Happy Birthday to You

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Το Happy Birthday to You συχνά το τραγουδούν πριν ο εορτάζων (ή η εορτάζουσα) σβήσει τα κεράκια του κέικ των γενεθλίων του.

Το Happy Birthday to You είναι ένα αγγλικό τραγούδι το οποίο τραγουδιέται κατά τον εορτασμό γενεθλίων. Σύμφωνα με το βιβλίο των Ρεκόρ Γκίνες το "Happy Birthday to You" είναι το πιο δημοφιλές αγγλικό τραγούδι. Αν και έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες, πολλές φορές το τραγουδούν στα αγγλικά.

Η μελωδία του τραγουδιού γράφτηκε από τις αδελφές Πάτυ και Μίντρεντ Χιλ, το 1893, στις Ηνωμένες Πολιτείες, όταν ήταν δασκάλες στο Λούισβιλ, στο Κεντάκι των ΗΠΑ, αλλά με διαφορετικούς στίχους και τίτλο Good Morning to All.

Η μελωδία με τη σημερινή μορφή βρίσκεται κάτω από πνευματικά δικαιώματα το 1935 από την Summy Company τα οποία θα εκπνεύσουν το 2030 στις ΗΠΑ. Η εταιρεία αγοράστηκε το 1990 για 15 εκ. δολ. ΗΠΑ από την Warner Music Group. Η αξία του "Happy Birthday" εκτιμήθηκε στα 5 εκ. δολ. ΗΠΑ. Η εταιρεία ζητά αντίτιμο για τα πνευματικά δικαιώματα όταν το τραγούδι συμπεριλαμβάνεται σε ταινίες, δίσκους κλπ και για το λόγο αυτό σπανίως ακούγεται σε τέτοια έργα. Προτιμάται συνήθως το τραγούδι For he's a jolly good fellow του οποίου τα πνευματικά δικαιώματα έχουν εκπνεύσει.

Στίχοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Good morning to all[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Good morning to you,
Good morning to you,
Good morning, dear children,
Good morning to all.

Happy birthday to you[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι στίχοι βρίσκονται στη σελίδα του κατόχου των πνευματικών δικαιωμάτων.