Goodyear Tire and Rubber Company

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
The Goodyear
Tire & Rubber Company
Νομική μορφήPublic
Ίδρυση29  Αυγούστου 1898
ΙδρυτήςΦρανκ Σαϊμπέρλινγκ
ΈδραΆκρον, Οχάιο, ΗΠΑ
ΠροϊόνταΕλαστικά
Υπάλληλοι67.000 (2015)[1]
Ιστότοποςgoodyear.com
Μέσα κοινωνικής δικτύωσης
Σελίδα στο Facebook Σελίδα στο Twitter Σελίδα στο Instagram
Commons page Πολυμέσα

Η Goodyear Tire & Rubber Company είναι αμερικανική πολυεθνική εταιρεία κατασκευής ελαστικών που ιδρύθηκε το 1898 από τον Φρανκ Σαϊμπέρλινγκ και εδρεύει στο Άκρον του Οχάιο. Η Goodyear κατασκευάζει ελαστικά για αυτοκίνητα, εμπορικά οχήματα, ελαφρά φορτηγά, μοτοσικλέτες, SUV, αγωνιστικά αυτοκίνητα, αεροπλάνα, γεωργικά μηχανήματα και βαρέα οχήματα.

Η εταιρεία πήρε την επωνυμία της από τον αμερικανό Τσαρλς Γκούντγιαρ, εφευρέτη του βουλκανισμένου καουτσούκ. Αν και η Goodyear ήταν επιφορτισμένη με την κατασκευή αερόπλοιων και αερόστατων από τις αρχές του 1900, το ​​πρώτο διαφημιστικό αερόστατο της Goodyear πέταξε το 1925. Σήμερα είναι μία από τις πιο αναγνωρίσιμες διαφημιστικές εικόνες στην Αμερική.[2] Η εταιρεία είναι η πιο επιτυχημένη προμηθευτής ελαστικών στην ιστορία της Formula One, με περισσότερες εκκινήσεις, νίκες και πρωταθλήματα κατασκευαστών από κάθε άλλο προμηθευτή ελαστικών.[3] Αποχωρήσει από το άθλημα μετά το 1998. Είναι ο μοναδικός προμηθευτής ελαστικών για τη σειρά NASCAR.

Η Goodyear είναι πρώην συστατικό του Dow Jones Industrial Average.[4] Η εταιρεία εγκαινίασε ένα νέο κτίριο ως παγκόσμια έδρα της στο Άκρον το 2013.

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «2010 Form 10-K, The Goodyear Tire and Rubber Company». United States Securities and Exchange Commission. 
  2. Terdiman, Daniel. «Goodyear bids goodbye to blimps, says hello to zeppelins». CNET. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2014. 
  3. «FormulaSPEED2.0». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 27 Μαρτίου 2012. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2011. 
  4. «History of DJIA, globalfinancialdata.com». Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 4 Μαρτίου 2006. Ανακτήθηκε στις 6 Οκτωβρίου 2016. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]