Family Guy

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια
Family Guy

ΕίδοςΣειρά κινουμένων σχεδίων
ΔημιουργοίSeth MacFarlane
David Zuckerman
ΠρωταγωνιστέςSeth MacFarlane
Alex Borstein
Seth Green
Lacey Chabert (1999-2000)
Mila Kunis (2000-)
Mike Henry
Patrick Warburton
Χώρα ΗΠΑ
Αριθμός επεισοδίων424
Παραγωγή
Διάρκεια21-23 λεπτά (ανά επεισόδιο)
Προβολή
Τηλεοπτικός σταθμόςFox Channel
FX Channel
Προβολή31 Ιανουαρίου 1999
σήμερα
Εξωτερικοί σύνδεσμοι
Ιστοσελίδαhttp://www.familyguy.com/

Το Family Guy είναι αμερικανική σειρά κινουμένων σχεδίων. Έχει δημιουργηθεί από τον Σεθ ΜακΦάρλαν για χάρη του Fox Broadcasting Company. Η σειρά χρησιμοποιεί πολλά αστεία σε μορφή εφαπτόμενων στιγμιοτύπων που δεν έχουν σχέση με την υπόλοιπη υπόθεση του εκάστοτε επεισοδίου.

Η σειρά ξεκίνησε το 1999 και σήμερα προβάλλεται η εικοστή πρώτη σεζόν. Το Family Guy σταμάτησε να προβάλλεται για πρώτη φορά το 2000 και για δεύτερη φορά το 2002 αλλά οι δυνατές πωλήσεις των DVD έπεισαν τη FOX να το ξαναπροβάλει το 2005.

Ιστορία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Το πρώτο επεισόδιο της σειράς βγήκε στον αέρα το 1999 και οι πρώτες δυο σεζόν βγήκαν στον αέρα εκείνο τον χρόνο. Μετά όμως η διακοπή της σειράς ανακοινώθηκε, αλλά λόγω της αλλαγής της διοίκησης στη FOX και μετά από την κατακραυγή πολλών τηλεθεατών, η τρίτη σεζόν βγήκε στον αέρα μόνο για να ξαναδιακοπεί η σειρά. Το Family Guy ξαναβγήκε στην παραγωγή το 2004 δημιουργώντας άλλες δύο σεζόν (συνολικά πέντε) και μια ταινία που βγήκε κατευθείαν σε DVD πουλώντας 2.2 εκατομμύρια αντίτυπα, η ονομασία της ταινίας είναι Stewie Griffin: The Untold Story. Η έκτη σεζόν βγήκε στον αέρα το φθινόπωρο του 2007 και η έβδομη σεζόν έχει βγει στον αέρα το φθινόπωρο του 2008. Η όγδοη σεζόν άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου 2009 και έκλεισε τον Μάιο του 2010. Η ένατη σεζόν άρχισε τον Σεπτέμβριο του 2010 και ολοκληρώθηκε στις 22 Μαίου το 2011 με τη δέκατη σεζόν να ξεκινάει τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους και να ολοκληρώνεται στις 20 Μαΐου. Με την απόφαση να συνεχισθεί η σειρά η ενδέκατη σεζόν πρόβαλε το πρώτο της επεισόδιο στις 30 Σεπτεμβρίου του 2012 και ολοκληρώθηκε στις 19 Μαΐου. Η δωδέκατη και η δέκατη τρίτη σεζόν άρχισαν στις 29 και 28 Σεπτεμβρίου αντίστοιχα το 2013 και το 2014 και τελείωσαν στις 18 και 17 Μαίου αντίστοιχα το 2014 και το 2015. Τον Σεπτέμβριο του 2015 η σειρά πρόβαλε τη δέκατη τέταρτη σεζόν η οποία ολοκληρώθηκε στις 22 Μαίου του 2016. Η δέκατη πέμπτη σεζόν άρχισε στις 25 Σεπτεμβρίου του 2016 και ολοκληρώθηκε στις 21 Μάιου του 2017. Η δέκατη έκτη σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 1 Οκτωβρίου του 2017 και ολοκληρώθηκε στις 20 Μάιου του 2018. Η δέκατη έβδομη σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 30 Σεπτεμβρίου του 2018 και ολοκληρώθηκε στις 12 Μάιου του 2019. Η δέκατη όγδοη σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 29 Σεπτεμβρίου του 2019 και ολοκληρώθηκε στις 17 Μάιου 2020. Η δέκατη ένατη σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 27 Σεπτεμβρίου του 2020 και ολοκληρώθηκε στις 16 Μάιου του 2021. Η εικοστή σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 26 Σεπτεμβρίου του 2021 και ολοκληρώθηκε στις 22 Μάιου του 2022. Η εικοστή πρώτη σεζόν έκανε πρεμιέρα στις 25 Σεπτεμβρίου του 2022 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στις 7 Μάιου του 2023.[1]

Χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Κύριοι χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι βασικοί χαρακτήρες της σειράς είναι ο Πήτερ Γκρίφιν (Peter Griffin), ένας αδέξιος αλλά καλοπροαίρετος υπάλληλος. Ο Πήτερ είναι Ιρλανδοαμερικανός που κατά τη διάρκεια της σειράς ανακαλύπτει ότι έχει ρίζες από την Ισπανία, την Αφρική, το Μεξικό, τη Σκωτία και από τη Γερμανία. Αναγνωρίζεται εύκολα από το γέλιο του. Η γυναίκα του Λόις Γκρίφιν (Lois) είναι μια μητέρα, νοικοκυρά, που διδάσκει πιάνο και είναι μέλος της πλούσιας οικογένειας Pewterschmidt. Στο 2ο επεισόδιο της όγδοης σεζόν αποκαλύπτεται ότι η μητέρα της, Barbara Pewterschmidt ήταν επιζήσασα του Ολοκαυτώματος κάτι που κάνει τη Lois τυπικά Εβραία. Ο Πήτερ και η Λόις έχουν 3 παιδιά: την έφηβη κόρη τους Μεγκ Γκρίφιν (Meg) που είναι συνήθως το άτομο που κοροϊδεύουν περισσότερο εξαιτίας της μοναξιάς και της χαμηλής δημοτικότητας της, το δεύτερο παιδί είναι ο χαζός και αδέξιος Κρις Γκρίφιν (Chris) επίσης χαμηλής δημοτικότητας στο σχολείο, που σε πολλές περιπτώσεις μοιάζει με τη νεαρή έκδοση του πατέρα του και το τρίτο παιδί είναι το διαβολικά κακό και ιδιοφυές μωρό ο Στιούι Γκρίφιν (Stewie) που επιζητεί την κατάκτηση του κόσμου και τον θάνατο της μητέρας του. Ο Μπράιαν (Brian) είναι ένας σκύλος που περπατάει στα δύο πόδια, πίνει Μαρτίνι, έχει το δικό του αμάξι και συμμετέχει σε ανθρώπινες συζητήσεις.

Περιοδικοί χαρακτήρες[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η οικογένεια των Γκρίφιν έχει μερικούς γείτονες που είναι οι περιοδικοί χαρακτήρες της σειράς: τον παραπληγικό αστυνομικό Τζο Σουάνσον (Joe Swanson) που είναι παντρεμένος στη μονίμως έγκυο γυναίκα του Μπόνυ (Bonnie) και ο σεξομανής πιλότος Γκλεν Κουάγκμαιρ (Glenn Quagmire) που κυνηγάει τη Λόις και σχεδόν κάθε θηλυκό που θα εμφανιστεί μπροστά του, όταν ερεθίζεται σεξουαλικά ο Γκλεν λέει δυο πολύ γνωστές για τους θεατές εκφράσεις, το "Giggity-giggity-goo!" καθώς και το "All right!". Κάποιο άλλοι χαρακτήρες είναι ο Κλίβλαντ Μπράουν (Cleveland Brown), ο μαύρος γείτονας των Γκρίφιν ο οποίος ήταν παντρεμένος με τη Λορρέτα Μπράουν (Loretta Brown) και μαζί έχουν ένα παιδί τον Κλίβλαντ Τζούνιορ (Cleveland Jr.). Ο Κλίβλαντ στην αρχή της όγδοης σεζόν φεύγει από το Κουάχογκ αρχίζωντας το δικό του αδελφικό σόου με τίτλο The Cleveland Show. Οι δημοσιογράφοι που εμφανίζονται είναι ο Τομ Τάκερ (Tom Tucker) και Νταιάν Σήμονς (Diane Simmons) καθώς η Γιαπωνέζα δημοσιογράφος Τρίσα Τακανάουα (Trisha Takanawa) και ο μετεωρολόγος Όλυ Γουίλιαμς (Ollie Williams). Ενάς από τους πιο διασκεδαστικούς χαρακτήρες είναι ο δήμαρχος Άνταμ Γουέστ (Adam West) ο οποίος "δανείζεται" τη φωνή και την εμφάνιση του ίδιου του Άνταμ Γουέστ που έγινε γνωστός ως πρωταγωνιστής της τηλεοπτικής σειράς Batman (1966-1968) και ως "φωνή" του Μπάτμαν σε πολλές τηλεοπτικές παιδικές σειρές.. Ο Βραβευμένος με Όσκαρ ηθοποιός Τζέιμς Γουντς έχει κάνει οκτώ guest εμφανίσεις στη σειρά ως μια φανταστική εκδοχή του εαυτού του.

Ακόμα μερικοί είναι ο παιδόφιλος Χέρμπερτ (Herbert), η “Κακιά” μαϊμού (Evil Monkey) στην ντουλάπα του Κρίς και ο Θάνατος (Death).

Αρχική ονομασία επεισοδίων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δημιουργός της σειράς, Σεφ ΜακΦάρλεν έχει δηλώσει πως αποτελεί λάτρης των δεκαετιών 1930 και 1940, όπως επίσης και της ραδιοφωνικής σειράς Suspence, που προβλήθηκε από το 1940 έως το 1962, γεγονός που οδήγησε στην ονομασία των επεισοδίων με παρόμοιους τίτλους και με τις λέξεις "θάνατος" (death) και "φόνος" (murder) πάντα μέσα σε αυτούς. Η δημιουργική ομάδα όμως άλλαξε αυτή τη μέθοδο, όταν άρχισε να προβληματιζόταν στην αναγνώριση και τον διαχωρισμό των επεισοδίων[2].

Crossover με τους Σίμπσονς[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ανακοινώθηκε ότι ένα επίσημο επεισόδιο με τίτλο The Simpsons Guy που θα περιείχε ένα επίσημο crossover επεισόδιο με τους Σίμπσονς θα έκανε πρεμιέρα το 2014. Το επεισόδιο προβλήθηκε στις 8 Σεπτεμβρίου του 2014.[3]

Κοινή αξιολόγηση καταλληλότητας ανά χώρα[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ηθοποιοί[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ρόλος Ηθοποιός
Πήτερ Γκρίφιν Σεθ ΜακΦάρλαν
Λόις Γκρίφιν Άλεξ Μπόρστιν
Κρις Γκρίφιν Σεθ Γκριν
Μεγκ Γκρίφιν Λέισι Σάμπερτ (1999-2000)

Μίλα Κούνις (2000-)

Στιούι Γκρίφιν Σεθ ΜακΦάρλαν
Μπράιαν Γκρίφιν
Γκλεν Κουάγκμαϊρ
Τζο Σουάνσον Πάτρικ Γουορμπάρτον
Κλίβλαντ Μπράουν Μάικ Χένρι (1999-2021)

Αρίφ Ζαχίρ (2021-)

Μορτ Γκόλντμαν Τζονι Μπρέναν
Δήμαρχος Γουέστ Άνταμ Γουέστ
Τζον Χέρμπερτ Μάικ Χένρι
Κονσουέλα
Τομ Τάκερ Σεθ ΜακΦάρλαν
Νταϊάν Σίμονς Λόρι Άλαν
Μπρους Μάικ Χένρι
Δρ. Έλμερ Χάρτμαν Σεθ ΜακΦάρλαν
Τρίσα Τακανάουα Άλεξ Μπρόστιν
Κάρτερ Πιούτερσμιθ Σεθ ΜακΦάρλαν
Μπάρμπαρα Πιούτερσμιθ Άλεξ Μπόρστιν
Άντζελα Κάρι Φίσερ
Μπόνι Σουάνσον Τζένιφερ Τίλι
Νιλ Γκόλντμαν Σεθ Γκριν
Τζερόμ Κέβιν Μάικλ Ρίτσαρντσον
Οράτιος Τζόνι Μπρέναν
Διευθυντής Σέπχαρντ Σεθ ΜακΦάρλαν
Τζέιμς Γουντς Τζέιμς Γουντς
Μιούριελ Γκόλντμαν Νικόλ Σάλιβαν
Τόμικ Άλεκ Σάλκιν
Μπέλγκρεϊντ Τζον Βίνερ
Θάνατος Άνταμ Καρόλα
Ιησούς Χριστός Σεθ ΜακΦάρλαν, Άλεκ Σάλκιν

Στη σειρά έχουν επίσης συμμετάσχει πολλοί γνωστοί ηθοποιοί, αθλητές, τραγουδιστές, επιστήμονες, συγγραφείς και μουσικοί, συχνά υποδυόμενοι τους εαυτούς τους. Αξιοσημείωτα πρόσωπα είναι οι Ρόμπερτ Ντάουνι Τζούνιορ, Πάτρικ Στιούαρτ, Ντρου Μπάριμορ, Κέιτ Μακίνον, Ντουέιν Τζόνσον και Λίαμ Νίσον.

Διακρίσεις - βραβεία[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Οι ηθοποιοί του Family Guy στη Comic-Con στο Σαν Ντιέγκο, το 2012.

Το Family Guy έχει προταθεί συνολικά 70 φορές για βράβευση, εκ των οποίων βγήκε πρώτο σε 23. Έχει κερδίσει 8 βραβεία Emmy από τις 27 φορές που υπήρξε υποψήφιο. Μάλιστα, με την πρώτη του υποψηφιότητα το 2009 ως "Εκπληκτική Κωμική Σειρά", έγινε το πρώτο καρτούν που προτάθηκε σε αυτή την κατηγορία μετά το The Flintstones το 1961[4]. Στον Σεθ ΜακΦάρλαν απονεμήθηκε το βραβείο "Εκπληκτική Φωνητική Παράσταση" για τη φωνή του ως Στίουη[5] ενώ μαζί με τον Μέρφι έλαβαν το βραβείο "Εξαιρετική Μουσική και Στίχοι" για το τραγούδι "You Got a Lot to See" που προβλήθηκε στο επεισόδιο "Brian Wallows and Peter's Swallows"[5]. Το σόου είχε υποψηφιότητα επίσης για 11 βραβεία Annie κερδίζοντας 3 φορές, εκ των οποίων δύο το 2006 και μία το 2008[6]. Μία υποψηφιότητα έλαβε και για βραβείο Γκράμι το 2011[7]. Η εταιρία IGN κατέταξε το Family Guy στη θέση 7 ανάμεσα στα 100 καλύτερα καρτούν και στη θέση 6 ανάμεσα στα 25 καλύτερα καρτούν όλων των εποχών στη ζώνη υψηλής ακροαματικότητας[8][9]. Ο Μπράιαν έλαβε το 2009 το βραβείο του "Χασικλή της Χρονιάς"[10] για το επεισόδιο "420", κάτι που τον έκανε τον πρώτο καρτούν χαρακτήρα με αυτή τη διάκριση[11].

Επίκριση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Η σειρά έχει δεχθεί άσχημη κριτική για το γεγονός ότι πολλά αστεία ομοιάζουν με αυτά των Σίμπσονς, μια άλλη σειρά κινουμένων σχεδίων της FOX.

Από την αρχή του, το Family Guy έχει αντιμετωπίσει σωρεία αρνητικών κριτικών και επιθέσεων εξαιτίας του "μαύρου" χιούμορ που κυριαρχεί σε πολλά επεισόδια, των βίαιων και ακατάλληλων εικόνων που δείχνονται, των ρατσιστικών αναφορών που συναντώνται επανειλημμένως, της προβολής χρήσης εξαρτησιογόνων ουσιών και γενικά προβολής αμφιλεγόμενων θεμάτων.

Το Συμβούλιο Γονεϊκής Τηλεόρασης και Μέσων (αγγλικά Parents Television and Media Council), μία μη-κυβερνητική οργάνωση που δραστηριοποιείται στην Αμερική και έχει ως στόχο της τον έλεγχο του περιεχομένου που μεταδίδεται στα ψηφιακά μέσα, έχει πολλάκις ασκήσει κριτική στη σειρά, χαρακτηρίζοντας πολλά επεισόδιά της ως "Το Χειρότερο Τηλεοπτικό Σόου της Εβδομάδας".[12][13]

Η σειρά επίσης χλευάστηκε σε ένα διπλό επεισόδιο του South Park, καθώς πολλοί ήταν αυτοί που αποκάλεσαν τη σειρά και τα αστεία της ως εναλλακτικά και τελείως άσχετα με την υπόθεση του επεισοδίου.

Αρκετοί είναι οι σχεδιαστές κινουμένων σχεδίων, οι οποίοι έχουν δηλώσει πως "Αν είσαι παιδί και θέλεις να ζωγραφίσεις, όταν θα δείς το Family Guy δεν θα χρειαστεί να στοχεύσεις ψηλά. Μπορείς να ζωγραφίσεις το Family Guy ακόμα και αν είσαι 10 χρονών. Τα επίπεδα είναι εξαιρετικά χαμηλά".

Διάφορα επεισόδιά της έχουν δημιουργήσει αντιδράσεις και σε κυβερνητικά επίπεδα. Στο επεισόδιο 420, που προβλήθηκε στον έβδομο κύκλο της σειράς το 2009, ο Μπράιαν ξεκινά εκστρατεία ώστε να επιτύχει τη νομιμοποίηση της κάνναβης στο Κουαχόγκ. Η προβολή του οδήγησε την κυβέρνηση της Βενεζουέλας να προβεί στην απαγόρευση της συνέχισής τους, με τον υπουργό Δικαιοσύνης της χώρας να δηλώνει πως θα τιμωρηθούν με πρόστιμα όσοι τηλεοπτικοί σταθμοί δεν συμμορφωθούν με την απαγόρευση.[14][15] Στο επεισόδιο "Extra Large Medium" της όγδοης σεζόν που προβλήθηκε το 2010, ένας χαρακτήρας ονόματι Έλιοτ (που έχει Σύνδρομο Ντάουν) αναφέρει ότι η μητέρα της είναι η πρώην Κυβερνήτης της Αλάσκας, υπαινίσσοντας τη Σάρα Πέιλιν, τη μοναδική γυναίκα που έχει αναλάβει αυτή τη θέση. Η ίδια (που έχει παιδί με Σύνδρομο Ντάουν) κατέκρινε το επεισόδιο, χαρακτηρίζοντας τους δημιουργούς του ως "βάναυσους, σκληρούς ανθρώπους"[16].

Απαντήσεις στην κριτική[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Απάντηση στο Συμβούλιο Γονεϊκής Τηλεόρασης και Μέσων[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Ο δημιουργός της σειράς, Σεθ ΜακΦάρλαν, έχει απαντήσει αρκετές φορές στην ασκούμενη κριτική. Το 2008 δήλωσε στο περιοδικό The Advocate τα ακόλουθα:

Α ναι. Αυτό (η κριτική τους) είναι σαν να λαμβάνεις αρνητικά μηνύματα από τον Χίτλερ. Είναι πραγματικά τραγικοί άνθρωποι. Έχω διαβάσει τα ενημερωτικά τους, έχω επισκεφτεί την ιστοσελίδα τους, απλά χάνουν την ουσία. Ένας οργανισμός που παρουσιάζεται ως χριστιανικός -εγώ είμαι άθεος, τι ξέρω;- ξοδεύει όλη του τη μέρα στο να βγάζει μίσος στους άλλους. Μπορούν να το βουλώσουν, δεν με νοιάζει.[17]

Αστεία για ομοφυλόφιλους[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Τον Ιανουάριο του 2019 επιβεβαιώθηκε ότι το Family Guy θα σταματούσε να διατυπώνει αστεία για ομοφυλόφιλους. Στο επεισόδιο "Trump Guy", που προβλήθηκε στις 13 Ιανουαρίου 2019, ο Πίτερ αναφέρει στον χαρακτήρα του προέδρου Τραμπ ότι οι δημιουργοί της σειράς προσπαθούν σταδιακά να σταματήσουν τα αστεία για τους ομοφυλόφιλους.[18] Αυτό αποτέλεσε την επιβεβαίωση των παλαιότερων λεγομένων των βοηθών δημιουργών καθώς και του ίδιου του Σεθ ΜακΦάρλαν, ο οποίος δήλωσε πως υπάρχει πρόθεση να αλλάξουν οι παρούσες συνθήκες της σειράς, λόγω των κοινωνικών μεταβολών που λαμβάνουν χώρα και κάνουν αυτά τα αστεία να μην είναι διασκεδαστικά πλέον.[19]

Μάλιστα, στη 18η σεζόν της σειράς, στο επεισόδιο "Disney's The Reboot", όταν ο Πίτερ ρωτήθηκε πως "Νόμιζα ότι σταματάτε τα αστεία για τους γκέι, όχι;" απαντά ως ακολούθως: "Αυτή η φράση μεταφέρθηκε εκτός σεναρίου".[20]

Τραγούδι αρχής και μετάφραση[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

Πρωτότυπο τραγούδι (αγγλικά)[21]

(Lois) It seems today

that all you see

is violence in movies

and sex on TV


(Peter) But where are those good

old-fashioned values

(All the kids) On which we used

to rely?


(All singing) Lucky there's a family guy!

Lucky there's a man who

positively can do

all the things that made us


(Stewie) Laugh and cry!


(All singing) He's-our-family-guy!


Μετάφραση στα ελληνικά

(Λόις) Φαίνεται ότι σήμερα

οτιδήποτε βλέπεις

είναι βία στις ταινίες

και σεξ στην τηλεόραση


(Πίτερ) Αλλά πού είναι αυτές οι καλές

παραδοσιακές αξίες


(Όλα τα παιδιά) Στις οποίες είχαμε συνηθίσει

(να στηριζόμαστε);


(Όλοι τραγουδούν) Ευτυχώς υπάρχει ένας οικογενειάρχης!

Ευτυχώς υπάρχει κάποιος που

θετικά μπορεί να κάνει

όλα αυτά που μας έκαναν


(Στιούη) Να γελάμε και να κλαίμε!


(Όλοι τραγουδούν) Είναι-ο-οικογενειάρχης-μας!

Παραπομπές[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]

  1. «Breaking News - This Summer, FOX Brings the Heat with Food Stars, Music Battles and MasterChefs! | TheFutonCritic.com». www.thefutoncritic.com. Ανακτήθηκε στις 15 Απριλίου 2023. 
  2. Goldman, Eric (16 Μαρτίου 2006). «William S. Paley TV Fest: Family Guy». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. 
  3. «The Simpsons Guy». Simpsons Wiki (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. 
  4. «They're the modern Stoned Age family». Los Angeles Times (στα Αγγλικά). 17 Ιουλίου 2009. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. 
  5. 5,0 5,1 «Oscars, Academy Awards, Golden Globes, Grammy and Guild News - Award Central - Variety». web.archive.org. 9 Νοεμβρίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 9 Νοεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  6. «Annie Awards 2007: For Your Consideration». web.archive.org. 30 Ιουλίου 2012. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 30 Ιουλίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. CS1 maint: Unfit url (link)
  7. Schutte, Lauren· Schutte, Lauren (1 Δεκεμβρίου 2011). «Seth MacFarlane Receives Two Grammy Nominations (Video)». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. 
  8. «IGN - 7. Family Guy». web.archive.org. 16 Ιουνίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 22 Σεπτεμβρίου 2012. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. 
  9. TV, IGN (29 Σεπτεμβρίου 2006). «Top 25 Primetime Animated Series of All Time». IGN (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. 
  10. Το βραβείο Stoner of the Year, γνωστό επίσης και ως Stony Award απονέμεται σε σειρές, ταινίες και ηθοποιούς που δραστηριοποιούνται στο να προβάλλουν τη θετική χρήση της κάνναβης. Μεταφράστηκε ως "χασικλής" για να αποφευχθεί η διατύπωση του αγγλικού όρου.
  11. «High Times > The 2009 HIGH TIMES Stony Awards». web.archive.org. 7 Ιανουαρίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 7 Ιανουαρίου 2010. Ανακτήθηκε στις 4 Ιανουαρίου 2023. 
  12. «Family Guy - Worst Family TV Shows of the Week». web.archive.org. 6 Αυγούστου 2007. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 6 Αυγούστου 2007. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  13. «PTC News - Columns». web.archive.org. 16 Μαρτίου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 16 Μαρτίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  14. «Venezuela bans Family Guy cartoon» (στα αγγλικά). 2009-09-27. http://news.bbc.co.uk/2/hi/8277129.stm. Ανακτήθηκε στις 2022-12-29. 
  15. «Family Guy | Venezuela television». web.archive.org. 26 Αυγούστου 2010. Αρχειοθετήθηκε από το πρωτότυπο στις 26 Αυγούστου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. CS1 maint: Unfit url (link)
  16. «Sarah Palin Responds To "Family Guy" And Repeats Call For Rahm Emanuel To Resign». HuffPost (στα Αγγλικά). 18 Απριλίου 2010. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  17. «Read Oscar Host Seth MacFarlane's One and Only Gay Interview (From 2008)». www.advocate.com (στα Αγγλικά). 25 Ιανουαρίου 2008. Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  18. Goldberg, Lesley· Goldberg, Lesley (14 Ιανουαρίου 2019). «'Family Guy' Will Phase Out Gay Jokes». The Hollywood Reporter (στα Αγγλικά). Ανακτήθηκε στις 29 Δεκεμβρίου 2022. 
  19. «Should Family Guy 'phase out' gay jokes?» (στα αγγλικά). BBC News. 2019-01-15. https://www.bbc.com/news/entertainment-arts-46878017. Ανακτήθηκε στις 2022-12-30. 
  20. «Family Guy might have just U-turned on its decision to 'phase out' gay jokes». The Independent (στα Αγγλικά). 22 Οκτωβρίου 2019. Ανακτήθηκε στις 30 Δεκεμβρίου 2022. 
  21. Family Guy Theme Song w/ Lyrics, https://www.youtube.com/watch?v=SvKgapOT4dw, ανακτήθηκε στις 2023-01-03 

Εξωτερικοί σύνδεσμοι[Επεξεργασία | επεξεργασία κώδικα]