Henschel

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Henschel
Νομική μορφήΑνώνυμη εταιρεία
Κλάδοςμηχανολογία, manufacture of railway locomotives and rolling stock (NACE 30.2), machinery industry and plant construction και vehicle construction
Ίδρυση1810
ΙδρυτήςCarl Henschel και Werner Henschel
Διάλυση1957
ΈδραΚάσσελ, Γερμανία
ΠροϊόνταΦορτηγό
Commons page Πολυμέσα
Η "103" τον Σιδηροδρομων της Δυτικής Γερμανίας.
Φορτηγό Henschel το 1960.
Λεωφορείο τρόλεϊ "HS 160 OSL" του 1962.

Η Henschel (πλήρες όνομα: «Χένσελ και Υιός», γερμανικά: Henschel & Sohn) ήταν βιομηχανία μηχανημάτων, οχημάτων και αεροσκαφών με έδρα το Κάσσελ της Γερμανίας. Η εταιρεία στις αρχές τις δεκαετίας του 1970 διασπάστηκε. Σήμερα ο τομέας των φορτηγών ανήκει στην Daimler και ο τομέας τον τρένων στην καναδική Bombardier

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Γκέοργκ Κρίστιαν Καρλ Χένσελ (Georg Christian Carl Henschel) ίδρυσε την Χένσελ το 1810 στο Κάσσελ. Το εργοστάσιο έγινε ο μεγαλύτερος κατασκευαστής ατμομηχανών στη Γερμανία κατά τον 20ό αιώνα.

Στις αρχές του 1935 η Χένσελ ξεκίνησε την παραγωγή του άρματος μάχης Panzer I. Κατά την έναρξη του Β' Παγκοσμίου Πολέμου (1939 - 1940) ξεκίνησε την παραγωγή σε μεγάλη κλίμακα των αρμάτων Panzer III και του Panzer VI Tiger, από το 1941. Υπήρξε επίσης ο κύριος κατασκευαστής του άρματος Panzer VI. Το 1945 διέθετε 8.000 εργάτες, οι οποίοι δούλευαν σε δύο δωδεκάωρες βάρδιες, ενώ χρησιμοποίησε πρακτικές δουλικής εργασίας. Τα εργοστάσια της εταιρίας ήταν μεταξύ των πλέον σημαντικών στόχων των συμμαχικών βομβαρδισμών και καταστράφηκαν σχεδόν ολοσχερώς.

Μετά την πώληση στην Rheinstahl τo 1968 και την μεταπώληση η κατασκευή μηχανών αμαξοστοιχιών, φορτηγών κλπ. συνέχισε πλέον ανεξάρτητα.

Προϊόντα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Άρματα μάχης
Αεροσκάφη και πύραυλοι
Αεροσκάφος Henschel Hs126.