Σαλβατόρε Φεραγκάμο S.p.A

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
(Ανακατεύθυνση από Ferragamo)
Φλωρεντία,Ιταλία(1928)
Εμπορική επ.Salvatore Ferragamo S.p.A.
Νομική μορφήPublic, S.p.A.
ΕισηγμένηBIT: SFER
ΚλάδοςFashion
ΊδρυσηΦλωρεντία,Ιταλία(1928)
ΙδρυτήςSalvatore Ferragamo
ΈδραFlorenceFlorence, Italy
Περιοχές δραστηρ.Worldwide
Σημαντικά πρόσωπαFerruccio Ferragamo (Chairman)
Eraldo Poletto (CEO)
ΠροϊόνταShoes, leather goods, clothing
Καθαρά έσοδαΑύξηση€1,430 million (2015)
Σύνολο ενεργητικούΑύξηση €265 million (2015)
ΙδιοκτήτηςFerragamo family
Υπάλληλοι4.000

Η Salvatore Ferragamo S. p.Α. είναι μια ιταλική εταιρεία ειδών πολυτελείας, με έδρα τη Φλωρεντία, ειδικεύεται στα παπούτσια, τα δερμάτινα είδη, και τα έτοιμα ενδύματα για άντρες και γυναίκες. Είναι η μητρική εταιρεία του ομίλου Ferragamo. Η εταιρεία λανσάρει επίσης οπτικά και ρολόγια.

Με περίπου 4.000 εργαζόμενους και με δίκτυο από περισσότερα από 660 καταστήματα αποκλειστικά της μάρκας Ferragamo, ο όμιλος Ferragamo διαχειρίζεται επιχειρηματικές δραστηριότητες στην Ιταλία και παγκόσμια, πράγμα το οποίο προσδίδει στη μάρκα ένα ευρύ αποτύπωμα στην Ευρώπη, την Αμερική και την Ασία.

Παρελθόν[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το Palazzo Spini Feroni: Η έδρα της Salvatore Ferragamo. S. p.Α. στη Φλωρεντία.

Ο Salvatore Ferragamo μετανάστευσε από τη νότια Ιταλία στη Βοστόνη και ύστερα στην Καλιφόρνια το 1914. Άνοιξε το Hollywood Boot Shop το 1923, και κατασκεύαζε υποδήματα για αστέρες του σινεμά όπως η Joan Crawford και η Gloria Swanson, όπως επίσης και για ταινίες όπως οι Δέκα Εντολές του Cecil B.DeMille. Επέστρεψε στην Ιταλία και και ίδρυσε ένα κατάστημα υποδημάτων στη Φλωρεντία το 1927. Ωστόσο, η σύγχρονη βιομηχανία υποδημάτων εκτιμά το 1928 ως το έτος ίδρυσής της και συνεπώς γιόρτασε την 80στή επέτειό της το 2008. Ο Salvatore δήλωσε πτώχευση το 1933,κατά τη διάρκεια της παγκόσμιας οικονομικής ύφεσης της δεκαετίας του 30, αλλά μέχρι το 1938 βρέθηκε σε θέση να αγοράσει το Palazzo Spini Feroni, ένα από τα σπουδαία παλάτια της Φλωρεντίας, το οποίο στις μέρες μας στεγάζει το κατάστημα-κορωνίδα της εταιρείας και ένα μουσείο αφιερωμένο στη ζωή και το έργο του Ferragamo.

H εταιρεία άκμασε μετά το Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο, επεκτείνοντας το εργατικό δυναμικό σε 700 τεχνίτες παράγοντας 350 ζευγάρια χειροποίητα υποδήματα ημερησίως.Μετά το θάνατο του Salvatore το 1960,η χήρα του ονόματι Wanda ανέλαβε τη διαχείριση της επιχείρησης και επέκτεινε τις δραστηριότητές της ώστε να συμπεριλάβει οπτικά, αρώματα, ζώνες, κασκόλ,τσάντες,ρολόγια και μία σειρά έτοιμων ενδυμάτων.


Φερούτσιο Φεραγκάμο, σημερινός πρόεδρος του Salvatore Ferragamo. S. p.Α.

H εταιρεία είναι αυτή τη στιγμή στην κατοχή της οικογενείας Ferragamo, η οποία το Νοέμβριο του 2006 περιλάμβανε τη χήρα του Salvatore, Wanda, πέντε παιδιά, 23 εγγόνια και άλλους συγγενείς. Υπάρχει ένας κανόνας σύμφωνα με τον οποίο μόνο 3 μέλη της οικογενείας μπορούν να εργαστούν στην εταιρεία, ενθαρρύνοντας το σφοδρό ανταγωνισμό. Για να μετριάσει αυτές τις τάσεις, το Σεπτέμβρη του 2006, η οικογένεια ανακοίνωσε το σχέδιο να θέσει το 48% της εταιρείας στο χρηματιστήριο, και από τον Οκτώβρη του 2006 ο Michele Norsa υπηρέτησε (την εταιρεία) ως διευθύνων σύμβουλος και γενικός διευθυντής. Ωστόσο, από τον Ιανουάριο του 2008, το σχέδιο αυτό μπορεί να τεθεί σε αναμονή εν μέσω της ύφεσης στην χρηματοπιστωτική αγορά. Εάν η εισαγωγή στο χρηματιστήριο εξελιχθεί, το κονδύλιο θα αφιερωθεί κατά κύριο λόγο στη δημιουργία θέσεων στην Κίνα. Η εταιρεία οργανώνει την έκθεση για τα 80στά της γενέθλια στη Σαγκάη.

Το 2011, η εταιρεία ήταν εισηγμένη στο χρηματιστήριο. [1]

Για το φορολογικό έτος 2015, η (εταιρεία) Salvatore Ferragamo δήλωσε αρχικά πάγια έσοδα ύψους 1.430 εκατομμυρίων ευρώ. Από τις 31 Δεκεμβρίου 2015, το δίκτυο λιανικών πωλήσεων του Salvatore Ferragamo Group αποτελούταν από 391 άμεσα διαχειριζόμενα καταστήματα (DOS), ενώ οι χονδρικές πωλήσεις και oi λιανικές πωλήσεις στον ταξιδιωτικό τοµέα περιλάμβαναν 271 καταστήματα εξωτερικώς διαχειριζόμενα (TPOS), όπως επίσης και η παρουσία σε σημαντικά πολυκαταστήματα και ακριβά εξειδικευμένα καταστήματα.  [2]

Στις 2 Αυγούστου 2016 ο Eraldo Poletto επιλέχθηκε νέος διευθύνων σύμβουλος του ομίλου

Καινοτομίες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Καθ’ όλη τη διάρκεια της ιστορίας της ,η εταιρεία ήταν γνωστή για τα καινοτόμα σχέδια της και τη χρήση υλικών της. Αυτή η εφευρετικότητα έχει τις απαρχές της στην εποχή του Salvatore στην Καλιφόρνια, όταν διάβαζε ανατομία για να φτιάχνει υποδήματα τα οποία ήταν πιο άνετα.Οι αξιοσημείωτες καινοτομίες περιλαμβάνουν τις πλατφόρμες,τα παπούτσια που έχουν σόλα σε σχήμα κελύφους,το «αόρατο» σανδάλι,μεταλικά τακούνια και σόλες και το 18 καρατίων χρυσό σανδάλι,το παπούτσι-κάλτσα,τα αγαλμάτινα τακούνια,και το παπούτσι με την καμάρα σα γάντι το οποίο δημιουργήθηκε για την Indira Devi,γυναίκα του μαχαραγιά του Cooch Behar το 1938.Τα ενισχυμένα μεταλλικά τακούνια στιλέτο έγιναν διάσημα από τη Μέρλιν Μονρό.Η εταιρεία είναι επίσης γνωστή για τη διακόσμηση «Gancini»,την πατέντα «Vara» σε μπαλαρίνα,την τσάντα Salvatore και τη χρήση του μπαλώματος.(Η εταιρεία) κατασκευάζει επίσης οπτικά και ρολόγια σε συνεργασία με τους Marchon και Timex Group.

Πελάτες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο Σαλβατόρε δούλεψε με αστέρες του σινεμά και διασημότητες από τις πρώτες του μέρες στο Χόλλυγουντ. Πελάτες κατά τη διάρκεια των χρόνων υπήρξαν μεταξύ άλλων η Όντρεϊ Χέπμπορν, η Σοφία Λόρεν και η Γκρέτα Γκάρμπο, καθώς και η Andy Warhol, η Grace Mugabe και η Νταϊάνα, Πριγκίπισσα της Ουαλίας. Η εταιρεία έφτιαξε τις διάσημες τσάντες χειρός της  Μάργκαρετ Θάτσερ και για τον Βασιλιά Jigme Khesar Namgyal Wangchuck κατά τη διάρκεια της στέψης στις 6 Νοεμβρίου, 2008 στο Thimpu, Μπουτάν.

Στελέχη και διοίκηση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Φερούτσιο Φεραγκάμο, το 1992
  • Wanda Ferragamo Miletti:έχει διαχειριστεί την εταιρεία από το 1960, όταν ο σύζυγός της και, ιδρυτής της εταιρείας, Salvatore, απεβίωσε. Αυτή τη στιγμή είναι επίτιμη πρόεδρος
  • Ferruccio Ferragamo: Τωρινός πρόεδρος της Εταιρείας. 
  • Michele Norsa: Διευθύνων σύμβουλος και γενική διευθύντρια της Salvatore Ferragamo Italia S.p.A.
  •  Giovanna Gentile Ferragamo: είναι η τωρινή αντιπρόεδρος της Ferragamo Finanziaria S.p.A. 
  • Leonardo Ferragamo: από το 2000, έχει υπηρετήσει ως διευθύνων σύμβουλος (CEO) στο Palazzo Feroni Finanziaria S.p.A, την ελέγχουσα εταιρεία της οικογενείας.
  •  Massimo Ferragamo: είναι πρόεδρος της Ferragamo USA, την εταιρεία Ferragamo που έχει διαχειριστεί τη διανομή της μάρκας στη Βόρεια Αμερική από τη δεκαετία του 50. 
  • Fulvia Visconti Ferragamo: έχει αναλάβει τo τμήμα των μεταξωτών αξεσουάρ της μάρκας από τη δεκαετία του 70.Είναι αντιπρόεδρος της Salvatore Ferragamo Italia S.p.A.
  •  Ο Massimiliano Giornetti είναι ο τωρινός διευθυντής δημιουργικού τμήματος της μάρκας Salvatore Ferragamo. Εξελίχθηκε από εργαζόμενος στον τομέα των ανδρικών σε επιτηρητής και των ανδρικών και των γυναικείων κολεξιόν το 2010. 

Δείτε επίσης[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  • Salvatore Ferragamo, o ιδρυτής της ομώνυμης εταιρείας

Σημειώσεις και παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Salvatore Ferragamo - United States - Official Store». www.ferragamo.com. 
  2. Singh, Prachi (30 Ιανουαρίου 2015). «Salvatore Ferragamo revenues rise of 5.9 percent in FY14». FashionUnited. Ανακτήθηκε στις 18 Ιουνίου 2015. 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]