Have a Cigar

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
"Have a Cigar"
Single από Pink Floyd
από το άλμπουμ Wish You Were Here
Κυκλοφόρησε1975
Format7"
Ηχογραφήθηκεστα στούντιο Abbey Road από τον Ιανουάριο εως τον Ιούνιο του 1975
Είδοςblues rock
Hard rock
Διάρκεια5:08
ΔισκογραφικήHarvest, EMI (UK)
Harvest, Capitol (US)
ΣτιχουργόςRoger Waters
ΠαραγωγόςPink Floyd
singles των Pink Floyd ανά χρονολογία
Us and Them/Time
(1973)
Have a Cigar
(1975)
Another Brick in the Wall Pt.2
(1979)

Have a Cigar ονομάζεται το τρίτο τραγούδι από το άλμπουμ Wish You Were Here του Αγγλικού ροκ συγκροτήματος Pink Floyd. Ήταν το πρώτο κομμάτι της δεύτερης πλευράς του αυθεντικού δίσκου στην έκδοση του CD βρίσκεται αμέσως μετά το «Welcome to the Machine».

Σύνθεση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Όπως και στο «Welcome to the Machine», η μουσική και οι στίχοι γράφτηκαν από τον Ρότζερ Γουώτερς και κριτικάρει την υποκρισία και την πλεονεξία της μουσικής βιομηχανίας. Η μουσική είναι περισσότερο στραμμένη στο ροκ από τα υπόλοιπα τραγούδια του δίσκου, ξεκινώντας με ένα αναδυόμενο ρυθμό κιθάρας και μπάσου. Το κομμάτι είναι γεμάτο με επιπλέον ήχους κιθάρας, ηλεκτρικού πιάνου και συνθεσάιζερ προκειμένου να δημιουργηθεί ένα Φανκ ροκ υπόβαθρο.

Το τραγούδι κορυφώνεται από το απότομο σόλο κιθάρας, το οποίο διακόπτεται από εφέ συνθεσάιζερ καθώς ο ήχος της μουσικής χαμηλώνει σε επίπεδα AM ραδιοφώνου. Κάποιο θεωρούν ότι αυτό συμβολίζει την μεταμόρφωση της μουσικής σε ένα άχρηστο προϊόν που στοχεύει μόνο τις μαζικές πωλήσεις- κάτι το οποίο μπορεί να θεωρηθεί σχεδόν προφητικό, καθώς το τραγούδι παίχτηκε πολύ στα ραδιόφωνα. Στο τέλος του τραγουδιού ακούγεται ένας ήχος ραδιοφωνικού σταθμού, και με αυτό το εφέ γίνεται η μετάβαση στο επόμενο τραγούδι, το Wish you Were Here.

Ο στίχος "Oh, by the way, which one's Pink?" φημολογείται πως τέθηκε σαν ερώτηση στο συγκρότημα από έναν εκτελεστικό παράγοντα δισκογραφικής εταιρίας στα μέσα της δεκαετίας του 1960, όπου βρίσκονταν ακόμα σε στάδιο σχηματισμού. Η φήμη λέει πως ο παράγοντας της δισκογραφικής αφού χαιρέτησε ένα ένα τα μέλη του συγκροτήματος και τους μίλησε με κολακευτικά λόγια, τότε προχώρησε σε αυτήν την ερώτηση. Αργότερα το όνομα Pink χρησιμοποιήθηκε για τον βασικό χαρακτήρα του δίσκου The Wall.

Το τραγούδι πρωτοπαρουσιάστηκε όταν το συγκρότημα το εκτέλεσε στην περιοδεία που έκαναν στην Βόρειο Αμερική το 1975, ανάμεσα στα δύο μισά του Shine On You Crazy Diamond, με τον Ρότζερ Γουώτερς και τον Ντέιβιντ Γκίλμορ να μοιράζονται τα φωνητικά.

Επίσης, το τραγούδι παίχτηκε και στις περιοδείες που έκαναν οι Pink Floyd το 1975 και το 1977. Στις περιοδείες του ’77 ο Γουότερς ήταν στα κυρίως φωνητικά, τον Γκίλμορ στην δεύτερη φωνή και στα σόλο κιθάρας τον γνωστό κιθαρίστα Snowy White.

Στην αυθεντική εκτέλεση, τα κυρίως φωνητικά δεν γίνονται από κάποιο μέλος των Pink Floyd, άλλα από έναν γνωστό τους, τον Άγγλο συνθέτη και τραγουδιστή Ρόυ Χάρπερ. Ο Γουώτερς σχεδίαζε να κάνει ο ίδιος τα φωνητικά, όπως συνήθιζε στα περισσότερα τραγούδια, αλλά τραυμάτισε τις φωνητικές του χορδές ενώ ηχογραφούσε το Shine On You Crazy Diamond, και ο Γκίλμορ δεν μπορούσε μόνος του να τραγουδήσει τους «σκληρούς» στίχους. Ο Χάρπερ ηχογραφούσε για το άλμπουμ του HQ στο Στούντιο 2 του Abbey Road ενώ την ίδια στιγμή οι Φλόυντ βρίσκονταν στο Στούντιο 3˙ ο Χάρπερ, μαθαίνοντας το δίλημμα του συγκροτήματος, προσφέρθηκε να τραγουδήσει αυτός. Αργότερα ο Γουώτερς είπε πως ήλπιζε (ίσως υποσυνείδητα) πως τα άλλα μέλη του συγκροτήματος θα αρνούνταν, και επέμενε το τραγούδι να περιοριστεί μέσα στα όρια του συγκροτήματος. Επομένως ένοιωσε έκπληκτος όταν τα άλλα μέλη δέχθηκαν την ιδέα, και ο Χάρπερ ισχυρίζεται πως για πληρωμή ζήτησε ένα εισιτήριο απεριόριστης διάρκειας για το κοντινό Γήπεδο Κρίκετ Lord's και πως ένιωσε προσβεβλημένος όταν του έστειλαν ένα απλό εισιτήριο, το οποίο δεν χρησιμοποίησε ποτέ.[1]

Προσωπικό[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Αναφορές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πολλοί , ακόμα και εγώ ο ίδιος, νομίζουν πως δεν μπορώ να τραγουδήσω. Δεν έχω ξεκαθαρίσει καλά στο τι αφορά το να τραγουδάς. Ξέρω πως βρίσκω δύσκολο να πείσω, και ξέρω και πως ο ήχος της φωνής μου δεν είναι πολύ καλός όσον αφορά την αισθητική, και ο Ρόυ Χάρπερ ηχογραφούσε το δικό του άλμπουμ σε ένα άλλο στούντιο της ΕΜΙ, και επειδή είναι φίλος μας, νομίζαμε πως θα μπορούσε να κάνει κάτι για αυτό (το τραγούδι)
-Roger Waters, October 1975, WYWH Songbook

Το «Have A Cigar» ήταν το μοναδικό κομμάτι στο οποίο χρησιμοποίησα την κιθάρα και τα πλήκτρα μια και έξω. Υπάρχουν μερικοί επιπλέον ήχοι κιθάρας που τους πέρασα αργότερα, αλλά την βασική κιθάρα την έκανα με την μία.
David Gilmour, October 1975, WYWH Songbook

Υπήρχαν άνθρωποι μου μας είπαν «Ποιος είναι ο Πινκ;» και διάφορα τέτοια. Υπήρχαν υπερβολικά πολλοί άνθρωποι που νόμιζαν ότι Πινκ Φλόυντ ήταν το όνομα του τραγουδιστή και ότι ήταν ο Πινκ και το συγκρότημα του. Έτσι έγινε όλο το θέμα, ήταν αρκετά ευφυές .David Gilmour (Δεκέμβριος 1992) για το “Making of Shine On”

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Have A Cigar - Page 3 - All Pink Floyd Fan Network». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Οκτωβρίου 2007. Ανακτήθηκε στις 12 Ιανουαρίου 2008. 

Πηγές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]