8 Finale Review». How I Met Your Mother Season 8 Review. WeGotThisCovered. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2014. 
  5. Nicholson, Max. «HOW I MET YOUR MOTHER: SEASON 9 REVIEW: THE BIG FAT MISDIRECT». ign.com. IGN Entertainment Inc. Ανακτήθηκε στις 9 Ιουνίου 2014. 
  6. Ricard, Sara (2 Απριλίου 2014). «HIMYM Tomatometer Watch: Series Finale Currently Rotten – Majority of critics disappointed by 'Last Forever'». Rotten Tomatoes. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Απριλίου 2014. Ανακτήθηκε στις 3 Απριλίου 2014. 
  7. Moylan, Brian (April 1, 2014). «How I Met Your Mother: the latest show to fail in the search for a perfect ending». The Guardian. https://www.theguardian.com/tv-and-radio/tvandradioblog/2014/apr/01/how-i-met-your-mother-fail-perfect-ending. Ανακτήθηκε στις April 2, 2014. 
  8. Kissell, Rick (19 Δεκεμβρίου 2013). «CBS' 'How I Met Your Mother' to Get Hourlong Series Finale». Variety. Ανακτήθηκε στις 8 Απριλίου 2014. 
  9. Ausiello, Michael (17 Μαΐου 2013). «Exclusive: How I Met Your Mother Makes Cristin 'Mom' Milioti a Full-Fledged Series Regular». TVLine.com. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Αυγούστου 2013. Ανακτήθηκε στις 1 Μαΐου 2020. Cristin Milioti, who was unmasked as the titular mom in this week's season finale, took the title of series regular during the comedy's upcoming ninth and final season. This marks the first time HIMYM will have expanded its core group of regulars beyond stars Josh Radnor, Alyson Hannigan, Neil Patrick Harris, Cobie Smulders and Jason Segel. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]